בלוג מכבי
אחת משמונה: חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד
0:00 02:04

אחת מתוך 8 נשים בישראל תחלה בסרטן השד במהלך חייה אבל גילוי מוקדם בבדיקת ממוגרפיה מעלה את סיכויי הריפוי וההחלמה מהמחלה, עם הישרדות ל-5 שנים מעת האבחנה של כ-90%. ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי מרכזת עובדות חשובות ומצילות חיים, לכבוד חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד.

מה מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד?
למרות שהגורם לסרטן השד אינו ידוע במרבית המקרים, נמצאו מספר גורמים המעלים את הסיכון ללקות במחלה: המחלה שכיחה פי 100 בקרב נשים לעומת גברים. גם נשים עם רקע תורשתי והיסטוריה משפחתית, נשים אשכנזיות, נשים שחלו בעבר ונשים שנטלו תכשירים המשלבים אסטרוגן ופרוגסטרון הן נשים שנמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה.

אחד האמצעים לגילוי מוקדם של סרטן השד הוא בדיקת ממוגרפיה שהיא צילום רנטגן ייחודי של רקמת השד, דיוק הבדיקה גבוה (כ-90%) בנשים מעל גיל 50, אולם מבנה צפוף מאוד של רקמת השד יכול להפחית את רגישותו.

בדיקת הממוגרפיה הוכחה כמפחיתה תמותה מהמחלה וחברות מכבי בגילאי 50-74 יכולות להיבדק ללא עלות וללא הפניית רופא. הבדיקת מבוצעת גם כבדיקת סקר בקרב נשים מעל גיל 40 ובמקרים של חשד קליני למחלה למשל בנוכחות גוש נמוש ברקמת השד, בעקבות שינויים במבנה ובמראה השד, לאחר הפרשה דמית מהפטמה ובשל היסטוריה משפחתית של סרטן השד.

בנוסף, בדיקת MRI שד היא בדיקה ברגישות גבוהה מאד לגילוי שינוים פתולוגים בשד. היא מומלצת כבדיקת סקר לנשים בסיכון מוגבר מאד לחלות כמו נשאיות של הגן BRCA1/2 ונשים נוספות המוגדרות בקבוצות סיכון גבוהות.

ניתן לערוך בדיקת דם לגילוי נשאות לשינויים בגנים BRCA-1 ו-BRCA-2, שני גנים אשר שגיאה (מוטציה) תורשתית באחד מהם מגבירה את הנטייה לחלות בסרטן שד ובסרטן השחלות. נשאיות של שינויים בגנים אלו נמצאות בסיכון גבוה משמעותית לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלה, בהשוואה לאחוזי התחלואה בקרב נשים בכלל האוכלוסייה. הסיכון של נשים אלו לחלות הוא גבוה בכל גיל, אך בממוצע הן יחלו בגיל צעיר ביחס לנשים שאינן נשאיות. נשאיות אף נמצאת בסיכון יתר לפתח סרטן שד דו-צדדי או סרטן שחלה.