בלוג מכבי
היום הבינלאומי למחלת הסרטן - מידע רפואי והמלצות לחולים אונקולוגיים
0:00 05:03

היום הבינלאומי למניעת הסרטן
לרגל היום העולמי למניעת סרטן, ד”ר נאוה זיגלמן-דניאלי, מנהלת המחלקה האונקולוגית במכבי, מרכזת מידע חשוב לחולים אונקולוגיים יחד עם שותפיה בקהילת מכבי ומציגה את פריצות הדרך הרפואיות בתחום בעשור האחרון.

בשנים האחרונות חלו פריצות דרך משמעותיות בהבנת תהליכים הקשורים בהתפתחות מחלת הסרטן ובבחינת טיפולים מיטביים כנגד המחלה, וחלה התקדמות משמעותית ביכולות הטכנולוגיות של ריצוף הגנום האנושי בכלל, ריצוף גנטי של גידולים ובהבנה של כשלים במערכת החיסון שקורים במסגרת המחלה.

פריצות הדרך המשמעותיות שחלו בעשור האחרון כוללות:
• הפחתה של טיפולים מיותרים – למשל צמצום היקפי ניתוחים, וצמצום טיפולי קרינה או שימוש ממושך בכימותרפיה בחלק גדול מהגידולים המוקדמים.
• זיהוי שינויים גנטיים בגידולים מתקדמים בבדיקות פתולוגיות או בדיקות גנטיות של הסרטן, ושימוש בתרופות ביולוגיות מכוונות מטרה נגד השינוי שזוהה.
• פיתוח טיפולים המאפשרים למערכת החיסון שלנו לזהות את תאי הסרטן כשונים מתאים תקינים, ולפעול נגדם במטרה להשמידם בדומה לפעילות כנגד נגיפים שחדרו לגוף, יחד עם הבנה באלו מהגידולים. הטיפולים האלו יהיו יעילים ביותר.
• הכשרת צוותים רפואיים וסיעודיים להקלה על תופעות לוואי הקשורות במחלה ובטיפולים, ושימוש בטיפולים תומכים חדישים.

לפי נתוני מנהל הסרטן בארה"ב שפורסמו לאחרונה, הוכח שיש חשיבות עצומה לשינוי באורח חיים ובמיוחד להפסקת עישון, לגילוי מוקדם של גידולי שד ומעי גס. השינויים האלו הפחיתו את הסיכון לתמותה מסרטן ב-27% והצילו חיים של כ- 2.6 מיליוני בני אדם.

ריכזנו עבורכם את השירותים שנוכל להציע לתמיכה ולליווי חולים שאובחנו במחלה:
• ייעוץ מולטי-דיסיפלינרי:
אנחנו ממליצים לכל אדם שאובחן עם ממאירות להיפגש עם רופאים מומחים מיותר מדיסציפלינה אחת. למשל: לגברים שאובחנו עם סרטן הערמונית בשלבים המוקדמים יחסית, מומלץ להתייעץ גם עם אורולוג מנתח וגם באונקולוג (איש קרינה), בגלל שאפשרויות הטיפול שונות וכוללות השגחה בלבד, ניתוח כריתה רדיקלי וקרינה. פרופיל תופעות הלוואי שונה מהותית בין גישה טיפולית אחת לאחרת, ורצוי לדון בתופעות הלוואי במקביל לסיכויי ההבראה המלאים לפני שמחליטים לגבי הטיפול המתאים.

• ייעוץ עם הרופא הקבוע:
רופאי המשפחה שלכם הם שותפים לאבחון לטיפול ולליווי. הם הכירו אתכם לפני המחלה, והם מעוניינים לעזור בכל התקופה שבה אתם נמצאים גם בטיפולים אונקולוגים, וכמובן גם אחרי ההחלמה. שימו לב שאתם אוספים מהאונקולוגים והכירורגים שמטפלים בכם מסמכים רפואיים על האבחנה, תכנית הטיפול ותופעות לוואי שיש לשים לב אליהן.


• מערך של אנשי מקצוע לשירותכם:
תוכלו להיעזר במערכת עבודה סוציאלית, שתסייע בהתמודדות עם קשיים רגשיים-אישיים ומשפחתיים, בקבוצות תמיכה וקבוצות מידע לחולים או לבני משפחה,
ישנו מוקד "מומה" המלווה חולים אונקולוגים בוגרים עם גידולים סולידיים בזמן הטיפולים הפעילים,
תוכלו להיעזר בטיפולי פיזיותרפיה המכוונים לחולים אונקולוגים,
ייעוץ דיאטני לחולים שמתמודדים עם מצבי קיצון של ירידה או עלייה משמעותיים במשקל, שינוים בבליעה או בפעולת המעיים,
לשירותכם גם מנהלות שירות רפואי לחולים קשים, שמטרתה לסייע לחולים בסבך הבירוקרטיה ומערך טיפולים פסיכואונקולוגיים.

• ב"מכבי טבעי" ניתנים טיפולים אינטגרטיביים לחולי סרטן:
מכבי ומועניקים טיפולי רפואה משלימה לחולים אונקולוגים בכל שלבי המחלה.

• גישה לתרופות וטיפולים מיוחדים:
במכבי יש מרכזי אישורים לתרופות ולטכנולוגיות שהן לא תרופתיות כמו בדיקות מעבדה או טיפולי קרינה ודימות מיוחדים ויקרים. רצוי לבדוק זכאות דרך וועדות החריגים עבור טכנולוגיות ותרופות שאינן בסל הבריאות.

בברכת בריאות שלמה!