הקורונה עדיין לא נעלמה ומעבר לפינה כבר ממתינה השפעת העונתית. מה ההבדל בין וירוס הקורונה לווירוס השפעת וכיצד כדאי להיערך לקראת "מתקפת הווירוסים" המשולבת?
ד"ר דניאלה רחמים-כהן, רופאת משפחה ומנהלת תחום רפואת המשפחה במכבי עושה לנו סדר בשני הווירוסים, הקורונה והשפעת העונתית:
נתחיל מזה ששתי המחלות נגרמות בגלל וירוס. וירוס, בניגוד לחיידק – הוא למעשה רצף של חומר גנטי העטוף בחלבון, ולא בתא חי. וירוסים מתנהגים כטפילים והמטרה שלהם היא להשתכפל שוב ושוב. העניין הוא שבגלל המבנה שלהם, הם לא מסוגלים לעשות את זה לבד וזקוקים למארח, כלומר לגוף שלנו. הם משתלטים על התאים בגוף המארח, לוקחים אותם כבני ערובה ומשתמשים בהם לצורך שכפול החומר הגנטי שלהם. העניין הוא שבדרך, הם הורסים את התאים הללו וכפועל יוצא – גורמים לנזקים באותם תאים המרכיבים את הרקמה או האיבר אליהם הם נטפלים ויכולים לגרום לקריסה של מערכות הגוף.
במשפחת הווירוסים ישנם כאלו שגורמים מעט נזק באופן יחסי כמו וירוסים שגורמים רק לצינון או כאבי בטן, ואחרים שנחשבים אלימים ומסוכנים מאד כמו אלו שגורמים למחלת הכלבת והאבולה. למערכת החיסון שלנו יש מנגנונים שונים שמטרתם לזהות ולהתמודד עם וירוסים שונים וברוב המקרים הם מצליחים להיפטר מהווירוס תוך ימים ספורים וללא נזק ארוך טווח.
ומה הקשר בין וירוס השפעת לקורונה?
הדמיון בין וירוס הקורונה לווירוס השפעת מתבטא בתסמינים כמו חום, כאבי שרירים ושיעול, אבל בשורה התחתונה הדבר המהותי ששתי המחלות חולקות, הוא שיטת ההדבקה. בשתי המחלות, ההדבקה נעשית באמצעות טיפות הנפלטות ממערכת הנשימה של האדם החולה ומגיעות אל הריריות: כלומר אל חלל הפה, מערכת הנשימה והעיניים של אנשים בסביבתם ולמשטחים מהם ניתן להידבק לאחר מגע יד וריריות.
יש שלושה הבדלים עיקריים בין שפעת לקורונה:
1. חולים א-סימפטומטיים: בקורונה, בניגוד לשפעת, יש אחוז גבוה של נדבקים א-סימפטומטיים, כלומר ללא תסמינים נראים לעין או מורגשים באיזושהי צורה. במקרה של השפעת, מאחר שלא נעשות בדיקות באופן שיגרתי, אין מספיק מידע לגבי מספר האנשים הא-סימפטומפטיים שנדבקו. אבל כן יודעים שככל הנראה מי שא-תסמיני לקורונה, יותר מדביק מאשר מי שא-תסמיני לשפעת.
2. הידרדרות מהירה: בקורונה, בניגוד לשפעת, אצל חלק מהחולים עלולה להיות התדרדרות מאוד מאוד מהירה (תוך שעות) והחולים יכולים לעבור במהירות ממצב של קשיי נשימה, למוות.
3. תופעות לוואי לאחר ההחלמה: בניגוד לשפעת, חולי קורונה יכולים לסבול מתופעות לוואי ותסמינים שונים ומשונים גם אחרי שהחלימו.
אז עכשיו מצפה לנו תקופה בה נהיה מאוימים גם על ידי קורונה וגם על ידי שפעת? כן, אבל אין סיבה להיכנס ללחץ. אמנם הקורונה נחשבת למחלה עם יותר סיבוכים, תופעות לוואי ואחוזי תמותה גבוהים ביחס לשפעת עונתית, אך עדיין לא מדובר במחלה קשה במרבית המקרים. רוב חולי הקורונה הם א-תסמיניים או עם התסמינים הקלים המוכרים לנו ממחלות ויראליות אחרות, ורוב האנשים מחלימים ללא תופעות לאחר המחלה.
יחד עם זאת, חשוב מאד לזכור שאנשים השייכים לקבוצות סיכון יהיו תמיד רגישים יותר לסיבוכי המחלה, ולכן זו אחריות של כולנו לעשות כל שביכולתנו כדי לא להידבק, שכן גם אם עלינו המחלה תעבור בקלות או בלי שום סימן, אנחנו יכולים להדביק, גם בלי ידיעתנו, אנשים קרובים שעלולים לחוות מחלה קשה ואף יותר גרוע.
החדשות הטובות הן שיש מומחים שמעריכים שדווקא השנה, אחוזי התחלואה משפעת, יהיו נמוכים יותר מבשנים קודמות. בזכות מניעה.
הקפדה על ההנחיות הנוגעות להיגיינה ומיגון הן הדרך המוכחת והטובה ביותר להימנע מלהידבק ולהדביק.
לכן המסר כאן ברור – הקפידו על ההנחיות ועל כללי ההיגיינה ותקטינו בצורה משמעותית את הסיכוי להידבק ולא משנה אם זה בקורונה או בשפעת.
ובכל זאת, נניח שאנחנו לא חשים בטוב, מתי עלינו לגשת לרופא ואיך הוא ידע אם זו קורונה או שפעת?
בגלל הרגישות הגדולה יותר להדבקה והרצון לצמצם מגע בין חולים שיכולים להיות נשאים של הקורונה לאנשים אחרים, אנחנו ממליצים להימנע ככל האפשר מהגעה שלא לצורך למרכזים הרפואיים.
חשוב להדגיש שלא צריך לוותר על הגעה לרופא או למוקד חירום אם זקוקים לכך, אך בהחלט אם פעם הייתם פשוט מגיעים, מומלץ עכשיו קודם כל לקיים התייעצות עם גורם רפואי בכל האמצעים הדיגיטליים שמכבי מעמידה לרשותכם.
הרופאים, האחיות וחברי הסגל הרפואי של מכבי יודעים לתשאל אתכם ולהבין האם יש צורך בהגעה פיזית למרכז רפואי או לא. אנו עושים זאת לא כדי להקל על עצמנו חלילה, אלא כדי לשמור על בריאותכם ולמנוע מכם ומאיתנו חשיפה מיותרת לחולים פוטנציאליים.
לכן, אם אתם חשים ברע, צרו קשר עם מוקדי הקורונה, רופא המשפחה ו/או כל גורם אחר באמצעות מכבי ללא הפסקה בכוכבית 3555, התייעצו ופעלו בהתאם להמלצות.
בכל שנה ממליצים בכל קופות החולים להתחסן כנגד שפעת. מה יקרה השנה והאם יהיה גם חיסון לקורונה?
בשלב זה אנחנו לא יודעים מתי החיסון לקורונה יהיה מוכן. חשוב להבין כי מדובר בתהליך מאוד מורכב שלוקח בדרך כלל שנים וככל שיעשו כל המאמצים לזרזו, עדיין ייקח זמן עד שיהיה בידנו חיסון בטוח ומוכח לשימוש.
באשר לחיסון השפעת, השנה, בניגוד לשנים קודמות, הוחלט לאור המצב המיוחד אליו נקלענו, לשנות את האופן בו ניתנים חיסוני השפעת העונתית. אם בשנים קודמות כלל הציבור נהג להגיע להתחסן, הרי שהשנה אין להגיע באופן עצמאי לקבלת החיסון. השנה לאור המצב, הוחלט כי בשלב הראשון ישלחו הודעות אישיות לכל אלו שעל פי הפרופיל הרפואי שלהם שייכים לקבוצות סיכון והם אלו שיקבלו ראשונים את החיסון נגד השפעת. לכשיסתיים שלב זה, יוחלט בכפוף למצב התחלואה ומלאי החיסונים, האם לאפשר גם לשאר האזרחים להתחסן.
לסיכום. הקפידו על כללי ההיגיינה, הישמעו להנחיות משרד הבריאות וכך תקטינו בצורה משמעותית את הסיכוי לחלות, וחשוב לא פחות, תקטינו את ההדבקה של אחרים בווירוסים.
בריאות איתנה לכולכם!