כל מה שצריך לדעת על טיפולי שיניים בגיל השלישי
איך נראה טיפול שיניים בגיל השלישי? האם הביקור אצל רופא השיניים נהיה תדיר יותר? ומה עושים כדי להתגבר על החרדה מהטיפול? ד"ר טרודי לב-דור, מומחית לרפואת הפה ויועצת לגיל השלישי במכבידנט, עונה על שאלות נפוצות.
בישראל חיים כיום למעלה מ-800,000 אנשים מעל 65, שמחציתם בני 75 ומעלה ורבע מהם עברו את גיל 85. הודות לשירותי הרפואה המתקדמים, תוחלת החיים בישראל עלתה משמעותית והיא בין הגבוהות בעולם. בהתאמה, עולה באופן טבעי אחוז המטופלים הקשישים. עובדה זו מציבה אתגר למערכת הרפואה בעולם בכלל ולרופאי השיניים בפרט.
אילו תופעות מופיעות החל מגיל 75?
בגיל השלישי, השכיחות של מחלות חניכיים גבוהה יותר ביחס לשאר האוכלוסייה. מחלת החניכיים הכרונית מהווה פגיעה בלתי הפיכה במערכת האחיזה של השיניים. היא מלווה בדלקת מתמדת וגורמת לספיגת עצם ולאובדן שיניים.
מחלות רבות, בינן סכרת, משפיעות על מצב החניכיים בגיל מבוגר. הסוכרת מתבטאת בפה יבש, בתחושת צריבה, בפגיעה בחוש הטעם ובעלייה באחוז המטופלים שסובלים מסינדרום "הפה השורף". הירידה בכמות ואיכות הרוק מחמירה את מחלת החניכיים. הסכרת גם מובילה לעלייה בשכיחות העששת ופוגעת ברטנציה (Retention) של התותבת בקרב בעלי תותבות נשלפות. בקרב אנשים שסובלים מסוכרת - היעדר שיתוף פעולה עם הרופאים והזנחה יחמירו מאוד את המצב.
אוכלוסייה נוספת שדורשת התייחסות בגיל השלישי הם חולי הלב. חולי לב רבים נוטלים תרופות מקבוצות שונות לדילול הדם, שמחייבות קשר הדוק עם הרופא כדי להתאים את תכנית הטיפול. במצבים אלה, יש לשקול טיפול מונע באנדוקרדיטיס (Endocarditis) במטופלים שרגישים לזיהום.
מאחר והאוכלוסייה המבוגרת סובלת מיותר מחלות, הם נוטלים יותר תרופות. התרופות האלה עשויות לגרום לתופעות לוואי כמו ירידה בכמות ובאיכות הרוק, שמובילה ליובש בפה ולקושי בלעיסה ובבליעה, אובדן חוש הטעם, פטרת, פצעים ברקמות הרכות ועוד.
איך מתמודדים עם הטיפול במחלות הכרוניות לצד טיפולי שיניים בגיל השלישי?
יש חשיבות גדולה לשיתוף הפעולה בין הרופא הכללי ורופא השיניים. אפשר לשקול החלפה לתרופות שגורמות לפחות תופעות לוואי או הפחתת מינון במידת האפשר. במקרה הצורך, יש לתת תחליפי רוק.
מטופלים בגיל 75 עם שיניים תותבות צריך להגיע לבדיקה פעם בחצי שנה כמו שנהוג ללכת בגיל 40 ו-50, כדי לבדוק את רקמות הפה. תדירות הביקורים משתנה בהתאם למצב הדנטלי. אדם עם מחלת חניכיים ורקע של דלקת חייב להגיע לביקורת פעם בשלושה עד ארבעה חודשים, ולבקר שיננית פעם בשלושה חודשים.
איך שומרים על השיניים בגיל השלישי?
כיום, הטיפול המניעתי כולל ביקורות תכופות אצל רופא השיניים והשיננית, כדי לשמר את השיניים של המטופל ככל הניתן. הביקורות מונעות את החמרת המצב ויכולות למנוע התפתחות של זיהומים.
בעבר, לבני משפחתנו המבוגרים היו תותבות נשלפות גם בגילאים שנחשבים היום צעירים כמו 50. היום מטופלים מבוגרים מאוד לא מוכנים אפילו לשמוע על שיניים תותבות, וגם רופאי השיניים לא ממהרים להמליץ עליהן ומציעים פתרונות חלופיים. במקרים של חוסר שיניים, האפשרות המועדפת תהיה מתן שיקום לא נשלף, גם אם הדבר מחייב התקנת שתלים.
לעומת זאת, במידה והמטופל הגיע לשלב שמצריך שיניים תותבות נשלפות, עליו להיות במעקב אחר הרקמות בחלל הפה. גם התותבות עצמן צריכות טיפול ותחזוקה שוטפת ומומלץ להחליפן כל כמה שנים. את התותבות יש לתחזק בכל יום לצורך ניקוי וחיטוי ובמידת הצורך יש לשלוח למעבדה ולתיקון. אי-ניקוי התותבות עלול לגרום להתפתחות פטרת בחלל הפה.
על מנת לשפר את היציבות של התותבות ולשפר את הנוחות והאסתטיקה, אפשר לשקול התקנת שתלים בלסת לייצוב התותבת, שיובילו לשיפור ביכולת הלעיסה ובביטחון העצמי של המטופל.
איך מתמודדים עם החשש מטיפולי שיניים אצל מבוגרים?
בשונה מצעירים, אצל המבוגרים בעיות שיניים הן חלק ממכלול הבעיות הרפואיות המלוות אותם ביום יום. במצב זה מתבצע בירור לגבי התרופות שהמטופל נוטל באופן קבוע, מאבחנים את מצב הפה והשיניים שלו, ועושים תיאום ציפיות לגבי אפשרויות הטיפול. במידה והמטופל חרד ולא ניתן לטפל בו עקב כך, ניתן לשקול טיפול בטשטוש או בהרדמה כללית. טיפול כזה מבצוע בבית חולים על ידי צוות שהוכשר לכך ושאושר על ידי משרד הבריאות.
איך מקלים על כאב?
ישנן שיטות מתקדמות לאלחוש והרדמה מקומית של אזור הטיפול ולכן ניתן לבצע טיפולים ללא כאב. בשלב ההחלמה ניתן לשקול מתן אנטיביוטיקה, סטרואידים או נוגדי כאב להפחתת הכאב.
חברי מכבי בגילאים 75 ומעלה יכולים לעבור מגוון טיפולי שיניים מונעים ומשמרים במסגרת הסל. חברי מכבי כסף, זהב ושלי זכאים להנחות נוספות על מגוון טיפולים והחל מהראשון באוקטובר 2019 תחל רפורמה גם על הטיפולים המשקמים.