מוכנים לפרק פילוסופי?
אנחנו עומדים לדבר על אפלטון, דקארט, פוקו, חוקרי מוח, חרדה קיומית, פרשנות, חוויה סובייקטיבית, אלוהים, פוסט-טראומה, בני אדם, אמת, מלחמה וכמובן התודעה.
בפרק הזה אני מארח את פרופסור יוחאי עתריה המכללה האקדמית תל-חי ואנחנו נדבר על תודעה.
- כמו בכל פרק גם הפעם, קראתי על הנושא לפני והכנתי שאלות מראש וקיוויתי שאצליח להבין מהי התודעה.. להפתעתי, הפעם לא הצלחתי. בפרק למדתי שלא ממש ניתן לדבר על תודעה ולהבין אותה עם המוח בלבד. את התודעה לא כדאי ולא ניתן לצמצם. התודעה היא גם בגוף ובאינטראקציה עם העולם.
-
- הנה השאלות שעלו בפרק:
- מהי הטענה המרכזית שאותה אתה מבקש להעביר בספר שכתבת?
- איך ניתן להגדיר אורגניזם כבעל תודעה?
- מהם מאפייני התודעה?
- האם אנחנו מזהים תודעה כפעילות מוחית?
- מה הבעייתיות עם זה? כיצד זה מצמצם את החוויה הסובייקטיבית שלנו?
- אתה מסיק שהתודעה לא קיימת רק במוח אלא גם בגוף. למה אתה מתכוון "לחזור למפגש ראשוני עם העולם"?
- למה הכוונה לתפוס את העולם תוך כדי תנועה?
- והתודעה למעשה לא מסתיימת בגוף? האם הגוף הוא רק כלי שמחבר בין התודעה לעולם?
- מה הכוונה "מה שאני עושה קובע"?
- מה למדת על התודעה ועל מצבי תודעה בראיונות שערכת עם מתרגלי מדיטציה?
עוד על פרופ' יוחאי עתריה:
יוחאי עתריה (1982) הוא פרופ' חבר במכללה האקדמית תל-חי. את הפוסט-דוקטורט (2014-16) עשה במכון וייצמן במחלקה לנוירוביולוגיה ואת הדוקטורט עשה באוניברסיטה העברית בתוכנית לפילוסופיה של המדע (2011-14). יוחאי פרסם יותר משלושים וחמישה מאמרים בכתבי עת שיפוטיים ופרסם חמישה ספרים נוספים: המתמטיקה של הטראומה (ספרא, 2014); לא על המוח לבדו (מאגנס, 2019).
באנגלית:
The Structural Trauma of Western Culture (Palgrave Macmillan, 2017); Body Disownership in Complex Post-Traumatic Stress Disorder (Palgrave Macmillan, 2018), Levi Vs. Ka-Tsetnik (Palgrave Macmillan, in press).
בנוסף, ערך, יחד עם שותפים נוספים, שישה ספרים: קפקא: פרספקטיבות חדשות (ספרא, 2013); העידן הפוסט-אנושי (פרדס, 2016); 2001: אודיסאה בחלל (פרדס, 2019). ובאנגלית:
Interdisciplinary Handbook of Culture and Trauma (Springer, 2016); Jean Améry: Beyond the Minds Limits (Palgrave Macmillan, 2019); Body Schema and Body Image (Oxford University Press, in press)