טעים וקריר: שלושה מתכונים שמתאימים לקיץ!
חוץ מזה שיש קורונה, בעיקר חם פה, וזה הזמן לאוכל מרענן וקליל שישכיח מאיתנו לרגע את הבלאגן מסביב
Hebrew |
אחת לשבוע, אנחנו שולחים עדכון למייל עם התקצירים החדשים שעלו לדף, ונשמח לשלוח גם אליך.
אנחנו לא מכירים הרבה דברים יותר מרגשים מזה שבחרת לתת בנו אמון! עכשיו רק נשאר לנו להשאיר אותך בעניינים עם כל מה שחם ומעניין.
תודה רבה. נתייחס בהקדם.
האתר שלנו עושה שימוש בטכנולוגיית Cookies למטרות פונקציונאליות וחקר מאפייני שימוש. עצם השימוש באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש ולשימוש בעוגיות.
חוץ מזה שיש קורונה, בעיקר חם פה, וזה הזמן לאוכל מרענן וקליל שישכיח מאיתנו לרגע את הבלאגן מסביב
אספנו מהדיאטניות שלנו שלושה מתכונים שיעשו בדיוק את זה, אז קבלו מתכונים למרק צזיקי, סלט פולי סויה וכדורי טחינה ותמרים שיעשו לכם קצת קר על הנשמה!
מרק צזיקי מרענן
חוץ מהטעם הנפלא והמרענן שלוקח אותנו ליוון לרגע, הצזיקי עשיר בסידן ובחיידקים ידידותיים, אז למה אתם מחכים?
מצרכים ל-5 מנות:
5 גביעי לבן
2 גביעי יוגורט
7 מלפפונים
5 מלפפונים חמוצים
1.5 כפיות מלח
1/4 כפית פלפל לבן
2 שיני שום כתושות
להגשה:
מעט שמיר קצוץ לפי הטעם
1 כפית שמן זית
אופן ההכנה:
מתכון של יעל שופן, דיאטנית קלינית ממחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות
מתכון לסלט פולי סויה (אדממה) קליל
פולי הסויה הם מקור נפלא לחלבון מלא מהצומח, ולכן הם מעולים לא רק כנשנוש, אלא גם כבסיס לארוחה בפני עצמה.
מצרכים ל-2 מנות:
1 כוס פולי סויה קלופים
1 צרור פטרוזיליה קצוצה
1 בצל סגול קצוץ
1 סלסילת עגבניות שרי חצויות
2 כפות קוטג׳ 3% (לטבעונים: ניתן להחליף ב-2 כפות טחינה.)
1 כף שמן זית
מלח, פלפל, מיץ לימון, פפריקה מתוקה/חריפה לפי הטעם
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומתבלים.
מתכון של אילנית (ילנה) סנדרוביץ, דיאטנית קלינית ממחוז ירושלים והשפלה במכבי
כדורי טחינה ותמרים קרירים
המתכון הזה שמכיל שומן בריא וסידן, יכול להחליף בקלות ממתקים אחרים, או להתאים כחטיף אנרגיה בריא. הוא קל להכנה ואפשר גם להכין אותו יחד עם הילדים.
מצרכים ל-20-30 כדורים (תלוי בגודל):
500 גרם תמרים מגולענים (חבילה)
כוס אגוזי מלך או שקדים
3 כפות טחינה (מומלץ משומשום מלא)
3 כפות חמאת בוטנים או שקדים טבעית (ללא תוספת סוכר או מלח)
לקישוט: קוקוס טחון/קקאו/אגוזים טחונים/שומשום
אופן ההכנה:
מתכון של אניה רויטפלד, דיאטנית קלינית ממחוז השרון במכבי שירותי בריאות
בתיאבון!
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
|
בלוג מכבי
בשעה טובה! כל הבדיקות שחשוב לבצע בתחילת ההיריון
את מתכננת היריון או כבר בהיריון? בשעה טובה! על מנת להבטיח הבריאות שלך ואת בריאות העובר, מומלץ מאד שתבצעי מספר בדיקות
05:04
בשעה טובה! כל הבדיקות שחשוב לבצע בתחילת ההיריון
לכבוד שבוע תכנון היריון בריא, ד"ר יעקב סגל, מומחה יילוד וגינקולוגיה ומנהל תחום רפואת נשים במכבי שירותי בריאות, מפרט על הבדיקות שחשוב לעשות לקראת הכניסה להיריון ובתחילתו. אם את בשלב הכנות לקראת ההיריון אילו בדיקות יש לבצע בתחילת ההיריון? בדיקות נוספות שמומלץ לעשות הן בדיקת נוכחות של וירוס הפרבו, ובדיקת נוגדני אבעבועות רוח הנקראת גם וריצלה. בנוסף, היות ולאחרונה התגלו יותר ויותר מקרים של עגבת מומלץ לבצע גם בדיקה לשלילת עגבת וגם בדיקת שתן כללית ותרבית שתן. שבוע 7-10 – בדיקת אולטרה סאונד שבוע 11-14 – בדיקת שקיפות עורפית סקר ביוכימי בדיקות נוספות שבוע 13-17 – סקירת מערכות תוצאות משוקללות ובדיקת מי שפיר אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:04
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
בדיקות סרולוגיות – מיתוסים, עובדות והמלצות
מה היא בדיקה סרולוגית? מתי מומלץ לבצע אותה והאם היא מחליפה את הצורך בחיסון נגד קורונה?
03:28
בדיקות סרולוגיות – מיתוסים, עובדות והמלצות
ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי למאבק בקורונה במכבי עושה לנו סדר במונחים: אז מה היא בדיקה סרולוגית? מדע הסרולוגיה, נגזר מהמילה – סרום. סרום הוא הנוזל שמרכיב את הדם שלנו וכולל בתוכו את כל החומרים שאינם תאי דם לבנים, אדומים ואלו שאחראיים על קרישה. הנוזל מורכב ממגוון של חומרים שמערכת הדם שלנו מעבירה ממקום למקום כמו הורמונים, אלקטרוליטים (שהם מלחים) וגם אנטיגנים – חלבונים ששייכים למערכת החיסון והם הבסיס ליכולת להעריך באמצעות הבדיקה הסרולוגית, את חסינותו של הגוף ומצב הנוגדנים שבו. בדיקות סרולוגיות ממש לא נולדו עכשיו, הן קיימות למעשה מיום בו בני האדם החלו לחסן את עצמם כנגד מחלות. היכולת לסנן מנוזל הדם את אותם חלבונים-נוגדנים, מאפשרת לקבוע אם מישהו נדבק במחלה והחלים וגם את השפעתם של חיסונים על הגוף ומוכנותו להתמודד עם מחלה עתידית. האם הבדיקה יעילה ומדויקת? הבדיקה הסרולוגית היא רק אחד הכלים ולא הכלי המרכזי להערכת מצבה של המערכת החיסונית ולכן היא לא עומדת בפני עצמה ואין להסתמך עליה בלבד כשמבקשים לקבל תשובה לגבי חסינות נגד נגיף הקורונה! לרופאים יש ארסנל שלם של בדיקות והערכות, לא רק הבדיקה הסרולוגית. הבדיקה יכולה לסייע לקבלת תמונה רחבה וגדולה, אבל היא לא חד משמעית. למשל, אם בבדיקה מגלים רמת נוגדנים נמוכה, עדיין יתכן שהאדם מחוסן מפני המחלה, למרות רמת הנוגדנים הנמוכה. משרד הבריאות פרסם נייר עמדה שבו הוא מסתייג מהשימוש שנעשה בבדיקות הסרולוגיות וקורא לכל הגורמים המעורבים בנושא, לנקוט בהסברה על מנת למנוע פגיעה בבריאות הציבור בגלל גישות מטעות שהשתרשו. אז מתי כדאי לבצע בדיקה סרולוגית והאם היא מחליפה את החיסון? ההמלצה החד-משמעית שלנו היא לא לבצע בדיקה סרולוגית. בין אם אתם מחלימים או מחוסנים. אם עוד לא התחסנתם ואתם עדיין בדילמה האם להתחסן או לא – חשוב לדעת – הבדיקה הסרולוגית לא מספיק מהימנה על מנת לקבוע את רמת החסינות שלכם ולכן ההמלצה היא פשוט לגשת ולהתחסן. עדיין חוששים? פנו לרופאי המשפחה להתייעצות עם הרופאות והרופאים שלנו מיומנים ומכירים את הנושא היטב והם ידעו על איזה בדיקות להמליץ, אם בכלל ובהתאם לצורך ישלחו אתכם לבצע אותן, בין אם בדיקה סרולוגית תהיה כלולה בהם או לא, תקבלו מהרופאות והרופאים את המידע הנכון עבורכם. איך תוכלו לדעת אם נדבקת בקורונה? בדיקה סרולוגית יכולה לאתר את "טביעת האצבע" של הנגיף רק אחרי מספר שבועות – כיוון שזה פרק הזמן שלוקח לגוף לייצר נוגדנים. אם אתם חוששים שנדבקתם - הבדיקה שעליכם לבצע היא בדיקת PCR שרובכם מכירים כבדיקת המטוש, שהיא הכלי האמין לאיתור הימצאותו של הנגיף בגוף. ומעבר לכל אלו, אנו שוב קוראים לכל מי שעדיין לא התחסן: גשו להתחסן! זוהי הדרך היחידה והבטוחה לוודא כי תגנו על עצמכם ועל היקרים לכם מפני נגיף הקורונה.
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:28
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
7 כללים תזונתיים לבריאות הלב
לתזונה שלנו יש השפעה ישירה על בריאות הלב. בעזרת הקפדה על מספר כללים, תוכלו להגן עליו מנזקים.
05:18
7 כללים תזונתיים לבריאות הלב
נתחיל בבסיס: מדוע חשוב כל כך לשמור על הלב שלנו? כי מערכת הלב וכלי הדם בגופנו, אחראית למגוון רחב של פעולות חשובות וחיוניות לתפקוד הגוף, כמו הובלת חמצן לכל תא ותא בגוף. לכל כשל במערכת, יש השפעה אדירה על יכולת התפקוד של הגוף, עד כדי סכנת מוות.
כל אלו ועוד - מהווים גורם המוות מספר 2 בישראל.
במשקעים שנוצרים על דפנות כלי הדם וגורמים להיצרות של כלי הדם עד כדי חסימתם המלאה. זרימת דם לקויה תגרום לאיבר שאותו כלי הדם אמורים להזין, לתפקוד לקוי עד כדי הפסקת תפקוד. אם מדובר בכלי הדם שמזינים את שריר הלב, הרי שאחד כזה שנסתם, יגרום ללב לאבד את יכולתו להתכווץ כראוי ויביא להתקף לב. בנוסף - התהליך הטרשתי, יוצר מצב דלקתי בכלי הדם ועלול ליצור קרישי דם שעלולים להיסחף ו"להתקע" בכלי דם קטנים במוח וליצור שבץ מוחי. אילו בדיקות חשוב לבצע כדי לעקוב אחר בריאות הלב?
צריך לעקוב אחרי פרופיל שומנים לא תקין בבדיקות הדם, שמהווה גורם סיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. בנוסף, רמות טריגליצרידים, השומנים בדם ורמות LDL, הכולסטרול הרע, גבוהות מדי יכולות להוות גורם סיכון להיווצרות טרשת עורקים. בעוד שרמות HDL, הכולסטרול הטוב, תקינות, מהוות גורם מגן לתחלואה לבבית. בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על מעקב אחר לחץ הדם. ערכי לחץ דם גבוהים צריכים גם הם להדליק נורה אדומה ולסמן לנו שכדאי לערב את רופא המשפחה ולברר את העניין. איזו תזונה מומלצת לשמירה על בריאות הלב?
אם תקפידו על שלושה כללים בסיסיים, תוכלו להקטין את הסיכון לחלות במחלות לב.
בהקשר של תזונה, חשוב שתדעו שמחקרים רבים מצאו ששמירה על עקרונות דיאטה ים תיכונית תורמת מאוד לבריאות הלב.
במקביל, הפחיתו שימוש בשמנים רוויים ומעובדים כגון שומן מהחי, מרגרינה ושמן דקלים. זכרו שרוב השומן המעובד נמצא במזונות מעובדים כגון חטיפים, ממתקים, רטבים מוכנים ומאפים עתירי שומן.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות: לודה נבו, דיאטנית קלינית במכבי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:18
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
חודש המודעות לסרטן השד: אבחון מוקדם יכול להציל חיים
לרגל חודש המודעות לסרטן השד: ריכזנו את המידע החשוב בנושא
03:53
חודש המודעות לסרטן השד: אבחון מוקדם יכול להציל חיים
חשוב לדעת שאבחון מוקדם של סרטן השד יכול להגדיל באופן משמעותי את הסיכויים לריפוי. לרגל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד, ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, מנהלת ארצית של תחום האונקולוגיה במכבי שירותי בריאות, ריכזה את כל המידע החשוב בנושא. נתחיל ב: מהו סרטן השד? סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, וגידולי שד פולשניים אחראים לכשליש מתחלואה בסרטן בקרב נשים בישראל. מהי חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד? הגילוי המוקדם מאפשר זיהוי גידולים בשלבים מוקדמים של המחלה, מגביר את הסיכוי להירפא מהמחלה ולרוב גם מאפשר גישה טיפולית קלה ונוחה יחסית. אפשר לגלות גידולים באמצעות בדיקות סקר בדימות – שמטרתן לזהות גידול בצילום עוד לפני שהוא מתפתח. הבדיקה המקובלת לנשים בסיכון ממוצע היא בדיקת הממוגרפיה שהיא בדיקה פשוטה של צילום כל שד בשני מנחים, שמסייעת להבדיל בין גושים שמייצגים ציסטה (חלל נוזל צלול, שפיר) לבין גושים סולידיים שחלקם בעלי מראה שפיר וחלקם עם מאפיינים החשודים לגידול. באיזה גיל לעשות את הבדיקה ובאיזו תדירות? ביצוע ממוגרפיה בנשים בנות 50-74 המפחית תמותה מהמחלה ונמצא בסל הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים בשנות ה-40 לחייהן, אם הן משויכות לקבוצות בסיכון העולה על הממוצע. בדיקת סקר נוספת, רגישה מאוד, היא בדיקתMRI שדיים, המומלצת החל מגיל 25 או כעשור לפני הגיל שבו חלתה קרובת משפחה מדרגה ראשונה, בקרב נשים בעלות סיכוי גבוה מאוד לחלות בגידולי השד על רקע תורשתי. איך לזהות שינויים במבנה השד? דרך נוספת לגילוי מוקדם מלבד בדיקות דימות היא באמצעות זיהוי שינויים במבנה השד או הפטמה בזכות ערנות האישה או הרופא או הרופאה שלה. כיצד עוד אפשר להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד? מומלץ לשמור על אורח חיים בריא שכולל שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון, תזונה נכונה עם הגבלה של שומנים מן החי וצריכת ירקות ופירות יומית, והגבלת צריכת אלכוהול. עבור חלק מהנשים בעלות סיכון גבוה, מומלץ לשקול טיפול תרופתי בתכשירים שחוסמים באופן סלקטיבי קולטנים להורמוני השד למספר שנים במטרה להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה. מי מצויות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד? נשים מוגדרות כמצויות בסיכון גבוה מאוד כאשר הסיכון במהלך החיים (עד גיל 70) לחלות הינו מעל 20%. בקבוצה זו נכללות נשים עם סיכון מוגבר על רקע שינויים מולדים בגנים BCRA1 או BRCA2 וגנים נוספים היכולים להיות קשורים בעליה בתחלואה, נשים שקיבלו קרינה לחזה בעיקר בגיל ההתבגרות וגם נשיות שלא נמצאו נשאיות אבל יש להן רקע משפחתי של סרטן השד. האם גם גברים עלולים לחלות בסרטן השד? כן, כאחוז אחד מסך מקרי סרטן השד המאובחנים הינו בקרב גברים, כאשר למעלה ממחצית הגברים שחלו, הם בעלי היסטוריה משפחתית של גידולי שד אצל קרובי ו/או קרובות משפחה. לגברים שחלו בסרטן השד מומלץ לפנות לרופא המטפל לצורך הפנייה לייעוץ גנטי. בברכת שנה של בריאות שלמה וטובה! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:53
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
יום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך
איך נחנך את ילדינו לאורח חיים בריא? איך נפתח מודעות אישית ואחריות חברתית? לרגל יום הבריאות הבינלאומי, ריכזנו לכם כמה טיפים וכלים לחינוך בריא רבים מאתנו לא מצליחים לחשוב קדימה כשזה נוגע בבריאות שלנו. העיסוק בבריאות מתרחש רק כשהמצב מחמיר ודורש טיפול. לנו ההורים יש כוח להשפיע על הבחירות הבריאותיות של הדור הצעיר. מומלץ להתחיל להנחיל הרגלים בריאים כבר בגיל הינקות של הילדים. רכישת מיומנויות אכילה מתרחשת בשנות החיים הראשונות. המעבר לאכילה עצמאית תלוי בהתפתחות הנוירולוגית, אבל גם בחוויית הלמידה של התינוק. כשאנחנו כהורים מתחילים לדאוג, עשויה להתפתח דינמיקה "לא בריאה" סביב השולחן. כדי לייצר דינמיקה חיובית - קודם כל חשוב להקפיד על ארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם ביום. מחקרים מראים שמשפחות שאוכלות ארוחה משפחתית יחד מדי יום, צורכות מזונות בריאים יותר. עזרו לילדים להיחשף לסוגי מזון חדשים, אבל אל תתערבו ואל תכריחו, והימנעו מהבטחת פרסים תמורת אכילה בריאה. תנו לילד להיחשף למזונות החדשים, מבלי להתערב יותר מדי או להכריח. כפיה באכילה עלולה לפתח אצל הילד התנגדות לאכילה, ולהשיג תוצאות הפוכות. מומלץ לשתף את הילד בהכנת האוכל, ולעודד אותו להציע רעיונות שקשורים לארוחה. חשוב לחלק את האחריות בין הילדים להורים לגבי נושא האכילה: ההורה אחראי על בחירת המזונות הזמינים בבית, איפה נאכלת הארוחה ובאיזה זמן. ההורים מחליטים אם יש חטיפים וממתקים בבית, האם במקרר יש שתייה ממותקת או מים והאם יש ארוחת צהריים בריאה או שהילד אוכל לצהריים מזון מעובד. ההורה אחראי על מה הילד אוכל בשעות אחה"צ, האם זה חטיף או ממתק או פירות. הילדים לעומת זאת אחראים על כמה הם אוכלים. בהקשר הזה לפעמים להורה קשה לקבל את העובדה שלילד יש את היכולת לעשות ויסות עצמי. הורים שמעירים לילד על כמות המזון, עשויים להוביל בדיוק לתוצאה ההפוכה. חשוב לסמוך על הילד שיש לו יכולת ויסות עצמי ולעזור לו להתחבר למנגנון רעב ושובע. חשוב לעודד את הילדים ללעוס ולאכול לאט, ולא לאכול בזמן צפייה במסך. איך נעודד אכילת ירקות? הירקות הם מקור חשוב לויטמינים ומינרלים, וחשוב שיהיו מוגשים בכל ארוחה. מומלץ לתת לילדים לבחור את הירקות שהם אוהבים, וגם לתת להם להתנסות בירקות חדשים, אבל בסבלנות ובחכמה ובלי להציק. אל תכריחו לאכול ירקות אבל גם אל תתייאשו והמשיכו לחשוף לירקות בכל ארוחה. בואו נדבר רגע על קינוחים. הגשת קינוחים בסוף הארוחה היא הרגל ישן שמוטמע בתרבות שלנו. בחגים, בימי הולדת, במסעדות ובארוחות שישי. העדפה למתוק מתחילה כבר מינקות, בעוד ששאר הטעמים נרכשים ונלמדים, וככל שנציג אותם יותר פעמים - כך הילד ילמד לאהוב אותם. כדי להתמודד עם המתוק מומלץ לצמצם את כמות הממתקים בבית, להעדיף חטיפים באריזות קטנות, להגביל את אכילת המתוק רק למקומות מחוץ לבית, להציע פירות ואפשרויות נוספות ולצמצם את התדירות. לא חייבים קינוח בכל ארוחה. ומה לגבי הצפייה במסכים? בזמן צפייה במסכים, הילד פחות שם לב לכמות שהוא אוכל ולא יהיה מחובר למנגנון הרעב והשובע, מה שגורם לאכילת יתר. בנוסף הישיבה מול המסכים באה על חשבון על הפעילות הגופנית. הזמן המומלץ לפעילות גופנית לילד הוא שעה ביום, שלא חייבת להיות ברצף. חשוב לעודד פעילויות משותפות כמו הליכה לבית ספר או לחוג, משחקי כדור, טיול בטבע או טיול אופניים.
03:13
יום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך
http://summur.ai/lFYVY
יום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך
איך נחנך את ילדינו לאורח חיים בריא? איך נפתח מודעות אישית ואחריות חברתית?
רבים מאתנו לא מצליחים לחשוב קדימה כשזה נוגע בבריאות שלנו. העיסוק בבריאות מתרחש רק כשהמצב מחמיר ודורש טיפול. לנו ההורים יש כוח להשפיע על הבחירות הבריאותיות של הדור הצעיר. מומלץ להתחיל להנחיל הרגלים בריאים כבר בגיל הינקות של הילדים. רכישת מיומנויות אכילה מתרחשת בשנות החיים הראשונות.
המעבר לאכילה עצמאית תלוי בהתפתחות הנוירולוגית, אבל גם בחוויית הלמידה של התינוק. כשאנחנו כהורים מתחילים לדאוג, עשויה להתפתח דינמיקה "לא בריאה" סביב השולחן.
כדי לייצר דינמיקה חיובית - קודם כל חשוב להקפיד על ארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם ביום. מחקרים מראים שמשפחות שאוכלות ארוחה משפחתית יחד מדי יום, צורכות מזונות בריאים יותר.
חשוב לחלק את האחריות בין הילדים להורים לגבי נושא האכילה: ההורה אחראי על בחירת המזונות הזמינים בבית, איפה נאכלת הארוחה ובאיזה זמן. ההורים מחליטים אם יש חטיפים וממתקים בבית, האם במקרר יש שתייה ממותקת או מים והאם יש ארוחת צהריים בריאה או שהילד אוכל לצהריים מזון מעובד. ההורה אחראי על מה הילד אוכל בשעות אחה"צ, האם זה חטיף או ממתק או פירות.
הילדים לעומת זאת אחראים על כמה הם אוכלים. בהקשר הזה לפעמים להורה קשה לקבל את העובדה שלילד יש את היכולת לעשות ויסות עצמי. הורים שמעירים לילד על כמות המזון, עשויים להוביל בדיוק לתוצאה ההפוכה. חשוב לסמוך על הילד שיש לו יכולת ויסות עצמי ולעזור לו להתחבר למנגנון רעב ושובע. חשוב לעודד את הילדים ללעוס ולאכול לאט, ולא לאכול בזמן צפייה במסך.
איך נעודד אכילת ירקות?
בואו נדבר רגע על קינוחים.
ומה לגבי הצפייה במסכים? אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:13
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
התמכרות: קווים לדמותה
כיצד נוכל לזהות התמכרות, ומה אפשר לעשות? לכבוד השבוע העולמי למאבק בסמים, כמה דברים שכדאי לדעת על התמכרות
03:07
התמכרות: קווים לדמותה
כשחושבים על התמכרות חושבים בדרך כלל על חומרים כמו סמים ואלכוהול, אבל התמכרות מגיעה בעוד צורות רבות כיצד נוכל לזהות התמכרות, ומה אפשר לעשות? לכבוד השבוע העולמי למאבק בסמים, כמה דברים שכדאי לדעת מהי התמכרות? התמכרות היא מצב של תלות בחומר או במצב מסוים. כשהחומר או המצב אליו מתמכרים וממנו שואבים הנאה אינם זמינים, נוצרת תחושה קשה שמלווה בתסמיני גמילה. ככל שהתלות בחומר או במצב הממכר עולה, כך עולה גם כמות ותדירות הצריכה שלהם, משום שהגוף "מתרגל" למצב או לחומר – ודורש לצרוך עוד ועוד. מהם הסיכונים בהתמכרות? התמכרות יכולה לנבוע מסיבות נפשיות או כתוצאה משימוש בחומר ממכר כמו אלכוהול, ניקוטין או סמים. למעשה אפשר להתמכר כמעט לכל דבר. החומר או המצב הממכר, מייצרים תחושת סיפוק מיידית, אך בטווח המתמשך יוצרים השפעות גופניות ונפשיות מזיקות, ומשליכים על היחסים עם הסביבה, לרבות יצירת בעיות בעבודה, בבית הספר או בבית. האם אוכלוסייה מסוימת נוטה יותר להתמכרות? הנטייה להתמכרות שונה בין אדם כזה לאחר. מה שמשפיע לרוב על נטייה זו היא הגנטיקה. ברוב המקרים, אדם אשר קיימת אצלו הנטייה הגנטית להתמכרות לא יהפוך למתמכר פעיל, אלא אם ייחשף לגורם המסוים שיעורר אצלו את ההתמכרות. אילו גורמים יכולים להגביר את הסיכון להתמכרות? גורמים סביבתיים שונים עלולים להגביר סיכון זה, כמו למשל: מצבי לחץ נפשי, עומס רגשי, עוני, אבטלה, חיים לצד הורה שסובל מהתמכרות כלשהי, ועוד. במצבים אלה עשוי להיווצר "פיתוי" לצרוך את החומר או המצב הממכרים כיוון שהם מהווים לכאורה דרך להתמודדות עם הקושי, ועונים על הצורך ב"אסקפיזם", בריחה ממציאות לא פשוטה. איך נזהה התמכרות? בזמן שרוב האנשים יצרכו חומרים שונים במידה וללא בעיה, מתמכרים יחוו צורך מתמשך לצרוך אותם בצורה מוגזמת, בלי שליטה. כך למשל שתיית כוסית יין בזמן מפגש עם חברים, היא התנהגות שמגיעה ממקום של בחירה, בעוד שהצורך לשתות בלי הגבלה, ומצב של אי שקט כאשר אין אלכוהול בנמצא, יכולים להעיד על קיומה של בעיה. חשוב לדעת! כל התמכרות נחשבת לבעיה ודורשת טיפול מתאים. המחלקה לטיפול בהתמכרויות באגף בריאות הנפש במשרד הבריאות, ממונה על מתן שירותי אבחון, טיפול, ייעוץ ושיקום למשתמשים ולמכורים לסמים, אלכוהול ולחומרים פסיכואקטיביים אחרים וכן אבחון וטיפול בהתנהגויות ממכרות אחרות. זיהיתם בעיה? אל תהססו לפנות לקבלת עזרה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:07
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
כל הסיבות לאכול עגבניות דווקא בקיץ
קרם הגנה, כובע והרבה צל מגנים עלינו מפני השמש, אבל האם ידעתם שישנם רכיבים תזונתיים שמשפרים את יכולת ההתגוננות של הגוף מפניה ומפני החשיפה המזיקה של הסביבה בכלל? הכירו את ה- לִיקוֹפֶּן – המגן הטבעי מהשמש
03:09
כל הסיבות לאכול עגבניות דווקא בקיץ
יוליה אבידור דיאטנית קלינית ממחוז השרון במכבי שירותי בריאות, מסבירה כיצד ליקופן, בטא-קרוטן ורכיבים תזונתיים נוספים יעזרו לכם להגן על הגוף מבפניםֿ. לִיקוֹפֶּן הליקופן הוא החומר שנותן לעגבנייה את הצבע האדום שלה. במחקר אנגלי מהשנים האחרונות גילו כי קיים קשר בין אכילה של 50 גרם עגבניות מרוסקות עם שמן זית להגנה טובה יותר מפני השמש. חשוב להדגיש כי על מנת לנצל את הליקופן מהמזון אנחנו צריכים לאכול מזון העשיר בו עם מקור של שומן כדוגמת שמן הזית. גברים מרוויחים מהליקופן פעמים מכיוון שהוא ידוע גם כמסייע במניעת סרטן הערמונית. המקור הטוב ביותר לליקופן הם עגבניות ומוצרי עגבניות. בין המזונות האחרים שמכילים ליקופן: אבטיח, אשכולית אדומה ופפאיה. בניגוד לרכיבים בריאים אחרים, ליקופן דווקא לא נפגע בתהליך העיבוד ונמצא כי חימום אף הופך אותו לזמין יותר לגוף. בישול העגבנייה מבקע את המבנה התאי שלה ומעלה את זמינות הליקופן ואת שיעור ספיגתו. לכן מומלץ לאכול עגבניות מבושלות, נוסף על עגבניות טריות. מוצרי עגבניות – כמו רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות, רוטב עגבניות ומיץ עגבניות מומלצים יותר מעגבניות טריות בהקשר של צריכת ליקופן. הליקופן אינו מסיס במים, אך מסיס בשומן. לכן עדיף לאכול מאכלים המכילים ליקופן יחד עם כמות קטנה של שמן איכותי, כדי להגביר את כמות הליקופן שייספג בגוף. מאכלים נוספים המגינים מפני השמש פרי הגוג'י ברי (goji berry)– סגולותיו הבריאותיות ידועות ברפואה הסינית. בהקשר של הגנה מהשמש הוא ידוע כמונע חימצון השומן בעור וגם את הבצקת הנגרמת מהכוויה מהשמש. ירקות ופירות כתומים – בטא קרוטן הוא החומר שמעניק את הצבע הכתום לגזר ומאכלים אחרים, בדומה לליקופן גם את הבטא קרוטן יש לצרוך עם שומן כדי לנצל את יתרונותיו הבריאותיים. שזיפים, ענבים אדומים, תה ירוק – כולם מכילים נוגדי חימצון חזקים ביותר. רכיבים אלה אינם זקוקים לשומן כדי לפעול. טבעי זה הכי את כל הרכיבים הללו אפשר לצרוך כתוספי מזון באמצעות כדור, אבל חשוב לזכור ששום כדור לא ישווה באופן מושלם ליכולות של הטבע. הליקופן, הבטא קרוטן, נוגדי החימצון – כל אלה לא נמצאים בפרי, בירק או בתה לבדם, הם עובדים בשילוב עם מרכיבים טובים אחרים, במינון מסוים, שהרבה פעמים משפר את יעילותם. וכמובן שיש לזכור שצריך גם את הרכיבים האלה, כמו בכל דבר אחר, לצרוך במידה ואם לוקחים ויטמינים מומלץ להיוועץ עם איש/אשת מקצוע מתאימים.
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:09
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
למה חשוב להתחסן נגד וירוס הפפילומה?
כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). אז למה אנשים עדיין לא מתחסנים? כל המידע על הפפילומה בכתבה.
04:27
למה חשוב להתחסן נגד וירוס הפפילומה?
כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). אז למה אנשים עדיין לא מתחסנים? כל המידע על הפפילומה בכתבה. ב-2018 מכבי שינתה את שיטת בדיקת הסקר לסרטן צוואר הרחם ועברה לבדיקה של נגיף הפפילומה לכל האוכלוסייה. השיטה הזו הוכיחה את עצמה בגילוי משמעותי יותר של שינויים טרום-גידוליים, אבל גם גרמה לחרדה מיותרת אצל חלק גדול מהאוכלוסייה, שהתגלה אצלם הנגיף. ד"ר אדוארדו שכטר, מנהל מרכז לבריאות האישה מכבי השלום ומומחה בצוואר הרחם מסביר על דרכי האבחון של הפפילומה ומנפץ מיתוסים לגבי החיסון: נגיף הפפילומה מאוד שכיח באוכלוסייה. גברים הם נשאים של הווירוס באחוזים אפילו גבוהים יותר מאשר נשים אבל אין דרך למצוא את הנגיף אצל גברים. מטרת בדיקת הנגיף אצל נשים היא לגלות באותה קבוצה שינויים טרום גידוליים ולטפל בהם כדי למנוע התפתחות של שינויים גידוליים, אבל אין לזה משמעות מבחינת התנהגות מינית. חשוב שתדעי שאין סיבה לחשוש. בחיסון אין נוכחות של הווירוס, אלא רק חלבון לא פעיל מבחינה ביולוגית. ארגוני הבריאות העולמי, האירופאי והאמריקאי קבעו שמדובר באחד החיסונים הבטוחים הקיימים כיום בעולם, והוא מציל חיים מאז 2007. החיסון ניתן בבתי ספר גם לבנים וגם לבנות בכיתה ח' ומאושר לאוכלוסייה בוגרת בקרב נשים וגם גברים עד גיל 45, ומדינות בהן האוכלוסייה חוסנה בצורה נרחבת כמו שוודיה, הוכיחו ירידה משמעותית בסרטן אשר קשור לפפילומה בקרב האוכלוסייה שחוסנה. החיסון הוא חיסון מניעתי וחשוב לקבל אותו לפני החשיפה לנגיף. אמנם אין לו השפעה טיפולית על נגיף קיים, אבל הוא מספק הגנה נגד זנים רבים של הנגיף. לכן גם אם למישהי יש זן מסוים של הנגיף היא עדיין חשופה לזנים אחרים שלו. גם במקרה שהנגיף עובר מעצמו, הגוף אינו מחוסן נגד אותו זן בעתיד ותיתכן הדבקה עתידית שתימנע באמצעות מתן חיסון. נגיפי הפפילומה מערבים את דרכי המין התחתונות אבל אינם משפיעים על הפריון. ולמרות זאת, כשמתגלה נוכחות של הנגיף בצוואר הרחם לפני הכניסה להריון, צריך להתייעץ עם רופא הנשים המטפל כדי לשלול נוכחות של שינויים טרום-גידוליים שדורשים טיפול. במידה ויש שינויים טרום גידוליים, רצוי לטפל בהם לפני הכניסה להריון, כיוון שבזמן הריון אי אפשר לטפל בהם, וזה ידחה את הטיפול לטווח הרחוק יותר. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:27
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
הכל אודות בדיקת דם סמוי לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס
מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת דם סמוי בצואה לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס בתדירות של אחת לשנה. כל המידע על הבדיקה החשובה ומצילת החיים הזאת בכתבה
03:45
הכל אודות בדיקת דם סמוי לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים ונשים בישראל, והוא יכול להתפתח ללא סימני אזהרה מוקדמים או תסמינים. לרוב, בשלב ראשון, מתפתחים במעי פוליפים – גידולים שפירים קטנים שעלולים להפוך לממאירים, אם לא מטפלים בהם - בשלב מתקדם, גידולים ופוליפים טרום ממאירים עלולים לדמם ועקבות הדימום יכולים להופיע בצואה. מהי בדיקת דם סמוי בצואה? בדיקת דם סמוי בצואה נועדה לאתר דימום שלא נראה לעין ולסייע באבחון מוקדם של גידולים במעי הגס. הבדיקה לא פולשנית ולא כרוכה בהכנות מיוחדות או בכאב. הבדיקה מתבצעת באמצעות ערכה ייעודית אותה ניתן לקבל במרכזים הרפואיים של מכבי ללא תשלום. הדגימה נאספת בבית ולאחר מכן נשלחת למעבדות מכבי. אין צורך בהפניה לביצוע הבדיקה. למי מומלץ להיבדק ומתי? הבדיקה מומלצת לכלל האוכלוסייה מגיל 50 עד 74 פעם בשנה. למה כדאי להיבדק?
כיצד מתבצעת הבדיקה?
איך אפשר לקבל ערכת בדיקה? ניתן לאסוף ערכת בדיקה מהמרכז הרפואי של מכבי ולהחזירה לאחר לקיחת הדגימה. אין צורך בתיאום מראש. מה משמעות התוצאות? ערכים תקינים הם תוצאה שלילית. כלומר, אין עדות לדם סמוי בצואה. תוצאה חיובית לא מעידה בהכרח על סרטן המעי הגס או פוליפ. זיהוי דם סמוי מעיד על קיומו של דימום כלשהו במערכת העיכול. הדימום יכול לנבוע ממקורות שונים, או תוצאה חיובית שאיננה נכונה (False positive). במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה יש צורך לפנות לרופא המשפחה או ישירות לרופא גסטרואנטרולוג לייעוץ רפואי ולקבלת הפניה לבירור המתאים לך. הבירור יכול לכלול הפניה לבדיקת קולונוסקופיה ו/או בדיקות אחרות. במקרים הבאים חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה על מנת לברר האם הבדיקה מתאימה לך:
למידע נוסף ניתן לפנות לרופא המשפחה. המידע המקצועי בכתבה באדיבות: פרופ' רויטל קריב, מנהלת תחום גסטרואנטרולוגיה במכבי אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:45
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
מה יותר בריא: תה או קפה? ואיפה יש יותר קפאין?
האם גם אתם לא מסוגלים לפתוח את הבוקר בלי קפה? או שמא אתם אנשי תה?
04:06
מה יותר בריא: תה או קפה? ואיפה יש יותר קפאין?
תה הוא המשקה השני הנפוץ בעולם אחרי מים. התה הובא לאירופה כבר במאה ה-15 והפך למשקה פופולרי בשל תכולת הקפאין שבו. כל סוגי התה הנפוצים כיום מיוצרים מעלי השיח Camellia Sinensis, שמוצאו בדרום מערב אסיה. ומה עם הקפאין? אם כך, מה כדאי יותר לשתות? לרוויה! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:06
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
שומרים על הורות שפויה בימי הקורונה
יהיה בסגר: עצות להתמודדות ההורים עם שגרת הקורונה
04:24
שומרים על הורות שפויה בימי הקורונה
יהיה בסגר: שומרים על הורות שפויה בימי קורונה משבר הקורונה נכנס בסערה לחיינו, ויצר סדר יום ושגרה (או אי סדר וחוסר שגרה) חדשים. אז איך מסבירים לילדים את המצב החדש? מה עושים איתם כל היום בבית? האם אנחנו ההורים צריכים לשעשע את הילדים כל היום בבית? ואיך אנחנו ההורים מאפשרים זמן לעצמנו על מנת לאגור כוחות להמשך התקופה שסופה עדיין אינו ידוע? ביום ראשון 29.3.2020 התקיימה הרצאת "וובינר" עם מיכל ביטון, מנחת הורים ומרפאה בעיסוק במכון להתפתחות הילד בכפר סבא במכבי שירותי בריאות. סיכמנו עבורכם את ההרצאה לכדי כלים פשוטים שיעזרו לכם בימים האלה:
אז מה בעצם חשוב לדעת ומהי הדרך הנכונה לפעול עם הילדים? הנגשת המידע- התמקדות בהנחיות פשוטות – מתן תפקידים – הגדרת גבולות – יצירת פעילויות – ארגון הבית – שימור קשרים חברתיים – קחו אחריות – ותזכרו – בסוף גם זה ייגמר ונחזור כולנו לשגרה מבורכת!
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:24
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
הגיע זמן לישון
מה גורם לבעיות שינה אצל ילדים, מה עושים אם הילדים שלנו "חיות לילה”, ואיך נוכל סוף סוף לגרום להם לישון לילה שלם ברציפות?
03:41
הגיע זמן לישון
ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת משפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, עונה על כל השאלות שמדירות שינה מעינינו לכל גיל יש נורמות מקובלות באשר ל-איך ילד צריך לישון, מתי הוא צריך לישון וכמה הוא צריך לישון. ילדים שאינם ישנים לפי אותן "נורמות" למעשה סובלים מהפרעות שינה שיכולות לבוא לידי ביטוי בכל מיני מישורים: בהירדמות, כמו למשל, לא לישון בשעות ובכמות שמצפים מהם או בהתייחס לרצף השינה ביחס לגיל הנוכחי; ובהפרעות שפוגעות ביכולת השינה כמו בעיות נשימה או תנועה . מהי כמות השעות המומלצת לילדים לישון? עד גיל חצי שנה מומלץ לישון עד 17 שעות ביממה, וזאת מאחר שלאורך תקופה זו מתרחש בגוף תהליך של התבססות השינה כשנת לילה. עד גיל 5 מומלץ לישון כ-11 שעות ביממה, כולל שנת צהריים; בגיל בית ספר יסודי ההמלצה היא ל-10 שעות בלילה ועבור מבוגרים – כ-8 שעות. בפועל, רוב האוכלוסייה המבוגרת בעולם המודרני לא ישנה מספיק. מה יכול לגרום לילדים לקום באמצע הלילה? מהרגע בו תינוקות לומדים לישון בלילה, אין שום סיבה שהם לא ישנו ברציפות. חלומות רעים בעקבות חרדה או מחשבות טורדניות עשויים להעיר אותם, אבל גם אם תינוקות וילדים צעירים יפקחו עיניים בסוף מחזור שינה הם יחזרו לישון, אלא אם יש משהו שמעודד אותם לחפש את נוכחות ההורים, כמו אינטראקציה או אי-הצבת גבולות. דבר נוסף שיכול לגרום לילדים להתעורר הוא תיזמון שינה שאינו נכון להם. ישנם בני אדם עם שעון ביולוגי שעובד קצת אחרת ושולח את הדחף לישון בשעות יותר מאוחרות. אנשים אלו נחשבים חיות לילה. במקרה שכזה, טיפול במלטונין, דרך כדור או סירופ, יכול לסדר את השעון הביולוגי ולתזמן אותו מחדש בשעות הרצויות. איך החשיפה למסכים פוגעת בשינה שלנו? החשיפה ההולכת וגוברת למסכים לא רק גורמת לנו לוותר על שעות שינה אלא שבשעות הערב היא ממש יכולה "לשבש" את השעון הביולוגי ולפגוע בהירדמות שלנו, מאחר והיא מאריכה את שעות האור. לכן, חשוב להגביל אותה בעיקר בחושך ובמקביל להגביר את החשיפה לאור ביום. לדוגמה, אם רוצים להשכיב את הילדים לשנת צהריים יש להרגיל אותם לשינה עם תריסים פתוחים. מתי בעיות שינה יוצאות מגדר הנורמלי? ישנן מספר דרכים לבדוק זאת:
למה חשוב להציב גבולות במיטת ההורים? ההחלטה לקום בלילה כדי "לארח" את הילדים במיטה יכולה להיות בסדר לתקופה, אבל בטווח הארוך היא לא טובה לא לילד ולא לכם ההורים. אז אמנם הפחד לצלק את הילדים בתחושת דחייה חי וקיים, אבל בפועל ילדים שההורים שלהם העמידו להם גבולות וישנים לבד מתפתחים בדיוק באותה שפיות של ילדים להורים שקמו לפי כל רעש שילדיהם עשו באמצע הלילה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:41
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
מה חשוב שתדעו על צליאק?
לרגל יום הצליאק הבינלאומי ריכזנו לכם את כל המידע שחשוב לדעת על מחלת הצליאק
05:17
מה חשוב שתדעו על צליאק?
לרגל יום הצליאק הבינלאומי ריכזנו לכם את כל המידע שחשוב לדעת על מחלת הצליאק: איך מאבחנים? איך מטפלים? ומה ההנחיות שחשוב לעקוב אחריהן? ויש גם בונוס: מתכונים למאפים שווים ללא גלוטן! צליאק, המכונה בעברית "דגנת", היא מחלה אוטואימונית דלקתית של המעי הדק הנובעת מחוסר היכולת של הגוף לעכל את חלבון הגלוטן הנמצא במזון. הגלוטן מורכב משני חלבונים: גליאדין וגלוטנין. תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את חלבון הגליאדין שבגלוטן כגוף זר התוקף את הגוף ובראש ובראשונה נפגעת רקמת המעי הדק. המחלה גורמת לדלקת ולפגיעה ברירית המעי, שלה תפקיד משמעותי בספיגת המזון. איפה מצוי הגלוטן וממה חשוב להימנע? הגלוטן נמצא בדגנים פופולריים כמו חיטה, שיפון, שעורה ואפילו שיבולת שועל. שיבולת שועל לכשעצמה אינה מכילה גלוטן, אך היא מכילה חלבון הדומה במבנה שלו לגליאדין ולחלק מהאנשים הסובלים מצליאק תהיה רגישות גם לחלבון זה. מרגע האבחון של צליאק חשוב להקפיד להימנע לחלוטין מכל חשיפה לגלוטן ובתחילת הטיפול מומלץ להימנע גם משיבולת שועל בגלל הסיבה האמורה לעיל. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם דיאטנית לגבי תזונה נכונה ומאוזנת ללא גלוטן ובהמשך לבחון צריכת שיבולת שועל ובמידה ומחליטים לצרוך, לבחור בשיבולת שועל נקיה מגלוטן. מדוע חשוב לאבחן מוקדם וכיצד מאבחנים?
כיצד מטפלים? יש רק טיפול אחד במחלת הצליאק והוא תזונה נטולת גלוטן. חשוב מאוד שהתזונה תהיה מאוזנת הכוללת הקפדה על צריכת כל אבות המזון, שמירה על גיוון, וכן צריכה נאותה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים בדגש על סידן וברזל. בצליאק אין הנחות. חשוב להדגיש כי לא מספיקה דיאטת "דלת גלוטן" או "מופחתת גלוטן" היות וגם כמויות זעירות של גלוטן יכולות לגרום נזק, שכן דין מולקולה אחת של גליאדין דינה כדין אלף מולקולות. לרוב, כבר בתחילת הדיאטה ניכר שיפור קליני ולאחר מספר שבועות ניתן לראות גם שיפור ברקמת המעי. יש לשים לב כי לאחר 6 חודשי טיפול, המדדים יורדים משמעותית בבדיקות הדם אך לרוב חוזרים לנורמה רק לאחר שנה ולעיתים אף עד שנתיים. מה מוגדר כמזון ללא גלוטן? מוצר מזון ללא גלוטן חייב להכיל פחות מ-20 חלקים למיליון (ppm 20) של גלוטן. ppm20 היא הכמות המקובלת כזיהום בגלוטן בתהליך ייצור המזון ובקמח ללא גלוטן. אחת מעבודות המפתח שנעשו בנושא הראתה כי גם צריכה של 50 מ"ג ליום הספיקה על מנת ליצור נזק ברירית המעי אחרי 3 חודשים בלבד. בדיאטה ללא גלוטן חשוב לשים לב לעקרונות הבאים:
לסיכום התרופה למחלת הצליאק היא הימנעות מוחלטת מגלוטן לכל החיים. על מנת לעשות זאת בצורה הטובה ביותר יש לדאוג לסביבת עבודה "סטרילית", לקנות מוצרים "בטוחים לשימוש" ובמקרה שיש ספק, אין ספק. חשוב להגיע לייעוץ אישי עם האבחון, אצל דיאטנית קלינית המומחית לטיפול במחלות מעי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:17
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
כל הסיבות לאמץ כלב!
קשה שלא לאהוב אותם, הם מלאי שמחת חיים, נותנים אהבה ללא תנאים, ומסתבר שהם גם טובים לנו לבריאות
03:26
כל הסיבות לאמץ כלב!
לרגל יום הכלב הבינלאומי שחל החודש, אספנו לכם שש סיבות בריאות במיוחד לאמץ כלב: בשביל השמחה לפני הכל, כלבים הם יצורים מלאי שמחת חיים, הם מתרגשים מכל דבר גם אם הם עשו אותו אלף פעמים קודם. רק תראו מה קורה לכלב כשבעליו לוקח בידו את הרצועה לפני צאתם לטיול, את הזנב המתקשקש, ההתנשפות והקפיצות עד שאפשר לחשוב שזה הטיול הראשון שהוא זוכה לו בחייו, וההתרגשות הזאת כל כך גדולה ואמיתית שהיא פשוט מדבקת. בקטע טוב. בשביל הכושר, והאוויר אנשים רבים סבורים בטעות שבעלי כלבים מוציאים את כלביהם לטיול, אבל האמת היא הפוכה – הכלבים הם אלה שמוציאים את בעליהם. חורף, קיץ, גשם, שמש, הכלבים שלנו מכריחים אותנו לקום מהספה ופשוט לצאת החוצה. מעבר לכך שזה מרענן, במיוחד היום כשאנחנו סגורים שעות ארוכות עם המזגן, בישיבה ממושכת מול המחשב, חשוב לחלץ עצמות ופשוט לנשום אוויר. בשביל השגרה הצורך להוציא את הכלב שלוש פעמים ביום (ולכל הפחות פעמיים) מייצר סדר יום גם בימים שבהם אין סדר וימי הקורונה הם בהחלט דוגמה לאי סדר אפשרי. אז נכון, לפעמים בא לנו לישון עד מאוחר ולא מתחשק לצאת מהשמיכות, אבל קימה מוקדמת יותר, ועוד כזאת שמתחילה את היום בטיול, בריאה יותר לגוף ולנפש הרבה יותר משינה מאוחרת. ואם אתם מאלה שממש קשה להם לקום, תמיד אפשר להוציא את הכלב מאוחר יותר בלילה. בשביל הלב מחקרים מראים שבעלי כלבים בריאים יותר וסובלים פחות מבעיות לב. קודם כל כי בעלי כלבים נוטים ללכת יותר (ולהיות באוויר הפתוח כמו שכבר אמרנו), אבל מסתבר שלא רק הכושר תורם לבריאות, אלא גם התרומה החברתית של הכלב לבעליו. ממחקר שנערך בשוודיה עלה כי בקרב אנשים שלא נמצאים במערכת זוגית ומחזיקים כלב, הסיכוי למות ממחלות לב נמוך ב- 33% ממי שאינו בעל כלב, בעוד שהסיכוי של מי שמצוי בזוגיות, ואינו בעל כלב, ללקות במחלות לב נמוך רק ב 11%! בשביל הילדים קודם כל לגדל כלב זה כיף, אבל ילדים שגדלים עם כלבים, ובמיוחד כאלה שגם שותפים לגידול הכלב (גם אם זה רק לשים לב שיש לו מים בצלוחית), גם גדלים להיות יותר אמפטים ואחראים. במחקר שנערך באוטרליה עלה שילדים שגדלים בבית עם כלב מפתחים יותר כישורים חברתיים ביחס למקביליהם וסובלים פחות מבעיות התנהגות באופן כללי, מחקרים נוספים מצביעים על כך שילדים שנחשפו לכלב בתחילת חייהם נטו לפתח פחות בעיות בריאות ובכלל זה אסטמה. בשביל הנשמה כאשר אתם נותנים בית לכלב, לא רק שאתם עושים מעשה טוב וחשוב, אלא שהנתינה תורמת לכם בראש ובראשונה! מחקרים רבים מצביעים על כך שאנשים שיודעים לתת, מאושרים יותר ומאריכים חיים יותר. ועדיין אימוץ של כלב הוא החלטה כבדת משקל, לפני שאתם מחליטים בדקו האם ביכולתם להתחייב לחברות ארוכת שנים… אימוץ בריא ומוצלח! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:26
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
הבידוד כהזדמנות: פעילויות בבית לגיל השלישי
ההישארות הממושכת בבית מציבה אתגר לא פשוט, אבל בצד האתגר קיימת הזדמנות.
04:40
הבידוד כהזדמנות: פעילויות בבית לגיל השלישי
עכשיו כשעדיין אי אפשר לשמור על הנכדים, או להיפגש עם חברים, יש הרבה מאוד זמן פנוי, אולי יותר מדי זמן פנוי, אבל זה בדיוק הזמן להשקיע בכל אותם דברים שאמרתם לעצמכם שתעשו כשתגיעו לפנסיה, עד שגיליתם שגם בפנסיה אתם מאוד עסוקים. אספנו עבורכם כמה רעיונות לדברים שאפשר לעשות בבית, לא רק כדי שהם "יעבירו לכם את הזמן", אלא כי ביצוע פעילויות פנאי שונות חשוב לבריאות, מונע דיכאון, ומסייע לפיתוח ושמירה על יכולות קוגניטיביות
אלבום התמונות זוכר/ת שהבטחת לעצמך שתעשי סדר בכל התמונות של המשפחה ששוכבות במגירה? אז עכשיו זו הזדמנות מצוינת- אם יש לכם כבר אלבום שתוכלו להשתמש בו מצוין, או שתבקשו ממישהו שיביא לכם, ואם אין לכם אפשרות התחילו בינתיים רק למיין את התמונות לפי נושא וסדר כרונולוגי וסדרו בערמות נפרדות. אם יש סיפור מאחורי התמונה רשמו אותו בכמה מילים, יש ערך רב לסיפורים שמאחורי התמונות עבורכם ועבור המשפחה כולה. עבודת שורשים הפרויקט שבדרך כלל מוטל על ילדים בחטיבת הביניים הוא למעשה פרויקט שחשוב לעשות בכל גיל – הוא מחבר אותנו לשרשרת ארוכה של אנשים ומחזק את תחושת השייכות שלנו, והוא גם מעניין. איך קראו לאמא של הסבתא שלכם? מהיכן היא הגיעה? מה הסיפור שלה ושל משפחתה? ערכו אילן יוחסין משפחתי והכניסו לתוכו מידע – אפשר להכין בעצמכם או להשתמש בתבניות או אפליקציות שקיימות ברשת. בפעם הבאה שהנכד או הנכדה יבקשו את עזרתכם לצורך עבודת השורשים שלהם, אתם כבר תהיו מוכנים ויהיה לכם הרבה יותר פשוט לסייע להם בעזרת אילן היוחסין שהכנתם. מחדשים קשרים יש את החברה הזאת מהתיכון שפעם ב… אתן מדברות, בחגים או כשנולד נכד, יש את ההוא מהעבודה הקודמת שעם הזמן הקשר איתו התנתק ויש גם הזוג ההוא שפגשתם פעם בטיול המאורגן לפורטוגל והיה חיבור ממש טוב, אבל למרות שהבטחתם לעצמכם שתשמרו על קשר, זה פשוט לא קרה. אז הנה הגיעה שעת הכושר, הרימו טלפון לאנשים שאתם מתעניינים בשלומם, שתפו אחד את השני בהתמודדות שלכם עם התקופה המשונה הזאת. אם תתמידו הקשר יישמר הרבה אחרי שהקורונה כבר תעזוב אותנו ואין מספיק מילים שיתארו עד כמה קשרים חברתיים ושימורם חשובים לבריאותנו הנפשית והפיזית. מתחזקים תחביבים הציור שהתחלת לצייר ועומד על הכן, השידה שהתחלת לבנות והשמלה שרצית לתפור לנכדה, הסיפור שהתחלת לכתוב, כולם ממתינים לכם ויקבלו אתכם באהבה. התחביבים שלנו לא שופטים אותנו גם כשאנחנו עוזבים אותם לזמן ארוך וממתינים לנו בסבלנות אין קץ שניזכר בהם, כי הם יודעים שאנחנו אוהבים אותם גם כשאנחנו לא בקשר. עשו משהו חדש אכלו מאכל חדש, בשלו משהו שלא בישלתם קודם, אתם חובבי רומנים? התחילו לקרוא ספר עיון, או כל ז'אנר אחר. לימדו! הערך של לימוד דבר חדש לא יסולא בפז מבחינת התרומה שלו למצב הנפשי והקוגניטיבי שלכם. הגדילו לעשות והתחילו ללמוד שפה חדשה- למידה של שפה חדשה עובדת על מגוון יכולות קוגניטיביות. פתחו אלבום שלא פתחתם זמן רב והיזכרו במקומות וסיפורים מהעבר. אתם אוהבים סודוקו? זה הזמן לנסות גם תשבצי הגיון. קשר משפחתי נדמה שהכל כבר נאמר על שימור הקשר עם המשפחה, התקופה הזו מציבה אתגר לא פשוט, בלי חיבוקים ונשיקות ובלי ארוחות משפחתיות, אבל הטכנולוגיה מאפשרת לנו לגשר על המרחק במידה מסוימת. הקפידו לדבר עם בני המשפחה, עם האחים, הילדים, הנכדים, האחיינים ואם אתם בני מזל אז כמובן עם הוריכם. אל תחששו להיות "נודניקים", הילדים שלכם אוהבים אתכם גם אם לפעמים אין להם זמן או סבלנות לדבר, זכרו שגם עליהם עוברים עכשיו ימים לא פשוטים. לימים של בריאות וחזרה לשגרה למידע נוסף על שימור תפקוד קוגניטיבי >> *הכתבה הוכנה בשיתוף עם ד"ר זוריאן רדומיסלסקי, האחראי על גריאטריה במכבי שירותי בריאות
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:40
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
איך מטפלים ברפואה המשלימה בתסמיני פוסט קורונה?
מהם התסמינים הנפוצים של פוסט קורונה ואיך הרפואה המשלימה יכולה לסייע לטפל בהם?
05:57
איך מטפלים ברפואה המשלימה בתסמיני פוסט קורונה?
מחלימי קורונה רבים מדווחים על השלכות ארוכות טווח של המחלה. מהם התסמינים הנפוצים של פוסט קורונה ואיך הרפואה המשלימה יכולה לסייע לטפל בהם? מצטברים יותר ויותר מחקרים ודיווחים שמעידים שכשליש מהמחלימים מקורונה המשיכו לסבול מתסמינים שונים במשך חודשים אחרי שהחלימו, בלי קשר לגילם או למצבם הבריאותי לפני שחלו במחלה. תסמיני פוסט קורונה הופיעו גם אצל מחלימים שעברו את המחלה בקלות יחסית.
מהם התסמינים האופייניים לפוסט קורונה? ככל הידוע עד כה, התסמינים הנפוצים ביותר הם עייפות ממושכת, כאבי ראש, קשיי ריכוז וזיכרון, חשיבה 'מעורפלת' (foggy thinking) והפרעות שינה.
יש גם מי שסובלים מבעיות בתפקוד הלב, חלקן סמויות, קשיי נשימה, שיעול ממושך, ירידה בכושר הגופני ואפילו נזק ממשי לרקמת הריאות.
יש גם מי שמדווחים על דיכאון וחרדה, חום נמוך, נשירת שיער, פגיעה בחוש השמיעה או טנטון, כאבי בטן ממושכים, כאבי שרירים ומפרקים, אובדן חוש טעם וריח ואפילו עלייה בסיכון להתפרצות של סוכרת.
הטיפול בתסמיני פוסט קורונה כדי להתמודד עם התסמינים האופייניים לסובלים מתסמיני פוסט קורונה קמו ברבים מבתי החולים בארץ יחידות לטיפול במחלימי הקורונה. גם אצלנו, במכבי שירותי בריאות, קמה מרפאת מחלימים בבני ברק, והוקמה מרפאה וירטואלית ארצית, הכוללת צוות יועצים לתחומי הטיפול השונים.
לפי מחקרים, גם הרפואה המשלימה יכולה לסייע רבות למחלימים מקורונה, ולפעמים דווקא במתן מענה לתלונות שהרפואה הקונבנציונלית לא יכולה לסייע בהן ובשנה האחרונה פורסמו מחקרים שאכן מאששים את זה.
מרבית המחלימים שהגיעו למרפאות מכבי טבעי טופלו בדיקור, רפלקסולוגיה, נטורופתיה או טווינא. לאחר כארבעה טיפולים, נרשם שיפור של כ-50% בממוצע בתסמינים שבגללם הגיעו לטיפול.
אילו טיפולים ברפואה משלימה יכולים לסייע בהפחתת תסמינים שלאחר קורונה? רפואה סינית לפי מחקרים מהשנה האחרונה, הרפואה הסינית יכולה לסייע בתסמיני Long Covid שציינו קודם לכן. כבר ב-220 לספירה תיאר רופא סיני בשם Zhang Zhongjing גישה לטיפול בתסמינים מתמשכים של מגפות. זו תאוריה שמשמשת עד היום כבסיס לטיפול במצבי מחלה כרוניים שמופיעים לאחר מחלות ויראליות כמו תסמונת העייפות הכרונית (Chronic Fatigue Syndrome), שמופיעה אחרי מחלת הנשיקה ופיברומיאלגיה.
נטורופתיה נטורופתיה היא שיטת טיפול שמשלבת מספר גישות, שהתפתחו לאורך השנים בכמה מקומות בעולם, בעיקר בארצות הברית ובגרמניה. אמצעי הטיפול העיקריים בגישה הם צמחי מרפא, תוספי מזון, הנחיות תזונה והמלצות לאורח חיים בריא.
מחקרים מראים שתזונה נוגדת דלקת, שכוללת צריכה מוגברת של ירקות, פירות, קטניות, דגים, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים, במקביל להפחתת הצריכה של מזון מעובד, מסייעת לסובלים מדיכאון והפרעות חשיבה ומשפרת את תפקוד הריאות. שימוש בשמנים אתריים ובצמחי מרפא תורמים לחיזוק מערכת החיסון והריאות ולכושר הגופני. לפי מחקרים אחרים, אורח חיים בריא, טיולים בטבע ואפילו חשיפה רבה לצבע ירוק מזרזים את ההחלמה ממצבי מחלה.
אוסטאופתיה אוסטאופתיה היא שיטת מגע שאינה מתמקדת באיבר הכאוב אלא מתייחסת לקשרים בין מערכות הגוף השונות, בהן מערכת השרירים, האיברים והעצמות. דיווחים ממגפת השפעת הספרדית בתחילת המאה העשרים הראו ששיעורי התמותה ירדו מ-30% ל-10% בקרב חולים שטופלו באוסטאופתיה. מחקרים שפורסמו בשנה האחרונה מצאו שהאוסטאופתיה יעילה בשיפור התפקוד הנשימתי אצל מחלימי קורונה.
ביופידבק ומיינדפולנס מחקרים מלמדים כי שיטות טיפול אלו, הנעזרות בתרגולי נשימות, דמיון מודרך ודרכים נוספות להרפיית מתחים, מסייעות בהפחתת תגובת סטרס, הגברת תחושת רגיעה, הפחתת תגובות דלקתיות של הרקמות ואפילו הגברת הפרשת אינסולין.
גם שיטות טיפול נוספות מתוך הרפואה המשלימה, כמו טיפולי מגע, הומאופתיה ורפלקסולוגיה, עשויות לסייע למחלימים מקורונה ולהקל עליהם.
אם אתם סובלים מתסמיני פוסט קורונה, אנו ממליצים לכם לפנות אלינו ולהיעזר בטיפולי הרפואה המשלימה. בריאות שלמה! לתיאום תור אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:57
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
מה זה MRNA ואיך עובד חיסון הקורונה?
לרגל תחילת מבצע חיסוני הקורונה, שאלנו את ד"ר רונן יום טוב, איך עובד החיסון
05:16
מה זה MRNA ואיך עובד חיסון הקורונה?
ובכן, ישנם כמה סוגי חיסונים שפועלים בכל מיני דרכים, בהן 4 שיטות עיקריות: בכל השיטות, הרעיון הוא לגרום ל"משטרת הגבולות" של הגוף – קו ההגנה הראשון של צבא מערכת החיסון, לזהות את הפולשים. למה הדבר דומה? לתחנת משטרה שמפיצה קלסתרון של חשוד מבוקש. עכשיו, כל שוטר שמסתובב על הגבול, לא משנה אם הוא מוצב באף, בריאות או במעיים, יוכל לזהות מיד את הפולש ולהזעיק את הצבא כדי שילחם בו. החיסון נגד נגיף הקורונה מתבסס כאמור על שיטה של הזרקת מולקולה שאינה מכילה את הנגיף או אפילו חלקיק ממנו, אך מה הוא אותו חלק? ה-RNA גם הוא חלק מהמנגנון הגנטי שכותב את ספר הוראות ההפעלה שלנו, אלא שבניגוד ל-DNA, ה-RNA קטן יותר וגם בעל אורך חיים קצר יותר מאחר והוא הרבה יותר שברירי. גם ה-DNA וגם ה-RNA מתפקדים כמו רשימת הוראות. בכל תא בגופנו יש מפעלים קטנים הקרויים ריבוזומים, אשר מייצרים את החלבונים השונים המרכיבים את גופנו. החלבונים הללו הם אבני הבניין של גופנו וכמו במשחק הלגו, ניתן לבנות איתם הכל, ובין היתר, גם את כלי הנשק המיוחדים שישמשו את צבא מערכת החיסון כדי להילחם בפולשים מחוללי המחלות. נגיף הקורונה בנוי ממטען גנטי, שבשונה מתאי גופנו מכיל מולקולת RNA ולא DNA, ממעטפת ומחלבונים, שנמצאים על המעטפת. החלבונים הם אלו שעוזרים לנגיף להיכנס לתאי גופנו והם גם אלו שמערכת החיסון יכולה לזהות כפולש. הנגיפים הם "יצורים" מאד נבזיים. הם לא פעם מתחזים למישהו אחר ונכנסים לגוף שלנו במרמה. כל עוד צבא מערכת החיסון שלנו לא מוכן לקראתם ויודע לזהות אותם, הם מצליחים להסתנן לתא בעורמה, מייצרים עותקים נוספים של הנגיף, וגורמים להשמדתו של התא. חלק מהאתגר בהנדסת החיסון המתאים הוא העובדה שה-RNA שליח הוא רגיש ולא יציב, כך שקשה לו יותר להיכנס לתא. החוקרים שהמציאו את שיטת החיסון הצליחו להתגבר על המכשול, ולהכין ל-RNA שליח מעטפת שומנית מיוחדת ששומרת עליו ועוזרת לו להיכנס לתוך התא, שם הוא הופך לחלבון אשר מוצג על מעטפת פני התא האנושי. מערכת החיסון מזהה חלבון זה בדומה למה שמתרחש בהדבקה אמיתית, וכך מופעלות כל זרועות מערכת החיסון, הכוללות את זיהוי הנגיף, ייצור נוגדנים כנגדו והשמדת התאים הנגועים בו. אז בואו נסכם: * החיסון אינו מכיל את הנגיף ולא את המטען הגנטי שלו, אלא שליח זמני שאין ביכולתו להיכנס לגרעין התא ועל כן אין חשש לשום שינוי גנטי אצל המתחסן. * מדובר בשיטת חיסון שאינה חדשה אשר מיושמת כבר מספר שנים בחיסונים שונים, והוכחה כיעילה ובטוחה באופן ספציפי במחקרים שנעשו על החיסון הנוכחי. * הכנת החיסון הספציפי נגד נגיף הקורונה התרחשה מהר יחסית לחיסונים אחרים מכמה סיבות: ראשית כל מדובר במשימה בינלאומית לה הוקצו משאבים רבים שאפשרו התמקדות ויעילות שקיצרו את זמני העבודה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:16
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
סוכרת למתחילים: שאלות, תשובות, דרכי מניעה וטיפול
אילו סוגי סוכרת קיימים? איך מזהים כל סוג? כיצד מטפלים ומה מותר לאכול?
04:23
סוכרת למתחילים: שאלות, תשובות, דרכי מניעה וטיפול
אילו סוגי סוכרת קיימים? איך מזהים כל סוג? כיצד מטפלים ומה מותר לאכול? יוליה אבידור, דיאטנית קלינית במכון הסוכרת של פתח תקוה במכבי, עונה על שאלות נפוצות וממליצה על דרכי טיפול ומניעה: קיימים מספר סוגי סוכרת: סוכרת היריון – סוכרת מסוג זה מתפתחת במהלך ההיריון ונגרמת משינויים הורמונליים המתרחשים בהריון. סוכרת מסוג זה מתפתחת בעיקר בשליש השלישי של הריון ועוברת אחרי הלידה. בקרב כחמישים אחוז מנשים אלו תתפתח סוכרת מסוג 2 במהלך 10-20 השנים שלאחר ההיריון. מהם תסמיני מחלת הסוכרת וכיצד ניתן לזהות אותם? מהן דרכי הטיפול המומלצות בסוכרת? במקרה של תנגודת לאינסולין – ישנן תרופות המיועדות לשיפור אי סבילות הגוף לאינסולין. תרופות אחרות מעודדות הפרשת אינסולין לפרקי זמן שונים. על מה עוד חשוב להקפיד באורח חיים סוכרתי? מהי התזונה הנכונה לסוכרתיים? אף על פי כן, ישנם מספר דפוסי אכילה שעשויים להתאים לחולי סוכרת: תזונה ים תיכונית, תזונה דלה בפחמימות, תזונה צמחונית או טבעונית. על מנת לבחור את התזונה המתאימה למטופל הספציפי, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי אישי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:23
60% Complete
בקרוב
|
|
בלוג מכבי
לישון על זה: טיפים לשינה טובה יותר עם ההחלפה לשעון קיץ
בסוף החודש נעבור לשעון קיץ ונישן שעה אחת פחות. ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת המשפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, מפריכה מיתוסים על שינה ומרכזת טיפים לשינה בריאה יותר מה היא השפעת המסכים על השינה?אנחנו אנשי יום באופן טבעי, אבל העולם מלא בתאורה מלאכותית, ומסכים פולטים גם הם אור. האור שנפלט הוא אור כחול בהיר באורך גל קצר, שמדכא את הפרשת המלטונין לדם, ואפשר להשוות את המצב זה להתבוננות בזריחה כל הלילה. כמה שעות מומלץ לישון?למבוגרים מומלץ לישון בין 6-8 שעות. רוב האנשים צריכים 7-8 שעות ככל שהם מתבגרים, אבל 6 שעות זה המינימום ההכרחי. מבחינת ילדים זה תלוי גיל - עד גיל 5 ילדים זקוקים לשנת צהריים ושנת בוקר בטווחים משתנים, וחלקם מוותרים על שנת הצהריים או הבוקר כבר בגיל מוקדם. ילדים בגיל יסודי זקוקים ל-9-12 שעות שינה בלילה, וילדים בגיל סיום יסודי ותחילת גיל ההתבגרות זקוקים ל-10 שעות שינה. בתקופת התיכון מספר שעות השינה האידיאלי הוא 9. מה הם התנאים האידיאלים לשינה טובה? הורידו הילוך: חשוב להגיע לשינה במצב רגוע ולא נסערים. ההמלצה היא לפחות שעתיים לפני הכניסה למיטה, להוריד ברמות האקשן הרגשי ולהוריד פעילות פיזית. הקפידו על תאורה מתאימה: חשוב שתנאי האור והחושך שיש בחוץ יתאימו לפנים הבית. בבוקר – פתחו את החלון ותכניסו תאורה טבעית, בערב התחילו להחשיך, ועברו לתנאי תאורה אינטימיים יותר לקראת השינה, ובמהלך השינה שמרו על חדר חשוך עם כמה שפחות מקורות אור. כבו מסכים: כשעתיים לפני השינה, מומלץ לכבות את הטלוויזיה ולהשאיר את הטלפון הנייד בצד. הפחיתו בשתייה מעוררת: את הקפה האחרון מומלץ לסיים בשעה ארבע או חמש בערב. מבחינת אלכוהול - לא מומלץ לצרוך אותו בערב לפני השינה.שמרו על טמפרטורה אידיאלית: מומלץ לשמור על חדר השינה בטמפרטורה קרירה: לא קר מדי ולא חם מדי. שמרו על שקט יחסי: תנאי אופטימלי לשינה הוא סביבה שקטה ללא רעשים והפרעות. אם אין לכם את התנאים האלו, אפשר להוסיף רעש לבן שיסנן את רעשי הרקע מחוץ לחדר באמצעות אפליקציות עם מגוון של צלילים, כמו פכפוכי נחל מרגיעים ועד רעש רציף של מכונת כביסה.
02:15
לישון על זה: טיפים לשינה טובה יותר עם ההחלפה לשעון קיץ
בסוף החודש נעבור לשעון קיץ ונישן שעה אחת פחות. ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת המשפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, מפריכה מיתוסים על שינה ומרכזת טיפים לשינה בריאה יותר מה היא השפעת המסכים על השינה?
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
02:15
60% Complete
בקרוב
|
את מתכננת היריון או כבר בהיריון? בשעה טובה! על מנת להבטיח הבריאות שלך ואת בריאות העובר, מומלץ מאד שתבצעי מספר בדיקות
לכבוד שבוע תכנון היריון בריא, ד"ר יעקב סגל, מומחה יילוד וגינקולוגיה ומנהל תחום רפואת נשים במכבי שירותי בריאות, מפרט על הבדיקות שחשוב לעשות לקראת הכניסה להיריון ובתחילתו.
את מתכננת היריון או כבר בהיריון? בשעה טובה! על מנת להבטיח הבריאות שלך ואת בריאות העובר, מומלץ מאד שתבצעי מספר בדיקות:
אם את בשלב הכנות לקראת ההיריון
חשוב ליטול חומצה פולית במינון של 400 מיקרו גרם או 5 מיליגרם, בהתאם למצב הרפואי שלך ובכפוף להתייעצות עם הרופא המטפל.
עוד המלצה היא שלפני הכניסה להיריון, תבצעי בדיקות גנטיות על למנוע מחלות תורשתיות בעובר. הבדיקות הללו הן בדיקות דם שנשלחות למעבדה והתוצאות מעידות על הסיכוי להיות נשאית של בעיות תורשתיות. במידה והתוצאה היא נשאות של גן, מחלה או תסמונת כלשהי, מומלץ גם לבן הזוג לבצע את הבדיקות הגנטיות, כדי לשלול את היתכנות העברת הגן לעובר.
אילו בדיקות יש לבצע בתחילת ההיריון?
משרד הבריאות פרסם הנחיות ברורות לגבי הבדיקות שיש לבצע בשליש הראשון להיריון. הבדיקות הראשוניות הן בדיקות דם ושתן. יש לבצע בדיקות דם וספירת דם כללית ששוללת מצב של אנמיה. בנוסף מומלץ לעבור בדיקת נוספות כמו סוכר בצום, בדיקת דם לשלילת מחלות ויראליות כמו אדמת,CMV, בדיקות לסוג דם, סקר נוגדנים ו-RH ובדיקות לנוכחות של נוגדני טוקסופלזמה והפטיטיס B
בדיקות נוספות שמומלץ לעשות הן בדיקת נוכחות של וירוס הפרבו, ובדיקת נוגדני אבעבועות רוח הנקראת גם וריצלה. בנוסף, היות ולאחרונה התגלו יותר ויותר מקרים של עגבת מומלץ לבצע גם בדיקה לשלילת עגבת וגם בדיקת שתן כללית ותרבית שתן.
שבוע 7-10 – בדיקת אולטרה סאונד
בין השבוע השביעי לשבוע העשירי להיריון, מבצעים בדיקת אולטרה סאונד ראשונה אצל גינקולוג. בבדיקה בודקים שההיריון תקין, שיש שק היריון, קובעים את מספר העוברים ואת מיקום ההיריון, כלומר האם הוא מחוץ או בתוך הרחם. בשלב זה גם מעריכים את גיל ההיריון שנקבע על פי הווסת האחרונה שהמטופלת מדווחת עליה.
שבוע 11-14 – בדיקת שקיפות עורפית
הבדיקה היא בדיקת אולטרה סאונד שמטרתה לגלות את הסיכויים לתסמונות גנטיות, כולל תסמונת דאון. בתוך 48 שעות לאחר בדיקה זו יש לבצע בדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון.
סקר ביוכימי
הבדיקה היא בדיקת דם שמבוצעת במקביל לבדיקת השקיפות העורפית, שמטרתה לאתר עוברים שנמצאים בסיכון גבוה ללקות בתסמונות גנטיות. חשוב לציין שתוצאות הבדיקה הינן סטטיסטיות בלבד.
בדיקות נוספות
להורים שמעוניינים לבצע סקר גנטי כבר בשלבים המוקדמים של ההיריון, מומלץ לבצע בדיקת NIPT החל משבוע 10 להיריון, הבודקת את ה-DNA העוברי בדם האימהי. בדיקה זו למעשה מחליפה את בדיקת הסקר הביוכימי של טרימסטר ראשון, בודקת 5 כרומוזומים ושוללת כמעט לחלוטין היתכנות של תסמונת דאון בעובר.
שבוע 13-17 – סקירת מערכות
לאחר מכן מומלץ לבצע סקירת מערכות מוקדמת ולאחריה סקר ביוכימי של הטרימסטר השני. סקירת המערכות היא בדיקה שמתבצעת לרוב בגישה נרתיקית ולעיתים דרך הבטן. הבדיקה סוקרת את האיברים של העובר במטרה לאתר מומים וממצאים לא תקינים בשלב מוקדם של ההיריון. בשלב זה ההתפתחות של חלק מהאיברים עדיין לא הושלמה ולכן צריך לעשות גם סקירה מאוחרת, אבל כבר ניתן לאבחן חלק ניכר מהמומים המולדים. בנוסף בודקים גם המיקום של השליה, כמות מי השפיר ונמדדים חלק מהאיברים.
תוצאות משוקללות ובדיקת מי שפיר
לאחר שהתקבלו תוצאות השקיפות העורפית, סקירת המערכות והסקר הביוכימי הראשון והשני, ניתן לבחון את התוצאות באמצעות מערכת ה"גנומטר 2". מדובר במערכת ייחודית למכבי שירותי בריאות שפותחה על ידי פרופ' שוחט. המערכת משקללת את הנתונים ולפיכך מתקבלת המלצה האם כדאי לבצע בדיקת מי שפיר.
לאור העובדה שהבדיקה המבוצעת במי השפיר הינה של הצ'יפ הגנטי, שיכולה לגלות פי 200 בעיות גנטיות משמעותיות בעובר זאת לעומת קריוטיפ, הבודק רק את מספר ומבנה הכרומוזומים, מומלץ לכל אישה בהריון ללא תלות בגילה לשקול בחיוב דיקור מי שפיר ויש להיוועץ עם הרופא המטפל או היועץ הגנטי.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
מה היא בדיקה סרולוגית? מתי מומלץ לבצע אותה והאם היא מחליפה את הצורך בחיסון נגד קורונה?
ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי למאבק בקורונה במכבי עושה לנו סדר במונחים:
אז מה היא בדיקה סרולוגית?
מדע הסרולוגיה, נגזר מהמילה – סרום. סרום הוא הנוזל שמרכיב את הדם שלנו וכולל בתוכו את כל החומרים שאינם תאי דם לבנים, אדומים ואלו שאחראיים על קרישה.
הנוזל מורכב ממגוון של חומרים שמערכת הדם שלנו מעבירה ממקום למקום כמו הורמונים, אלקטרוליטים (שהם מלחים) וגם אנטיגנים – חלבונים ששייכים למערכת החיסון והם הבסיס ליכולת להעריך באמצעות הבדיקה הסרולוגית, את חסינותו של הגוף ומצב הנוגדנים שבו.
בדיקות סרולוגיות ממש לא נולדו עכשיו, הן קיימות למעשה מיום בו בני האדם החלו לחסן את עצמם כנגד מחלות. היכולת לסנן מנוזל הדם את אותם חלבונים-נוגדנים, מאפשרת לקבוע אם מישהו נדבק במחלה והחלים וגם את השפעתם של חיסונים על הגוף ומוכנותו להתמודד עם מחלה עתידית.
האם הבדיקה יעילה ומדויקת?
הבדיקה הסרולוגית היא רק אחד הכלים ולא הכלי המרכזי להערכת מצבה של המערכת החיסונית ולכן היא לא עומדת בפני עצמה ואין להסתמך עליה בלבד כשמבקשים לקבל תשובה לגבי חסינות נגד נגיף הקורונה!
לרופאים יש ארסנל שלם של בדיקות והערכות, לא רק הבדיקה הסרולוגית.
הבדיקה יכולה לסייע לקבלת תמונה רחבה וגדולה, אבל היא לא חד משמעית. למשל, אם בבדיקה מגלים רמת נוגדנים נמוכה, עדיין יתכן שהאדם מחוסן מפני המחלה, למרות רמת הנוגדנים הנמוכה.
משרד הבריאות פרסם נייר עמדה שבו הוא מסתייג מהשימוש שנעשה בבדיקות הסרולוגיות וקורא לכל הגורמים המעורבים בנושא, לנקוט בהסברה על מנת למנוע פגיעה בבריאות הציבור בגלל גישות מטעות שהשתרשו.
אז מתי כדאי לבצע בדיקה סרולוגית והאם היא מחליפה את החיסון?
ההמלצה החד-משמעית שלנו היא לא לבצע בדיקה סרולוגית. בין אם אתם מחלימים או מחוסנים. אם עוד לא התחסנתם ואתם עדיין בדילמה האם להתחסן או לא – חשוב לדעת – הבדיקה הסרולוגית לא מספיק מהימנה על מנת לקבוע את רמת החסינות שלכם ולכן ההמלצה היא פשוט לגשת ולהתחסן.
עדיין חוששים?
פנו לרופאי המשפחה להתייעצות עם הרופאות והרופאים שלנו מיומנים ומכירים את הנושא היטב והם ידעו על איזה בדיקות להמליץ, אם בכלל ובהתאם לצורך ישלחו אתכם לבצע אותן, בין אם בדיקה סרולוגית תהיה כלולה בהם או לא, תקבלו מהרופאות והרופאים את המידע הנכון עבורכם.
איך תוכלו לדעת אם נדבקת בקורונה?
בדיקה סרולוגית יכולה לאתר את "טביעת האצבע" של הנגיף רק אחרי מספר שבועות – כיוון שזה פרק הזמן שלוקח לגוף לייצר נוגדנים. אם אתם חוששים שנדבקתם - הבדיקה שעליכם לבצע היא בדיקת PCR שרובכם מכירים כבדיקת המטוש, שהיא הכלי האמין לאיתור הימצאותו של הנגיף בגוף.
ומעבר לכל אלו, אנו שוב קוראים לכל מי שעדיין לא התחסן: גשו להתחסן! זוהי הדרך היחידה והבטוחה לוודא כי תגנו על עצמכם ועל היקרים לכם מפני נגיף הקורונה.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
לתזונה שלנו יש השפעה ישירה על בריאות הלב. בעזרת הקפדה על מספר כללים, תוכלו להגן עליו מנזקים.
נתחיל בבסיס: מדוע חשוב כל כך לשמור על הלב שלנו?
כי מערכת הלב וכלי הדם בגופנו, אחראית למגוון רחב של פעולות חשובות וחיוניות לתפקוד הגוף, כמו הובלת חמצן לכל תא ותא בגוף. לכל כשל במערכת, יש השפעה אדירה על יכולת התפקוד של הגוף, עד כדי סכנת מוות.
עולם הרפואה למד כבר מזמן שלאורח חיינו ולתזונה שלנו, יש השפעה ישירה על הסיכון להיווצרות מחלות לב כמו טרשת עורקים, אוטם שריר הלב שמוכר יותר כ: "התקף לב", אי ספיקת לב, לחץ דם גבוה והפרעות קצב לב.
כל אלו ועוד - מהווים גורם המוות מספר 2 בישראל.
איפה מתחילה הבעיה?
במשקעים שנוצרים על דפנות כלי הדם וגורמים להיצרות של כלי הדם עד כדי חסימתם המלאה. זרימת דם לקויה תגרום לאיבר שאותו כלי הדם אמורים להזין, לתפקוד לקוי עד כדי הפסקת תפקוד.
אם מדובר בכלי הדם שמזינים את שריר הלב, הרי שאחד כזה שנסתם, יגרום ללב לאבד את יכולתו להתכווץ כראוי ויביא להתקף לב. בנוסף - התהליך הטרשתי, יוצר מצב דלקתי בכלי הדם ועלול ליצור קרישי דם שעלולים להיסחף ו"להתקע" בכלי דם קטנים במוח וליצור שבץ מוחי.
אילו בדיקות חשוב לבצע כדי לעקוב אחר בריאות הלב?
צריך לעקוב אחרי פרופיל שומנים לא תקין בבדיקות הדם, שמהווה גורם סיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
בנוסף, רמות טריגליצרידים, השומנים בדם ורמות LDL, הכולסטרול הרע, גבוהות מדי יכולות להוות גורם סיכון להיווצרות טרשת עורקים. בעוד שרמות HDL, הכולסטרול הטוב, תקינות, מהוות גורם מגן לתחלואה לבבית.
בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על מעקב אחר לחץ הדם. ערכי לחץ דם גבוהים צריכים גם הם להדליק נורה אדומה ולסמן לנו שכדאי לערב את רופא המשפחה ולברר את העניין.
איזו תזונה מומלצת לשמירה על בריאות הלב?
אם תקפידו על שלושה כללים בסיסיים, תוכלו להקטין את הסיכון לחלות במחלות לב.
בהקשר של תזונה, חשוב שתדעו שמחקרים רבים מצאו ששמירה על עקרונות דיאטה ים תיכונית תורמת מאוד לבריאות הלב.
אז הנה 7 כללי תזונה לשמירה על הלב על פי עקרונות הדיאטה הים תיכונית:
במקביל, הפחיתו שימוש בשמנים רוויים ומעובדים כגון שומן מהחי, מרגרינה ושמן דקלים. זכרו שרוב השומן המעובד נמצא במזונות מעובדים כגון חטיפים, ממתקים, רטבים מוכנים ומאפים עתירי שומן.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות: לודה נבו, דיאטנית קלינית במכבי.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
לרגל חודש המודעות לסרטן השד: ריכזנו את המידע החשוב בנושא
חשוב לדעת שאבחון מוקדם של סרטן השד יכול להגדיל באופן משמעותי את הסיכויים לריפוי. לרגל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד, ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, מנהלת ארצית של תחום האונקולוגיה במכבי שירותי בריאות, ריכזה את כל המידע החשוב בנושא.
נתחיל ב: מהו סרטן השד?
סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, וגידולי שד פולשניים אחראים לכשליש מתחלואה בסרטן בקרב נשים בישראל.
מהי חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד?
הגילוי המוקדם מאפשר זיהוי גידולים בשלבים מוקדמים של המחלה, מגביר את הסיכוי להירפא מהמחלה ולרוב גם מאפשר גישה טיפולית קלה ונוחה יחסית.
אפשר לגלות גידולים באמצעות בדיקות סקר בדימות – שמטרתן לזהות גידול בצילום עוד לפני שהוא מתפתח.
הבדיקה המקובלת לנשים בסיכון ממוצע היא בדיקת הממוגרפיה שהיא בדיקה פשוטה של צילום כל שד בשני מנחים, שמסייעת להבדיל בין גושים שמייצגים ציסטה (חלל נוזל צלול, שפיר) לבין גושים סולידיים שחלקם בעלי מראה שפיר וחלקם עם מאפיינים החשודים לגידול.
באיזה גיל לעשות את הבדיקה ובאיזו תדירות?
ביצוע ממוגרפיה בנשים בנות 50-74 המפחית תמותה מהמחלה ונמצא בסל הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים בשנות ה-40 לחייהן, אם הן משויכות לקבוצות בסיכון העולה על הממוצע.
בדיקת סקר נוספת, רגישה מאוד, היא בדיקתMRI שדיים, המומלצת החל מגיל 25 או כעשור לפני הגיל שבו חלתה קרובת משפחה מדרגה ראשונה, בקרב נשים בעלות סיכוי גבוה מאוד לחלות בגידולי השד על רקע תורשתי.
איך לזהות שינויים במבנה השד? דרך נוספת לגילוי מוקדם מלבד בדיקות דימות היא באמצעות זיהוי שינויים במבנה השד או הפטמה בזכות ערנות האישה או הרופא או הרופאה שלה.
כיצד עוד אפשר להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד?
מומלץ לשמור על אורח חיים בריא שכולל שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון, תזונה נכונה עם הגבלה של שומנים מן החי וצריכת ירקות ופירות יומית, והגבלת צריכת אלכוהול. עבור חלק מהנשים בעלות סיכון גבוה, מומלץ לשקול טיפול תרופתי בתכשירים שחוסמים באופן סלקטיבי קולטנים להורמוני השד למספר שנים במטרה להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה.
מי מצויות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד?
נשים מוגדרות כמצויות בסיכון גבוה מאוד כאשר הסיכון במהלך החיים (עד גיל 70) לחלות הינו מעל 20%. בקבוצה זו נכללות נשים עם סיכון מוגבר על רקע שינויים מולדים בגנים BCRA1 או BRCA2 וגנים נוספים היכולים להיות קשורים בעליה בתחלואה, נשים שקיבלו קרינה לחזה בעיקר בגיל ההתבגרות וגם נשיות שלא נמצאו נשאיות אבל יש להן רקע משפחתי של סרטן השד.
האם גם גברים עלולים לחלות בסרטן השד?
כן, כאחוז אחד מסך מקרי סרטן השד המאובחנים הינו בקרב גברים, כאשר למעלה ממחצית הגברים שחלו, הם בעלי היסטוריה משפחתית של גידולי שד אצל קרובי ו/או קרובות משפחה. לגברים שחלו בסרטן השד מומלץ לפנות לרופא המטפל לצורך הפנייה לייעוץ גנטי.
בברכת שנה של בריאות שלמה וטובה!
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
איך נחנך את ילדינו לאורח חיים בריא? איך נפתח מודעות אישית ואחריות חברתית?
לרגל יום הבריאות הבינלאומי, ריכזנו לכם כמה טיפים וכלים לחינוך בריא
רבים מאתנו לא מצליחים לחשוב קדימה כשזה נוגע בבריאות שלנו. העיסוק בבריאות מתרחש רק כשהמצב מחמיר ודורש טיפול. לנו ההורים יש כוח להשפיע על הבחירות הבריאותיות של הדור הצעיר. מומלץ להתחיל להנחיל הרגלים בריאים כבר בגיל הינקות של הילדים. רכישת מיומנויות אכילה מתרחשת בשנות החיים הראשונות.
המעבר לאכילה עצמאית תלוי בהתפתחות הנוירולוגית, אבל גם בחוויית הלמידה של התינוק. כשאנחנו כהורים מתחילים לדאוג, עשויה להתפתח דינמיקה "לא בריאה" סביב השולחן.
כדי לייצר דינמיקה חיובית - קודם כל חשוב להקפיד על ארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם ביום. מחקרים מראים שמשפחות שאוכלות ארוחה משפחתית יחד מדי יום, צורכות מזונות בריאים יותר.
עזרו לילדים להיחשף לסוגי מזון חדשים, אבל אל תתערבו ואל תכריחו, והימנעו מהבטחת פרסים תמורת אכילה בריאה. תנו לילד להיחשף למזונות החדשים, מבלי להתערב יותר מדי או להכריח. כפיה באכילה עלולה לפתח אצל הילד התנגדות לאכילה, ולהשיג תוצאות הפוכות. מומלץ לשתף את הילד בהכנת האוכל, ולעודד אותו להציע רעיונות שקשורים לארוחה.
חשוב לחלק את האחריות בין הילדים להורים לגבי נושא האכילה: ההורה אחראי על בחירת המזונות הזמינים בבית, איפה נאכלת הארוחה ובאיזה זמן. ההורים מחליטים אם יש חטיפים וממתקים בבית, האם במקרר יש שתייה ממותקת או מים והאם יש ארוחת צהריים בריאה או שהילד אוכל לצהריים מזון מעובד. ההורה אחראי על מה הילד אוכל בשעות אחה"צ, האם זה חטיף או ממתק או פירות.
הילדים לעומת זאת אחראים על כמה הם אוכלים. בהקשר הזה לפעמים להורה קשה לקבל את העובדה שלילד יש את היכולת לעשות ויסות עצמי. הורים שמעירים לילד על כמות המזון, עשויים להוביל בדיוק לתוצאה ההפוכה. חשוב לסמוך על הילד שיש לו יכולת ויסות עצמי ולעזור לו להתחבר למנגנון רעב ושובע. חשוב לעודד את הילדים ללעוס ולאכול לאט, ולא לאכול בזמן צפייה במסך.
איך נעודד אכילת ירקות?
הירקות הם מקור חשוב לויטמינים ומינרלים, וחשוב שיהיו מוגשים בכל ארוחה. מומלץ לתת לילדים לבחור את הירקות שהם אוהבים, וגם לתת להם להתנסות בירקות חדשים, אבל בסבלנות ובחכמה ובלי להציק. אל תכריחו לאכול ירקות אבל גם אל תתייאשו והמשיכו לחשוף לירקות בכל ארוחה.
בואו נדבר רגע על קינוחים.
הגשת קינוחים בסוף הארוחה היא הרגל ישן שמוטמע בתרבות שלנו. בחגים, בימי הולדת, במסעדות ובארוחות שישי. העדפה למתוק מתחילה כבר מינקות, בעוד ששאר הטעמים נרכשים ונלמדים, וככל שנציג אותם יותר פעמים - כך הילד ילמד לאהוב אותם. כדי להתמודד עם המתוק מומלץ לצמצם את כמות הממתקים בבית, להעדיף חטיפים באריזות קטנות, להגביל את אכילת המתוק רק למקומות מחוץ לבית, להציע פירות ואפשרויות נוספות ולצמצם את התדירות. לא חייבים קינוח בכל ארוחה.
ומה לגבי הצפייה במסכים?
בזמן צפייה במסכים, הילד פחות שם לב לכמות שהוא אוכל ולא יהיה מחובר למנגנון הרעב והשובע, מה שגורם לאכילת יתר. בנוסף הישיבה מול המסכים באה על חשבון על הפעילות הגופנית. הזמן המומלץ לפעילות גופנית לילד הוא שעה ביום, שלא חייבת להיות ברצף. חשוב לעודד פעילויות משותפות כמו הליכה לבית ספר או לחוג, משחקי כדור, טיול בטבע או טיול אופניים.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
כיצד נוכל לזהות התמכרות, ומה אפשר לעשות? לכבוד השבוע העולמי למאבק בסמים, כמה דברים שכדאי לדעת על התמכרות
כשחושבים על התמכרות חושבים בדרך כלל על חומרים כמו סמים ואלכוהול, אבל התמכרות מגיעה בעוד צורות רבות
כיצד נוכל לזהות התמכרות, ומה אפשר לעשות? לכבוד השבוע העולמי למאבק בסמים, כמה דברים שכדאי לדעת
מהי התמכרות?
התמכרות היא מצב של תלות בחומר או במצב מסוים. כשהחומר או המצב אליו מתמכרים וממנו שואבים הנאה אינם זמינים, נוצרת תחושה קשה שמלווה בתסמיני גמילה. ככל שהתלות בחומר או במצב הממכר עולה, כך עולה גם כמות ותדירות הצריכה שלהם, משום שהגוף "מתרגל" למצב או לחומר – ודורש לצרוך עוד ועוד.
מהם הסיכונים בהתמכרות?
התמכרות יכולה לנבוע מסיבות נפשיות או כתוצאה משימוש בחומר ממכר כמו אלכוהול, ניקוטין או סמים. למעשה אפשר להתמכר כמעט לכל דבר. החומר או המצב הממכר, מייצרים תחושת סיפוק מיידית, אך בטווח המתמשך יוצרים השפעות גופניות ונפשיות מזיקות, ומשליכים על היחסים עם הסביבה, לרבות יצירת בעיות בעבודה, בבית הספר או בבית.
האם אוכלוסייה מסוימת נוטה יותר להתמכרות?
הנטייה להתמכרות שונה בין אדם כזה לאחר. מה שמשפיע לרוב על נטייה זו היא הגנטיקה. ברוב המקרים, אדם אשר קיימת אצלו הנטייה הגנטית להתמכרות לא יהפוך למתמכר פעיל, אלא אם ייחשף לגורם המסוים שיעורר אצלו את ההתמכרות.
אילו גורמים יכולים להגביר את הסיכון להתמכרות?
גורמים סביבתיים שונים עלולים להגביר סיכון זה, כמו למשל: מצבי לחץ נפשי, עומס רגשי, עוני, אבטלה, חיים לצד הורה שסובל מהתמכרות כלשהי, ועוד. במצבים אלה עשוי להיווצר "פיתוי" לצרוך את החומר או המצב הממכרים כיוון שהם מהווים לכאורה דרך להתמודדות עם הקושי, ועונים על הצורך ב"אסקפיזם", בריחה ממציאות לא פשוטה.
איך נזהה התמכרות?
בזמן שרוב האנשים יצרכו חומרים שונים במידה וללא בעיה, מתמכרים יחוו צורך מתמשך לצרוך אותם בצורה מוגזמת, בלי שליטה. כך למשל שתיית כוסית יין בזמן מפגש עם חברים, היא התנהגות שמגיעה ממקום של בחירה, בעוד שהצורך לשתות בלי הגבלה, ומצב של אי שקט כאשר אין אלכוהול בנמצא, יכולים להעיד על קיומה של בעיה.
חשוב לדעת! כל התמכרות נחשבת לבעיה ודורשת טיפול מתאים.
המחלקה לטיפול בהתמכרויות באגף בריאות הנפש במשרד הבריאות, ממונה על מתן שירותי אבחון, טיפול, ייעוץ ושיקום למשתמשים ולמכורים לסמים, אלכוהול ולחומרים פסיכואקטיביים אחרים וכן אבחון וטיפול בהתנהגויות ממכרות אחרות.
זיהיתם בעיה? אל תהססו לפנות לקבלת עזרה.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
קרם הגנה, כובע והרבה צל מגנים עלינו מפני השמש, אבל האם ידעתם שישנם רכיבים תזונתיים שמשפרים את יכולת ההתגוננות של הגוף מפניה ומפני החשיפה המזיקה של הסביבה בכלל? הכירו את ה- לִיקוֹפֶּן – המגן הטבעי מהשמש
יוליה אבידור דיאטנית קלינית ממחוז השרון במכבי שירותי בריאות, מסבירה כיצד ליקופן, בטא-קרוטן ורכיבים תזונתיים נוספים יעזרו לכם להגן על הגוף מבפניםֿ.
לִיקוֹפֶּן
הליקופן הוא החומר שנותן לעגבנייה את הצבע האדום שלה. במחקר אנגלי מהשנים האחרונות גילו כי קיים קשר בין אכילה של 50 גרם עגבניות מרוסקות עם שמן זית להגנה טובה יותר מפני השמש. חשוב להדגיש כי על מנת לנצל את הליקופן מהמזון אנחנו צריכים לאכול מזון העשיר בו עם מקור של שומן כדוגמת שמן הזית.
גברים מרוויחים מהליקופן פעמים מכיוון שהוא ידוע גם כמסייע במניעת סרטן הערמונית.
המקור הטוב ביותר לליקופן הם עגבניות ומוצרי עגבניות. בין המזונות האחרים שמכילים ליקופן: אבטיח, אשכולית אדומה ופפאיה.
בניגוד לרכיבים בריאים אחרים, ליקופן דווקא לא נפגע בתהליך העיבוד ונמצא כי חימום אף הופך אותו לזמין יותר לגוף. בישול העגבנייה מבקע את המבנה התאי שלה ומעלה את זמינות הליקופן ואת שיעור ספיגתו. לכן מומלץ לאכול עגבניות מבושלות, נוסף על עגבניות טריות.
מוצרי עגבניות – כמו רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות, רוטב עגבניות ומיץ עגבניות מומלצים יותר מעגבניות טריות בהקשר של צריכת ליקופן.
הליקופן אינו מסיס במים, אך מסיס בשומן. לכן עדיף לאכול מאכלים המכילים ליקופן יחד עם כמות קטנה של שמן איכותי, כדי להגביר את כמות הליקופן שייספג בגוף.
מאכלים נוספים המגינים מפני השמש
פרי הגוג'י ברי (goji berry)– סגולותיו הבריאותיות ידועות ברפואה הסינית. בהקשר של הגנה מהשמש הוא ידוע כמונע חימצון השומן בעור וגם את הבצקת הנגרמת מהכוויה מהשמש.
ירקות ופירות כתומים – בטא קרוטן הוא החומר שמעניק את הצבע הכתום לגזר ומאכלים אחרים, בדומה לליקופן גם את הבטא קרוטן יש לצרוך עם שומן כדי לנצל את יתרונותיו הבריאותיים.
שזיפים, ענבים אדומים, תה ירוק – כולם מכילים נוגדי חימצון חזקים ביותר. רכיבים אלה אינם זקוקים לשומן כדי לפעול.
טבעי זה הכי
את כל הרכיבים הללו אפשר לצרוך כתוספי מזון באמצעות כדור, אבל חשוב לזכור ששום כדור לא ישווה באופן מושלם ליכולות של הטבע. הליקופן, הבטא קרוטן, נוגדי החימצון – כל אלה לא נמצאים בפרי, בירק או בתה לבדם, הם עובדים בשילוב עם מרכיבים טובים אחרים, במינון מסוים, שהרבה פעמים משפר את יעילותם. וכמובן שיש לזכור שצריך גם את הרכיבים האלה, כמו בכל דבר אחר, לצרוך במידה ואם לוקחים ויטמינים מומלץ להיוועץ עם איש/אשת מקצוע מתאימים.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). אז למה אנשים עדיין לא מתחסנים? כל המידע על הפפילומה בכתבה.
כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). אז למה אנשים עדיין לא מתחסנים? כל המידע על הפפילומה בכתבה.
ב-2018 מכבי שינתה את שיטת בדיקת הסקר לסרטן צוואר הרחם ועברה לבדיקה של נגיף הפפילומה לכל האוכלוסייה. השיטה הזו הוכיחה את עצמה בגילוי משמעותי יותר של שינויים טרום-גידוליים, אבל גם גרמה לחרדה מיותרת אצל חלק גדול מהאוכלוסייה, שהתגלה אצלם הנגיף. ד"ר אדוארדו שכטר, מנהל מרכז לבריאות האישה מכבי השלום ומומחה בצוואר הרחם מסביר על דרכי האבחון של הפפילומה ומנפץ מיתוסים לגבי החיסון:
אז גילו לך את וירוס הפפילומה, מה עושים עכשיו?
לפי נתוני מכבי, כ-10% מהאוכלוסייה נושאים את נגיף הפפילומה. בקרב הנשים הנשאיות, זה לא אומר שהן יהיו חולות. רוב הנשים מפתחות חיסון עצמי והווירוס נעלם לאורך הזמן. לכן נוכחות הנגיף אינה מצביעה על מצב קשה או על כך שהזיהום יהיה זיהום כרוני לכל החיים.
המשמעות של בדיקה חיובית היא רק שצריך מעקב מיוחד כדי לאתר את אותם מקרים בודדים, בהם הנגיף לא חולף ספונטנית ועלול לגרום לשינויים טרום-גידוליים בצוואר הרחם. במידה שמתגלה שינוי טרום-גידולי בווירוס, מבצעים טיפולים מקומיים שמונעים את התפתחות הסרטן בעתיד.
אובחנת כנשאית פפילומה. האם את צריכה להפסיק לקיים יחסי מין ולהודיע מיד לבני הזוג שאיתם היית?
נגיף הפפילומה מאוד שכיח באוכלוסייה. גברים הם נשאים של הווירוס באחוזים אפילו גבוהים יותר מאשר נשים אבל אין דרך למצוא את הנגיף אצל גברים. מטרת בדיקת הנגיף אצל נשים היא לגלות באותה קבוצה שינויים טרום גידוליים ולטפל בהם כדי למנוע התפתחות של שינויים גידוליים, אבל אין לזה משמעות מבחינת התנהגות מינית.
לכן אישה שמקבלת תשובה חיובית לפפילומה צריכה לפנות לרופא להמשיך בירור או מעקב, אבל אין צורך בשינוי ההתנהגות המינית והודעה לבני הזוג. לווירוס עצמו אין חשיבות, אלא לשינויים הטרום סרטניים ואותם יש לבדוק.
את חוששת להתחסן מוירוס הפפילומה?
חשוב שתדעי שאין סיבה לחשוש. בחיסון אין נוכחות של הווירוס, אלא רק חלבון לא פעיל מבחינה ביולוגית. ארגוני הבריאות העולמי, האירופאי והאמריקאי קבעו שמדובר באחד החיסונים הבטוחים הקיימים כיום בעולם, והוא מציל חיים מאז 2007. החיסון ניתן בבתי ספר גם לבנים וגם לבנות בכיתה ח' ומאושר לאוכלוסייה בוגרת בקרב נשים וגם גברים עד גיל 45, ומדינות בהן האוכלוסייה חוסנה בצורה נרחבת כמו שוודיה, הוכיחו ירידה משמעותית בסרטן אשר קשור לפפילומה בקרב האוכלוסייה שחוסנה.
עוד נקודה חשובה: אם התגלה אצלך נגיף הפפילומה, עדיין חשוב שתתחסני.
החיסון הוא חיסון מניעתי וחשוב לקבל אותו לפני החשיפה לנגיף. אמנם אין לו השפעה טיפולית על נגיף קיים, אבל הוא מספק הגנה נגד זנים רבים של הנגיף. לכן גם אם למישהי יש זן מסוים של הנגיף היא עדיין חשופה לזנים אחרים שלו. גם במקרה שהנגיף עובר מעצמו, הגוף אינו מחוסן נגד אותו זן בעתיד ותיתכן הדבקה עתידית שתימנע באמצעות מתן חיסון.
גילו לי אצלי פפילומה. האם זה ימנע ממני להיכנס להיריון?
נגיפי הפפילומה מערבים את דרכי המין התחתונות אבל אינם משפיעים על הפריון. ולמרות זאת, כשמתגלה נוכחות של הנגיף בצוואר הרחם לפני הכניסה להריון, צריך להתייעץ עם רופא הנשים המטפל כדי לשלול נוכחות של שינויים טרום-גידוליים שדורשים טיפול. במידה ויש שינויים טרום גידוליים, רצוי לטפל בהם לפני הכניסה להריון, כיוון שבזמן הריון אי אפשר לטפל בהם, וזה ידחה את הטיפול לטווח הרחוק יותר.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות: ד"ר אדוארד שכטר, מנהל מרכז לבריאות האישה מכבי השלום ומומחה בצוואר הרחם.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת דם סמוי בצואה לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס בתדירות של אחת לשנה. כל המידע על הבדיקה החשובה ומצילת החיים הזאת בכתבה
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים ונשים בישראל, והוא יכול להתפתח ללא סימני אזהרה מוקדמים או תסמינים. לרוב, בשלב ראשון, מתפתחים במעי פוליפים – גידולים שפירים קטנים שעלולים להפוך לממאירים, אם לא מטפלים בהם - בשלב מתקדם, גידולים ופוליפים טרום ממאירים עלולים לדמם ועקבות הדימום יכולים להופיע בצואה.
מהי בדיקת דם סמוי בצואה?
בדיקת דם סמוי בצואה נועדה לאתר דימום שלא נראה לעין ולסייע באבחון מוקדם של גידולים במעי הגס. הבדיקה לא פולשנית ולא כרוכה בהכנות מיוחדות או בכאב. הבדיקה מתבצעת באמצעות ערכה ייעודית אותה ניתן לקבל במרכזים הרפואיים של מכבי ללא תשלום. הדגימה נאספת בבית ולאחר מכן נשלחת למעבדות מכבי. אין צורך בהפניה לביצוע הבדיקה.
למי מומלץ להיבדק ומתי?
הבדיקה מומלצת לכלל האוכלוסייה מגיל 50 עד 74 פעם בשנה.
למה כדאי להיבדק?
כיצד מתבצעת הבדיקה?
איך אפשר לקבל ערכת בדיקה?
ניתן לאסוף ערכת בדיקה מהמרכז הרפואי של מכבי ולהחזירה לאחר לקיחת הדגימה. אין צורך בתיאום מראש.
מה משמעות התוצאות?
ערכים תקינים הם תוצאה שלילית. כלומר, אין עדות לדם סמוי בצואה.
תוצאה חיובית לא מעידה בהכרח על סרטן המעי הגס או פוליפ. זיהוי דם סמוי מעיד על קיומו של דימום כלשהו במערכת העיכול. הדימום יכול לנבוע ממקורות שונים, או תוצאה חיובית שאיננה נכונה (False positive).
במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה יש צורך לפנות לרופא המשפחה או ישירות לרופא גסטרואנטרולוג לייעוץ רפואי ולקבלת הפניה לבירור המתאים לך. הבירור יכול לכלול הפניה לבדיקת קולונוסקופיה ו/או בדיקות אחרות.
במקרים הבאים חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה על מנת לברר האם הבדיקה מתאימה לך:
למידע נוסף ניתן לפנות לרופא המשפחה.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות: פרופ' רויטל קריב, מנהלת תחום גסטרואנטרולוגיה במכבי
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
האם גם אתם לא מסוגלים לפתוח את הבוקר בלי קפה? או שמא אתם אנשי תה?
תה הוא המשקה השני הנפוץ בעולם אחרי מים. התה הובא לאירופה כבר במאה ה-15 והפך למשקה פופולרי בשל תכולת הקפאין שבו. כל סוגי התה הנפוצים כיום מיוצרים מעלי השיח Camellia Sinensis, שמוצאו בדרום מערב אסיה.
העלים שיהפכו בסופו של דבר לתה שחור מתחמצנים וצבעם הופך מירוק לשחור, ואילו העלים שיהפכו לתה ירוק מחוממים, וכך נמנע מהם תהליך ההתחמצנות. מלבד קפאין, עלי התה מכילים רמות גבוהות של נוגדי חימצון ששמם קטכינים, כשהמוכר בהם הוא ה-EGCG. בשל תהליכי העיבוד, התה הירוק מכיל כמויות גבוהות יותר של נוגדי חימצון מהתה שחור.
שתיית תה מסייעת בהפחתת לחץ דם, רמות הסוכר בדם, הפחתת רמות הכולסטרול הכללי והכולסטרול ה"רע", ומורידה סיכון לשבץ מוחי. בסקירה שנעשתה ב-2011 נמצא קשר מובהק בין שתיית תה ירוק ובין הירידה בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. בשתיית תה שחור לא מצאו קשר כזה.
למרות המיתוסים הרבים, עדיין אין הוכחות חד משמעיות באשר לתועלת של שתיית תה לירידה במשקל.
ישנן עדויות לכך שאנשים השותים תה לוקים פחות בדיכאון. הם גם חשופים פחות לזיהום חיידקי ולכן נמצאים בסיכון נמוך יותר לחשיפה לסוגי סרטן.
עוברים לקפה:
הקפה מכיל מעל 1000 תרכובות פעילות, שהמוכרת בהן היא הקפאין. פולי הקפה עשירים מאד בתרכובות נוגדות חימצון. גם שתיית קפה מקושרת לסיכון נמוך יותר לחלות במחלות לב, אם כי עדויות אלו אינן חד משמעיות. שתיה מתונה של קפה מסייעת גם בהורדת הסיכון לשבץ מוחי.
קפה במינון גבוה יכול לגרום להפרעות בקצב הלב. לעומת זאת, בצריכה קבועה ומתונה הוא דווקא מוריד סיכון להפרעות בקצב הלב. בשנים האחרונות מצטברות עדויות לכך ששתיית קפה מורידה את הסיכון לחלות בסוכרת. יש הטוענים כי צריכת קפה גם מפחיתה מקרי סרטן שד, ערמונית ומעי גס.
עפ"י המכון האמריקאי לחקר הסרטן, צריכת קפה מורידה את הסיכון לחלות בסרטן רירית הרחם וסרטן הכבד, אך בעלת השפעה מועטה על הסיכון לחלות בסרטן הלבלב וסרטן הכליה.
ומה עם הקפאין?
בכוס תה יש כ-15-110 מ"ג קפאין.
בכוס קפה נמס-כ-75 מ"ג, במנת אספרסו-כ-65 מ"ג.
כמויות גבוהות של קפאין יכולות לפגוע במשק הסידן, המגנזיום והברזל. עם זאת תזונה מתאימה יכולה לצמצם תופעות אלה.
צריכה עודפת של קפאין קשורה לכאבי ראש, בחילות, חרדה, עצבנות, לחץ דם גבוה, דופק מהיר וחוסר מנוחה. כמות הקפאין הגורמת לתופעות אלה משתנה בהתאם למין, גיל, משקל, הבדלים גנטיים ומצב בריאותי.
לאוכלוסייה הכללית מומלץ לשתות עד 4 כוסות קפה ביום.
בנשים הרות ומניקות-מומלץ לא לצרוך יותר מ-200 מ"ג קפאין ביום , ובכל מקרה לשתות רק לאחר ההנקה.
אם כך, מה כדאי יותר לשתות?
הקפאין בתה הוא בעל אפקט קטן יותר. זו הסיבה שתה הוא משתן טוב אבל בעל אפקט מעורר חלש. הקפאין בקפה הוא בעל השפעה חזקה יותר כי הוא נספג בקלות ופועל במהירות.
לאור העדויות הקיימות כיום נראה כי שתייה מתונה של תה וקפה היא בטוחה ותורמת לבריאות הכללית. יש לזכור כי המשקה שנבחר הוא רק רכיב אחד מתוך תזונה מאוזנת, המסייעת לשמור על בריאות טובה ולמנוע מחלות.
לרוויה!
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
יהיה בסגר: עצות להתמודדות ההורים עם שגרת הקורונה
יהיה בסגר: שומרים על הורות שפויה בימי קורונה
משבר הקורונה נכנס בסערה לחיינו, ויצר סדר יום ושגרה (או אי סדר וחוסר שגרה) חדשים.
הורים רבים לא עובדים, הילדים כל היום בבית, לא יכולים לצאת לגני שעשועים או להיפגש עם חברים ועם סבא וסבתא.
אז איך מסבירים לילדים את המצב החדש? מה עושים איתם כל היום בבית? האם אנחנו ההורים צריכים לשעשע את הילדים כל היום בבית? ואיך אנחנו ההורים מאפשרים זמן לעצמנו על מנת לאגור כוחות להמשך התקופה שסופה עדיין אינו ידוע?
ביום ראשון 29.3.2020 התקיימה הרצאת "וובינר" עם מיכל ביטון, מנחת הורים ומרפאה בעיסוק במכון להתפתחות הילד בכפר סבא במכבי שירותי בריאות. סיכמנו עבורכם את ההרצאה לכדי כלים פשוטים שיעזרו לכם בימים האלה:
אז מה בעצם חשוב לדעת ומהי הדרך הנכונה לפעול עם הילדים?
הנגשת המידע-
חשוב להסביר ולתווך לילדים את המידע בשפה שמתאימה להם, להכיר במצב ולא לנסות ולטשטש את המציאות. במקום לדבר על "מגפה" אפשר להסביר שיש עכשיו מחלה מאוד מדבקת, חלק מהאנשים ידבקו וחלק לא. המחלה יכולה לגרום לשיעול ולהרגשה לא טובה אבל היא עוברת ומי שיצטרך ילך לרופא או לבית חולים ויטפלו בו. חשוב לבקר את החשיפה למידע ולמנן אותו.
התמקדות בהנחיות פשוטות –
מומלץ להתמקד בהנחיות פשוטות וענייניות שקל ליישם: שטיפת ידיים, שימוש בחומר חיטוי וכדומה בהתאם להנחיות משרד הבריאות. קיימות ברשתות מצגות פשוטות ומונגשות לילדים שמסבירות על מחלת הקורונה ודרכי התגוננות, סיפורים שניתן לספר לילדים צעירים בכל יום שמסבירים מדוע הם בבית, ומשחקים חווייתיים שמסייעים לילדים להחזיר לעצמם מעט תחושת שליטה ולהפחית את החששות מהמחלה.
מתן תפקידים –
חלוקת תפקידים קונקרטיים, בשיתוף הילדים, מסייעת לוויסות החרדה ולהעלאת חוויית המסוגלות שלהם, כמו: יצירת פעילות משפחתית, סידור הסלון, עריכת השולחן, עזרה בהכנת ארוחות, פינוי אשפה וכו'. ילדים מאוד אוהבים לעזור ולקבל שבחים על עזרתם, ולכן אל תשכחו לספק להם פידבקים חיוביים כמו: "זה מקסים בעיני שאתה עושה את זה בכוחות עצמך".
הגדרת גבולות –
גבולות מסייעים ליצירת תחושת ביטחון אצל הילדים, ועל כן נסו לתכנן יחד איתם את סדר היום החדש: זמנים קבועים לארוחות, למשימות לימודיות, למשחקים ולמסכים. אפשר גם ליצור ביחד מרחב מכיל לארגון הגבולות ולהפחתת החרדה כמו אוהל או שולחן עם מפה שהילד יכול לשהות מתחתיו.
יצירת פעילויות –
כדאי למצוא עיסוקים יצירתיים וליצור משימות לטווח ארוך – את חלקן תעשו יחד ואת חלקן הילדים יוכלו לעשות לבדם ולפנות לכם זמן לעצמכם. החליטו על הפעילויות יום קודם והכניסו אותן לסדר היום.
ארגון הבית –
ארגנו את סביבת הבית כך שהיא תאפשר לילדים לשחק חופשי או לעסוק בפעילות יצירה מבלי שהדבר יפריע לכם לעסוק בעיסוקים אחרים. אפשר למשל, לארגן בחדר: פינת יצירה בחדר, קופסת תחפושות, קופסאות משחק נגישות שעליהן מחליטים מראש – כל אלה יגייסו את הילדים לשהות יותר בחדרם ולהעסיק את עצמם יותר.
שימור קשרים חברתיים –
חשוב לשמור על הקשרים החברתיים של כל בני המשפחה, ולדאוג שהילדים יכלו לקיים אינטראקציות יומיומיות עם חבריהם באמצעות שיחות טלפון, שיחות וידיאו ורשתות חברתיות.
קחו אחריות –
לא פחות חשוב – קחו אחריות ודאגו גם לעצמכם! מצאו זמן לפעילויות שאתם אוהבים ודרכים להרגע כדי למלא את המצברים ולתת לעצמכם כוח להמשך, כמו פעילות ספורטיבית, סרט או ספר שאתם אוהבים, שתיית קפה עם בן הזוג וזמן לשינה.
ותזכרו – בסוף גם זה ייגמר ונחזור כולנו לשגרה מבורכת!
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
מה גורם לבעיות שינה אצל ילדים, מה עושים אם הילדים שלנו "חיות לילה”, ואיך נוכל סוף סוף לגרום להם לישון לילה שלם ברציפות?
ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת משפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, עונה על כל השאלות שמדירות שינה מעינינו
לכל גיל יש נורמות מקובלות באשר ל-איך ילד צריך לישון, מתי הוא צריך לישון וכמה הוא צריך לישון. ילדים שאינם ישנים לפי אותן "נורמות" למעשה סובלים מהפרעות שינה שיכולות לבוא לידי ביטוי בכל מיני מישורים: בהירדמות, כמו למשל, לא לישון בשעות ובכמות שמצפים מהם או בהתייחס לרצף השינה ביחס לגיל הנוכחי; ובהפרעות שפוגעות ביכולת השינה כמו בעיות נשימה או תנועה .
מהי כמות השעות המומלצת לילדים לישון?
עד גיל חצי שנה מומלץ לישון עד 17 שעות ביממה, וזאת מאחר שלאורך תקופה זו מתרחש בגוף תהליך של התבססות השינה כשנת לילה. עד גיל 5 מומלץ לישון כ-11 שעות ביממה, כולל שנת צהריים; בגיל בית ספר יסודי ההמלצה היא ל-10 שעות בלילה ועבור מבוגרים – כ-8 שעות. בפועל, רוב האוכלוסייה המבוגרת בעולם המודרני לא ישנה מספיק.
מה יכול לגרום לילדים לקום באמצע הלילה?
מהרגע בו תינוקות לומדים לישון בלילה, אין שום סיבה שהם לא ישנו ברציפות. חלומות רעים בעקבות חרדה או מחשבות טורדניות עשויים להעיר אותם, אבל גם אם תינוקות וילדים צעירים יפקחו עיניים בסוף מחזור שינה הם יחזרו לישון, אלא אם יש משהו שמעודד אותם לחפש את נוכחות ההורים, כמו אינטראקציה או אי-הצבת גבולות.
דבר נוסף שיכול לגרום לילדים להתעורר הוא תיזמון שינה שאינו נכון להם. ישנם בני אדם עם שעון ביולוגי שעובד קצת אחרת ושולח את הדחף לישון בשעות יותר מאוחרות. אנשים אלו נחשבים חיות לילה. במקרה שכזה, טיפול במלטונין, דרך כדור או סירופ, יכול לסדר את השעון הביולוגי ולתזמן אותו מחדש בשעות הרצויות.
איך החשיפה למסכים פוגעת בשינה שלנו?
החשיפה ההולכת וגוברת למסכים לא רק גורמת לנו לוותר על שעות שינה אלא שבשעות הערב היא ממש יכולה "לשבש" את השעון הביולוגי ולפגוע בהירדמות שלנו, מאחר והיא מאריכה את שעות האור. לכן, חשוב להגביל אותה בעיקר בחושך ובמקביל להגביר את החשיפה לאור ביום. לדוגמה, אם רוצים להשכיב את הילדים לשנת צהריים יש להרגיל אותם לשינה עם תריסים פתוחים.
מתי בעיות שינה יוצאות מגדר הנורמלי?
ישנן מספר דרכים לבדוק זאת:
למה חשוב להציב גבולות במיטת ההורים?
ההחלטה לקום בלילה כדי "לארח" את הילדים במיטה יכולה להיות בסדר לתקופה, אבל בטווח הארוך היא לא טובה לא לילד ולא לכם ההורים. אז אמנם הפחד לצלק את הילדים בתחושת דחייה חי וקיים, אבל בפועל ילדים שההורים שלהם העמידו להם גבולות וישנים לבד מתפתחים בדיוק באותה שפיות של ילדים להורים שקמו לפי כל רעש שילדיהם עשו באמצע הלילה.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
לרגל יום הצליאק הבינלאומי ריכזנו לכם את כל המידע שחשוב לדעת על מחלת הצליאק
לרגל יום הצליאק הבינלאומי ריכזנו לכם את כל המידע שחשוב לדעת על מחלת הצליאק: איך מאבחנים? איך מטפלים? ומה ההנחיות שחשוב לעקוב אחריהן? ויש גם בונוס: מתכונים למאפים שווים ללא גלוטן!
צליאק, המכונה בעברית "דגנת", היא מחלה אוטואימונית דלקתית של המעי הדק הנובעת מחוסר היכולת של הגוף לעכל את חלבון הגלוטן הנמצא במזון.
הגלוטן מורכב משני חלבונים: גליאדין וגלוטנין. תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את חלבון הגליאדין שבגלוטן כגוף זר התוקף את הגוף ובראש ובראשונה נפגעת רקמת המעי הדק. המחלה גורמת לדלקת ולפגיעה ברירית המעי, שלה תפקיד משמעותי בספיגת המזון.
איפה מצוי הגלוטן וממה חשוב להימנע?
הגלוטן נמצא בדגנים פופולריים כמו חיטה, שיפון, שעורה ואפילו שיבולת שועל. שיבולת שועל לכשעצמה אינה מכילה גלוטן, אך היא מכילה חלבון הדומה במבנה שלו לגליאדין ולחלק מהאנשים הסובלים מצליאק תהיה רגישות גם לחלבון זה. מרגע האבחון של צליאק חשוב להקפיד להימנע לחלוטין מכל חשיפה לגלוטן ובתחילת הטיפול מומלץ להימנע גם משיבולת שועל בגלל הסיבה האמורה לעיל. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם דיאטנית לגבי תזונה נכונה ומאוזנת ללא גלוטן ובהמשך לבחון צריכת שיבולת שועל ובמידה ומחליטים לצרוך, לבחור בשיבולת שועל נקיה מגלוטן.
מדוע חשוב לאבחן מוקדם וכיצד מאבחנים?
כיצד מטפלים?
יש רק טיפול אחד במחלת הצליאק והוא תזונה נטולת גלוטן. חשוב מאוד שהתזונה תהיה מאוזנת הכוללת הקפדה על צריכת כל אבות המזון, שמירה על גיוון, וכן צריכה נאותה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים בדגש על סידן וברזל.
בצליאק אין הנחות. חשוב להדגיש כי לא מספיקה דיאטת "דלת גלוטן" או "מופחתת גלוטן" היות וגם כמויות זעירות של גלוטן יכולות לגרום נזק, שכן דין מולקולה אחת של גליאדין דינה כדין אלף מולקולות.
לרוב, כבר בתחילת הדיאטה ניכר שיפור קליני ולאחר מספר שבועות ניתן לראות גם שיפור ברקמת המעי. יש לשים לב כי לאחר 6 חודשי טיפול, המדדים יורדים משמעותית בבדיקות הדם אך לרוב חוזרים לנורמה רק לאחר שנה ולעיתים אף עד שנתיים.
מה מוגדר כמזון ללא גלוטן?
מוצר מזון ללא גלוטן חייב להכיל פחות מ-20 חלקים למיליון (ppm 20) של גלוטן. ppm20 היא הכמות המקובלת כזיהום בגלוטן בתהליך ייצור המזון ובקמח ללא גלוטן.
אחת מעבודות המפתח שנעשו בנושא הראתה כי גם צריכה של 50 מ"ג ליום הספיקה על מנת ליצור נזק ברירית המעי אחרי 3 חודשים בלבד.
בדיאטה ללא גלוטן חשוב לשים לב לעקרונות הבאים:
לסיכום
התרופה למחלת הצליאק היא הימנעות מוחלטת מגלוטן לכל החיים. על מנת לעשות זאת בצורה הטובה ביותר יש לדאוג לסביבת עבודה "סטרילית", לקנות מוצרים "בטוחים לשימוש" ובמקרה שיש ספק, אין ספק. חשוב להגיע לייעוץ אישי עם האבחון, אצל דיאטנית קלינית המומחית לטיפול במחלות מעי.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
קשה שלא לאהוב אותם, הם מלאי שמחת חיים, נותנים אהבה ללא תנאים, ומסתבר שהם גם טובים לנו לבריאות
לרגל יום הכלב הבינלאומי שחל החודש, אספנו לכם שש סיבות בריאות במיוחד לאמץ כלב:
בשביל השמחה
לפני הכל, כלבים הם יצורים מלאי שמחת חיים, הם מתרגשים מכל דבר גם אם הם עשו אותו אלף פעמים קודם. רק תראו מה קורה לכלב כשבעליו לוקח בידו את הרצועה לפני צאתם לטיול, את הזנב המתקשקש, ההתנשפות והקפיצות עד שאפשר לחשוב שזה הטיול הראשון שהוא זוכה לו בחייו, וההתרגשות הזאת כל כך גדולה ואמיתית שהיא פשוט מדבקת. בקטע טוב.
בשביל הכושר, והאוויר
אנשים רבים סבורים בטעות שבעלי כלבים מוציאים את כלביהם לטיול, אבל האמת היא הפוכה – הכלבים הם אלה שמוציאים את בעליהם. חורף, קיץ, גשם, שמש, הכלבים שלנו מכריחים אותנו לקום מהספה ופשוט לצאת החוצה.
מעבר לכך שזה מרענן, במיוחד היום כשאנחנו סגורים שעות ארוכות עם המזגן, בישיבה ממושכת מול המחשב, חשוב לחלץ עצמות ופשוט לנשום אוויר.
בשביל השגרה
הצורך להוציא את הכלב שלוש פעמים ביום (ולכל הפחות פעמיים) מייצר סדר יום גם בימים שבהם אין סדר וימי הקורונה הם בהחלט דוגמה לאי סדר אפשרי. אז נכון, לפעמים בא לנו לישון עד מאוחר ולא מתחשק לצאת מהשמיכות, אבל קימה מוקדמת יותר, ועוד כזאת שמתחילה את היום בטיול, בריאה יותר לגוף ולנפש הרבה יותר משינה מאוחרת. ואם אתם מאלה שממש קשה להם לקום, תמיד אפשר להוציא את הכלב מאוחר יותר בלילה.
בשביל הלב
מחקרים מראים שבעלי כלבים בריאים יותר וסובלים פחות מבעיות לב. קודם כל כי בעלי כלבים נוטים ללכת יותר (ולהיות באוויר הפתוח כמו שכבר אמרנו), אבל מסתבר שלא רק הכושר תורם לבריאות, אלא גם התרומה החברתית של הכלב לבעליו. ממחקר שנערך בשוודיה עלה כי בקרב אנשים שלא נמצאים במערכת זוגית ומחזיקים כלב, הסיכוי למות ממחלות לב נמוך ב- 33% ממי שאינו בעל כלב, בעוד שהסיכוי של מי שמצוי בזוגיות, ואינו בעל כלב, ללקות במחלות לב נמוך רק ב 11%!
בשביל הילדים
קודם כל לגדל כלב זה כיף, אבל ילדים שגדלים עם כלבים, ובמיוחד כאלה שגם שותפים לגידול הכלב (גם אם זה רק לשים לב שיש לו מים בצלוחית), גם גדלים להיות יותר אמפטים ואחראים. במחקר שנערך באוטרליה עלה שילדים שגדלים בבית עם כלב מפתחים יותר כישורים חברתיים ביחס למקביליהם וסובלים פחות מבעיות התנהגות באופן כללי, מחקרים נוספים מצביעים על כך שילדים שנחשפו לכלב בתחילת חייהם נטו לפתח פחות בעיות בריאות ובכלל זה אסטמה.
בשביל הנשמה
כאשר אתם נותנים בית לכלב, לא רק שאתם עושים מעשה טוב וחשוב, אלא שהנתינה תורמת לכם בראש ובראשונה! מחקרים רבים מצביעים על כך שאנשים שיודעים לתת, מאושרים יותר ומאריכים חיים יותר.
ועדיין
אימוץ של כלב הוא החלטה כבדת משקל, לפני שאתם מחליטים בדקו האם ביכולתם להתחייב לחברות ארוכת שנים…
אימוץ בריא ומוצלח!
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
ההישארות הממושכת בבית מציבה אתגר לא פשוט, אבל בצד האתגר קיימת הזדמנות.
עכשיו כשעדיין אי אפשר לשמור על הנכדים, או להיפגש עם חברים, יש הרבה מאוד זמן פנוי, אולי יותר מדי זמן פנוי, אבל זה בדיוק הזמן להשקיע בכל אותם דברים שאמרתם לעצמכם שתעשו כשתגיעו לפנסיה, עד שגיליתם שגם בפנסיה אתם מאוד עסוקים.
אספנו עבורכם כמה רעיונות לדברים שאפשר לעשות בבית, לא רק כדי שהם "יעבירו לכם את הזמן", אלא כי ביצוע פעילויות פנאי שונות חשוב לבריאות, מונע דיכאון, ומסייע לפיתוח ושמירה על יכולות קוגניטיביות
אלבום התמונות
זוכר/ת שהבטחת לעצמך שתעשי סדר בכל התמונות של המשפחה ששוכבות במגירה? אז עכשיו זו הזדמנות מצוינת- אם יש לכם כבר אלבום שתוכלו להשתמש בו מצוין, או שתבקשו ממישהו שיביא לכם, ואם אין לכם אפשרות התחילו בינתיים רק למיין את התמונות לפי נושא וסדר כרונולוגי וסדרו בערמות נפרדות. אם יש סיפור מאחורי התמונה רשמו אותו בכמה מילים, יש ערך רב לסיפורים שמאחורי התמונות עבורכם ועבור המשפחה כולה.
עבודת שורשים
הפרויקט שבדרך כלל מוטל על ילדים בחטיבת הביניים הוא למעשה פרויקט שחשוב לעשות בכל גיל – הוא מחבר אותנו לשרשרת ארוכה של אנשים ומחזק את תחושת השייכות שלנו, והוא גם מעניין. איך קראו לאמא של הסבתא שלכם? מהיכן היא הגיעה? מה הסיפור שלה ושל משפחתה? ערכו אילן יוחסין משפחתי והכניסו לתוכו מידע – אפשר להכין בעצמכם או להשתמש בתבניות או אפליקציות שקיימות ברשת. בפעם הבאה שהנכד או הנכדה יבקשו את עזרתכם לצורך עבודת השורשים שלהם, אתם כבר תהיו מוכנים ויהיה לכם הרבה יותר פשוט לסייע להם בעזרת אילן היוחסין שהכנתם.
מחדשים קשרים
יש את החברה הזאת מהתיכון שפעם ב… אתן מדברות, בחגים או כשנולד נכד, יש את ההוא מהעבודה הקודמת שעם הזמן הקשר איתו התנתק ויש גם הזוג ההוא שפגשתם פעם בטיול המאורגן לפורטוגל והיה חיבור ממש טוב, אבל למרות שהבטחתם לעצמכם שתשמרו על קשר, זה פשוט לא קרה.
אז הנה הגיעה שעת הכושר, הרימו טלפון לאנשים שאתם מתעניינים בשלומם, שתפו אחד את השני בהתמודדות שלכם עם התקופה המשונה הזאת. אם תתמידו הקשר יישמר הרבה אחרי שהקורונה כבר תעזוב אותנו ואין מספיק מילים שיתארו עד כמה קשרים חברתיים ושימורם חשובים לבריאותנו הנפשית והפיזית.
מתחזקים תחביבים
הציור שהתחלת לצייר ועומד על הכן, השידה שהתחלת לבנות והשמלה שרצית לתפור לנכדה, הסיפור שהתחלת לכתוב, כולם ממתינים לכם ויקבלו אתכם באהבה. התחביבים שלנו לא שופטים אותנו גם כשאנחנו עוזבים אותם לזמן ארוך וממתינים לנו בסבלנות אין קץ שניזכר בהם, כי הם יודעים שאנחנו אוהבים אותם גם כשאנחנו לא בקשר.
התחילו בקטן – רק בלבחור צבעים לציור, לארגן את כלי העבודה, להכין את הדגם של השמלה, לכתוב את ראשי הפרקים של הסיפור, והתקדמו כל יום קצת. ההתקדמות ההדרגתית תמנע היווצרות של התלהבות גדולה מדי שיהיה קשה אחר כך לתחזק, וכך ייבנה אצלכם לכם חשק להמשיך ולתחזק את התחביב.
עשו משהו חדש
אכלו מאכל חדש, בשלו משהו שלא בישלתם קודם, אתם חובבי רומנים? התחילו לקרוא ספר עיון, או כל ז'אנר אחר. לימדו! הערך של לימוד דבר חדש לא יסולא בפז מבחינת התרומה שלו למצב הנפשי והקוגניטיבי שלכם. הגדילו לעשות והתחילו ללמוד שפה חדשה- למידה של שפה חדשה עובדת על מגוון יכולות קוגניטיביות. פתחו אלבום שלא פתחתם זמן רב והיזכרו במקומות וסיפורים מהעבר. אתם אוהבים סודוקו? זה הזמן לנסות גם תשבצי הגיון.
קשר משפחתי
נדמה שהכל כבר נאמר על שימור הקשר עם המשפחה, התקופה הזו מציבה אתגר לא פשוט, בלי חיבוקים ונשיקות ובלי ארוחות משפחתיות, אבל הטכנולוגיה מאפשרת לנו לגשר על המרחק במידה מסוימת.
הקפידו לדבר עם בני המשפחה, עם האחים, הילדים, הנכדים, האחיינים ואם אתם בני מזל אז כמובן עם הוריכם. אל תחששו להיות "נודניקים", הילדים שלכם אוהבים אתכם גם אם לפעמים אין להם זמן או סבלנות לדבר, זכרו שגם עליהם עוברים עכשיו ימים לא פשוטים.
לימים של בריאות וחזרה לשגרה
למידע נוסף על שימור תפקוד קוגניטיבי >>
*הכתבה הוכנה בשיתוף עם ד"ר זוריאן רדומיסלסקי, האחראי על גריאטריה במכבי שירותי בריאות
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
מהם התסמינים הנפוצים של פוסט קורונה ואיך הרפואה המשלימה יכולה לסייע לטפל בהם?
מחלימי קורונה רבים מדווחים על השלכות ארוכות טווח של המחלה.
מהם התסמינים הנפוצים של פוסט קורונה ואיך הרפואה המשלימה יכולה לסייע לטפל בהם?
מצטברים יותר ויותר מחקרים ודיווחים שמעידים שכשליש מהמחלימים מקורונה המשיכו לסבול מתסמינים שונים במשך חודשים אחרי שהחלימו, בלי קשר לגילם או למצבם הבריאותי לפני שחלו במחלה. תסמיני פוסט קורונה הופיעו גם אצל מחלימים שעברו את המחלה בקלות יחסית.
מהם התסמינים האופייניים לפוסט קורונה?
ככל הידוע עד כה, התסמינים הנפוצים ביותר הם עייפות ממושכת, כאבי ראש, קשיי ריכוז וזיכרון, חשיבה 'מעורפלת' (foggy thinking) והפרעות שינה.
יש גם מי שסובלים מבעיות בתפקוד הלב, חלקן סמויות, קשיי נשימה, שיעול ממושך, ירידה בכושר הגופני ואפילו נזק ממשי לרקמת הריאות.
יש גם מי שמדווחים על דיכאון וחרדה, חום נמוך, נשירת שיער, פגיעה בחוש השמיעה או טנטון, כאבי בטן ממושכים, כאבי שרירים ומפרקים, אובדן חוש טעם וריח ואפילו עלייה בסיכון להתפרצות של סוכרת.
הטיפול בתסמיני פוסט קורונה
כדי להתמודד עם התסמינים האופייניים לסובלים מתסמיני פוסט קורונה קמו ברבים מבתי החולים בארץ יחידות לטיפול במחלימי הקורונה. גם אצלנו, במכבי שירותי בריאות, קמה מרפאת מחלימים בבני ברק, והוקמה מרפאה וירטואלית ארצית, הכוללת צוות יועצים לתחומי הטיפול השונים.
לפי מחקרים, גם הרפואה המשלימה יכולה לסייע רבות למחלימים מקורונה, ולפעמים דווקא במתן מענה לתלונות שהרפואה הקונבנציונלית לא יכולה לסייע בהן ובשנה האחרונה פורסמו מחקרים שאכן מאששים את זה.
מרבית המחלימים שהגיעו למרפאות מכבי טבעי טופלו בדיקור, רפלקסולוגיה, נטורופתיה או טווינא. לאחר כארבעה טיפולים, נרשם שיפור של כ-50% בממוצע בתסמינים שבגללם הגיעו לטיפול.
אילו טיפולים ברפואה משלימה יכולים לסייע בהפחתת תסמינים שלאחר קורונה?
רפואה סינית
לפי מחקרים מהשנה האחרונה, הרפואה הסינית יכולה לסייע בתסמיני Long Covid שציינו קודם לכן. כבר ב-220 לספירה תיאר רופא סיני בשם Zhang Zhongjing גישה לטיפול בתסמינים מתמשכים של מגפות. זו תאוריה שמשמשת עד היום כבסיס לטיפול במצבי מחלה כרוניים שמופיעים לאחר מחלות ויראליות כמו תסמונת העייפות הכרונית (Chronic Fatigue Syndrome), שמופיעה אחרי מחלת הנשיקה ופיברומיאלגיה.
נטורופתיה
נטורופתיה היא שיטת טיפול שמשלבת מספר גישות, שהתפתחו לאורך השנים בכמה מקומות בעולם, בעיקר בארצות הברית ובגרמניה. אמצעי הטיפול העיקריים בגישה הם צמחי מרפא, תוספי מזון, הנחיות תזונה והמלצות לאורח חיים בריא.
מחקרים מראים שתזונה נוגדת דלקת, שכוללת צריכה מוגברת של ירקות, פירות, קטניות, דגים, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים, במקביל להפחתת הצריכה של מזון מעובד, מסייעת לסובלים מדיכאון והפרעות חשיבה ומשפרת את תפקוד הריאות. שימוש בשמנים אתריים ובצמחי מרפא תורמים לחיזוק מערכת החיסון והריאות ולכושר הגופני. לפי מחקרים אחרים, אורח חיים בריא, טיולים בטבע ואפילו חשיפה רבה לצבע ירוק מזרזים את ההחלמה ממצבי מחלה.
אוסטאופתיה
אוסטאופתיה היא שיטת מגע שאינה מתמקדת באיבר הכאוב אלא מתייחסת לקשרים בין מערכות הגוף השונות, בהן מערכת השרירים, האיברים והעצמות. דיווחים ממגפת השפעת הספרדית בתחילת המאה העשרים הראו ששיעורי התמותה ירדו מ-30% ל-10% בקרב חולים שטופלו באוסטאופתיה. מחקרים שפורסמו בשנה האחרונה מצאו שהאוסטאופתיה יעילה בשיפור התפקוד הנשימתי אצל מחלימי קורונה.
ביופידבק ומיינדפולנס
מחקרים מלמדים כי שיטות טיפול אלו, הנעזרות בתרגולי נשימות, דמיון מודרך ודרכים נוספות להרפיית מתחים, מסייעות בהפחתת תגובת סטרס, הגברת תחושת רגיעה, הפחתת תגובות דלקתיות של הרקמות ואפילו הגברת הפרשת אינסולין.
גם שיטות טיפול נוספות מתוך הרפואה המשלימה, כמו טיפולי מגע, הומאופתיה ורפלקסולוגיה, עשויות לסייע למחלימים מקורונה ולהקל עליהם.
אם אתם סובלים מתסמיני פוסט קורונה, אנו ממליצים לכם לפנות אלינו ולהיעזר בטיפולי הרפואה המשלימה.
בריאות שלמה!
לתיאום תור
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
לרגל תחילת מבצע חיסוני הקורונה, שאלנו את ד"ר רונן יום טוב, איך עובד החיסון
ובכן, ישנם כמה סוגי חיסונים שפועלים בכל מיני דרכים, בהן 4 שיטות עיקריות:
שיטת הנגיף המומת, שיטת הנגיף המוחלש, שיטת החיסון ה"א-תאי" ושיטת השליח (RNA).
בכל השיטות, הרעיון הוא לגרום ל"משטרת הגבולות" של הגוף – קו ההגנה הראשון של צבא מערכת החיסון, לזהות את הפולשים. למה הדבר דומה? לתחנת משטרה שמפיצה קלסתרון של חשוד מבוקש. עכשיו, כל שוטר שמסתובב על הגבול, לא משנה אם הוא מוצב באף, בריאות או במעיים, יוכל לזהות מיד את הפולש ולהזעיק את הצבא כדי שילחם בו.
בשיטות הראשונות, חיסון חי מוחלש וחיסון מומת, מוזרקים לגוף נגיפים מוחלשים או מומתים שאינם יכולים לגרום נזק ואז, כשיגיע הפולש החי, הגוף כבר יהיה מוכן וילחם בו.
בשיטת החיסון ה"א-תאי" לא מזריקים נגיף כלל, אלא רק חלקיק חלבוני שבודד מהנגיף ושנוצר באופן מלאכותי ואותו תוכל מערכת החיסון לזהות.
בשיטה האחרונה והחדשה ביותר, אנחנו לא מזריקים לגוף חלבון כלל, אלא את מולקולת ה-RNA המכילה את הוראת הייצור לחלבון זה. כאן חשוב מאד לציין כי השיטה עליה מבוסס החיסון הנוכחי אינה חדשה! היא קיימת למעשה כבר משנת 1990, ונבחנה קלינית במסגרת מספר חיסונים קודמים כנגד נגיפים וגם כנגד תאים סרטניים.
מה זה RNA שליח?
החיסון נגד נגיף הקורונה מתבסס כאמור על שיטה של הזרקת מולקולה שאינה מכילה את הנגיף או אפילו חלקיק ממנו, אך מה הוא אותו חלק?
ה-RNA גם הוא חלק מהמנגנון הגנטי שכותב את ספר הוראות ההפעלה שלנו, אלא שבניגוד ל-DNA, ה-RNA קטן יותר וגם בעל אורך חיים קצר יותר מאחר והוא הרבה יותר שברירי.
גם ה-DNA וגם ה-RNA מתפקדים כמו רשימת הוראות. בכל תא בגופנו יש מפעלים קטנים הקרויים ריבוזומים, אשר מייצרים את החלבונים השונים המרכיבים את גופנו. החלבונים הללו הם אבני הבניין של גופנו וכמו במשחק הלגו, ניתן לבנות איתם הכל, ובין היתר, גם את כלי הנשק המיוחדים שישמשו את צבא מערכת החיסון כדי להילחם בפולשים מחוללי המחלות.
נגיף הקורונה בנוי ממטען גנטי, שבשונה מתאי גופנו מכיל מולקולת RNA ולא DNA, ממעטפת ומחלבונים, שנמצאים על המעטפת. החלבונים הם אלו שעוזרים לנגיף להיכנס לתאי גופנו והם גם אלו שמערכת החיסון יכולה לזהות כפולש. הנגיפים הם "יצורים" מאד נבזיים. הם לא פעם מתחזים למישהו אחר ונכנסים לגוף שלנו במרמה. כל עוד צבא מערכת החיסון שלנו לא מוכן לקראתם ויודע לזהות אותם, הם מצליחים להסתנן לתא בעורמה, מייצרים עותקים נוספים של הנגיף, וגורמים להשמדתו של התא.
חלק מהאתגר בהנדסת החיסון המתאים הוא העובדה שה-RNA שליח הוא רגיש ולא יציב, כך שקשה לו יותר להיכנס לתא. החוקרים שהמציאו את שיטת החיסון הצליחו להתגבר על המכשול, ולהכין ל-RNA שליח מעטפת שומנית מיוחדת ששומרת עליו ועוזרת לו להיכנס לתוך התא, שם הוא הופך לחלבון אשר מוצג על מעטפת פני התא האנושי. מערכת החיסון מזהה חלבון זה בדומה למה שמתרחש בהדבקה אמיתית, וכך מופעלות כל זרועות מערכת החיסון, הכוללות את זיהוי הנגיף, ייצור נוגדנים כנגדו והשמדת התאים הנגועים בו.
חיסון הקורונה מכיל רק את ה-RNA השליח, החומר הזה משמש רק כהוראה ליצירת הקלסתרון של הפושע עצמו. כשאותו קלסתרון מיוצר משטרת הגבולות של הגוף מפיצה את "תמונתו" בכל מקום ומאפשרת לצבא מערכת החיסון להכין את כלי הנשק הדרושים להשמדת הפולש. אם הנגיף עצמו מגיע, מערכת החיסון כבר מוכנה לקראתו, היא מזהה אותו מיד ונלחמת בו וכך נמנעת המחלה.
אז בואו נסכם:
* החיסון אינו מכיל את הנגיף ולא את המטען הגנטי שלו, אלא שליח זמני שאין ביכולתו להיכנס לגרעין התא ועל כן אין חשש לשום שינוי גנטי אצל המתחסן.
* מדובר בשיטת חיסון שאינה חדשה אשר מיושמת כבר מספר שנים בחיסונים שונים, והוכחה כיעילה ובטוחה באופן ספציפי במחקרים שנעשו על החיסון הנוכחי.
* הכנת החיסון הספציפי נגד נגיף הקורונה התרחשה מהר יחסית לחיסונים אחרים מכמה סיבות: ראשית כל מדובר במשימה בינלאומית לה הוקצו משאבים רבים שאפשרו התמקדות ויעילות שקיצרו את זמני העבודה.
שנית, השכיחות הגדולה של המחלה באוכלוסייה וההיענות הגדולה של מתנדבים להשתתף במחקרים קיצרה תהליכים באופן משמעותי.
שלישית, תהליך ייצור חיסוני RNA שליח הינו זול יותר וקצר יותר מחיסונים מומתים או חיים מוחלשים.
רביעית, קוצרו התהליכים הבירוקרטיים באישור החיסון ע"י הרשויות המפקחות, דוגמת ה-FDA (מנהל התרופות האמריקאי). בשום שלב בהכנת החיסון לא "עיגלו פינות", וכל המחקרים בבעלי חיים ובבני אדם נעשו על פי אמות המידה המחמירות ביותר ותחת פיקוח קפדני ובלתי תלוי.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
אילו סוגי סוכרת קיימים? איך מזהים כל סוג? כיצד מטפלים ומה מותר לאכול?
אילו סוגי סוכרת קיימים? איך מזהים כל סוג? כיצד מטפלים ומה מותר לאכול? יוליה אבידור, דיאטנית קלינית במכון הסוכרת של פתח תקוה במכבי, עונה על שאלות נפוצות וממליצה על דרכי טיפול ומניעה:
סוכרת הינה מחלה כרונית הגורמת לרמות גלוקוז גבוהות בדם, והיא מאובחנת כאשר מתקבלות 2 בדיקות דם בהן רמת הגלוקוז עולה על 126 מ"ג אחוז בצום או 2 בדיקות אקראיות עם ערך מעל 200 מ"ג אחוז או עם ערך HbA1C מעל 6.5%.
קיימים מספר סוגי סוכרת:
סוכרת מסוג 1 – מחלה אוטואימונית בה הגוף מייצר נוגדנים התוקפים את תאי הלבלב המייצרים אינסולין.
סוכרת מסוג 2 – נגרמת על ידי חסר יחסי באינסולין ו/או על ידי רגישות נמוכה לאינסולין הקיים. סוכרת מסוג זה מהווה כ-90% מכלל מקרי הסוכרת. גורמי סיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 כוללים רקע גנטי, משקל עודף, חוסר פעילות גופנית וגיל מבוגר.
סוכרת היריון – סוכרת מסוג זה מתפתחת במהלך ההיריון ונגרמת משינויים הורמונליים המתרחשים בהריון. סוכרת מסוג זה מתפתחת בעיקר בשליש השלישי של הריון ועוברת אחרי הלידה. בקרב כחמישים אחוז מנשים אלו תתפתח סוכרת מסוג 2 במהלך 10-20 השנים שלאחר ההיריון.
מהם תסמיני מחלת הסוכרת וכיצד ניתן לזהות אותם?
בחלק מהמקרים סוכרת יכולה להיות חסרת תסמינים. במקרים אחרים עלולים להופיע תסמינים כמו צימאון ומתן שתן תכוף, ירידה במשקל וטשטוש בראייה. במקרים אחרים סוכרת יכולה להתגלות בעקבות תלונות הנובעות מסיבוכיה המאוחרים של המחלה כמו קושי בריפוי פצעים וחוסר תחושה בכפות הרגליים.
מהן דרכי הטיפול המומלצות בסוכרת?
הצוות המטפל הסוכרת הוא רופא, אחות, תזונאית ובמקרים מסוימים גם מתאם/ת פעילות גופנית. לכל סוג סוכרת קיים טיפול תרופתי שונה.
לסוכרת מסוג 1 – הטיפול התרופתי המותאם הוא במתן אינסולין במזרקים או משאבת אינסולין.
לסוכרת מסוג 2 –ישנו מגוון תרופות, חלקן ניתנות בכדורים וחלקן בזריקות.
במקרה של תנגודת לאינסולין – ישנן תרופות המיועדות לשיפור אי סבילות הגוף לאינסולין. תרופות אחרות מעודדות הפרשת אינסולין לפרקי זמן שונים.
קבוצה שנייה של תרופות פועלת במנגנונים הורמונליים, המאטים את התרוקנות הקיבה ומעודדים הפרשת כמויות קטנות של אינסולין בסמוך לארוחות.
קבוצה שלישית גורמת להפרשת עודף סוכר מהדם דרך השתן.
טיפול בסוכרת הריון – לרוב מאוזן ע"י דיאטה בלבד אך יכול לכלול גם טיפול תרופתי.
על מה עוד חשוב להקפיד באורח חיים סוכרתי?
בכל סוגי הסוכרת יש לשים לב למספר כללים נוספים:
מרכיב נוסף בלתי נפרד של טיפול בסוכרת הוא הקפדה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת והימנעות מעישון. ההמלצה לפעילות גופנית היא 150 דקות שבועיות. הפעילות צריכה לכלול אירובי – כמו הליכה, ריצה, אופניים, שחייה וכן עבודה על חיזוק שרירים – למשל הרמת משקולות בחדר כושר.
מהי התזונה הנכונה לסוכרתיים?
באשר לתזונה, נכון להיום דפוס האכילה המומלץ משתנה בהתאם למצבו של כל חולה. המלצות תזונתיות תלויות במידת איזון הסוכר, הטיפול התרופתי שהמטופל מקבל, מחלות נוספות והעדפות אישיות.
אף על פי כן, ישנם מספר דפוסי אכילה שעשויים להתאים לחולי סוכרת: תזונה ים תיכונית, תזונה דלה בפחמימות, תזונה צמחונית או טבעונית. על מנת לבחור את התזונה המתאימה למטופל הספציפי, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי אישי.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
בסוף החודש נעבור לשעון קיץ ונישן שעה אחת פחות. ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת המשפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, מפריכה מיתוסים על שינה ומרכזת טיפים לשינה בריאה יותר
מה היא השפעת המסכים על השינה?
אנחנו אנשי יום באופן טבעי, אבל העולם מלא בתאורה מלאכותית, ומסכים פולטים גם הם אור. האור שנפלט הוא אור כחול בהיר באורך גל קצר, שמדכא את הפרשת המלטונין לדם, ואפשר להשוות את המצב זה להתבוננות בזריחה כל הלילה.
כמה שעות מומלץ לישון?
למבוגרים מומלץ לישון בין 6-8 שעות. רוב האנשים צריכים 7-8 שעות ככל שהם מתבגרים, אבל 6 שעות זה המינימום ההכרחי. מבחינת ילדים זה תלוי גיל - עד גיל 5 ילדים זקוקים לשנת צהריים ושנת בוקר בטווחים משתנים, וחלקם מוותרים על שנת הצהריים או הבוקר כבר בגיל מוקדם. ילדים בגיל יסודי זקוקים ל-9-12 שעות שינה בלילה, וילדים בגיל סיום יסודי ותחילת גיל ההתבגרות זקוקים ל-10 שעות שינה. בתקופת התיכון מספר שעות השינה האידיאלי הוא 9.
מה הם התנאים האידיאלים לשינה טובה?
הורידו הילוך: חשוב להגיע לשינה במצב רגוע ולא נסערים. ההמלצה היא לפחות שעתיים לפני הכניסה למיטה, להוריד ברמות האקשן הרגשי ולהוריד פעילות פיזית.
הקפידו על תאורה מתאימה: חשוב שתנאי האור והחושך שיש בחוץ יתאימו לפנים הבית. בבוקר – פתחו את החלון ותכניסו תאורה טבעית, בערב התחילו להחשיך, ועברו לתנאי תאורה אינטימיים יותר לקראת השינה, ובמהלך השינה שמרו על חדר חשוך עם כמה שפחות מקורות אור.
כבו מסכים: כשעתיים לפני השינה, מומלץ לכבות את הטלוויזיה ולהשאיר את הטלפון הנייד בצד.
הפחיתו בשתייה מעוררת: את הקפה האחרון מומלץ לסיים בשעה ארבע או חמש בערב. מבחינת אלכוהול - לא מומלץ לצרוך אותו בערב לפני השינה.
שמרו על טמפרטורה אידיאלית: מומלץ לשמור על חדר השינה בטמפרטורה קרירה: לא קר מדי ולא חם מדי.
שמרו על שקט יחסי: תנאי אופטימלי לשינה הוא סביבה שקטה ללא רעשים והפרעות. אם אין לכם את התנאים האלו, אפשר להוסיף רעש לבן שיסנן את רעשי הרקע מחוץ לחדר באמצעות אפליקציות עם מגוון של צלילים, כמו פכפוכי נחל מרגיעים ועד רעש רציף של מכונת כביסה.
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים.
|
בלוג מכביבשעה טובה! כל הבדיקות שחשוב לבצע בתחילת ההיריון |
05:04
|
בשעה טובה! כל הבדיקות שחשוב לבצע בתחילת ההיריון
לכבוד שבוע תכנון היריון בריא, ד"ר יעקב סגל, מומחה יילוד וגינקולוגיה ומנהל תחום רפואת נשים במכבי שירותי בריאות, מפרט על הבדיקות שחשוב לעשות לקראת הכניסה להיריון ובתחילתו. אם את בשלב הכנות לקראת ההיריון אילו בדיקות יש לבצע בתחילת ההיריון? בדיקות נוספות שמומלץ לעשות הן בדיקת נוכחות של וירוס הפרבו, ובדיקת נוגדני אבעבועות רוח הנקראת גם וריצלה. בנוסף, היות ולאחרונה התגלו יותר ויותר מקרים של עגבת מומלץ לבצע גם בדיקה לשלילת עגבת וגם בדיקת שתן כללית ותרבית שתן. שבוע 7-10 – בדיקת אולטרה סאונד שבוע 11-14 – בדיקת שקיפות עורפית סקר ביוכימי בדיקות נוספות שבוע 13-17 – סקירת מערכות תוצאות משוקללות ובדיקת מי שפיר אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:04
60% Complete
|
|
בלוג מכביבדיקות סרולוגיות – מיתוסים, עובדות והמלצות |
03:28
|
בדיקות סרולוגיות – מיתוסים, עובדות והמלצות
ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי למאבק בקורונה במכבי עושה לנו סדר במונחים: אז מה היא בדיקה סרולוגית? מדע הסרולוגיה, נגזר מהמילה – סרום. סרום הוא הנוזל שמרכיב את הדם שלנו וכולל בתוכו את כל החומרים שאינם תאי דם לבנים, אדומים ואלו שאחראיים על קרישה. הנוזל מורכב ממגוון של חומרים שמערכת הדם שלנו מעבירה ממקום למקום כמו הורמונים, אלקטרוליטים (שהם מלחים) וגם אנטיגנים – חלבונים ששייכים למערכת החיסון והם הבסיס ליכולת להעריך באמצעות הבדיקה הסרולוגית, את חסינותו של הגוף ומצב הנוגדנים שבו. בדיקות סרולוגיות ממש לא נולדו עכשיו, הן קיימות למעשה מיום בו בני האדם החלו לחסן את עצמם כנגד מחלות. היכולת לסנן מנוזל הדם את אותם חלבונים-נוגדנים, מאפשרת לקבוע אם מישהו נדבק במחלה והחלים וגם את השפעתם של חיסונים על הגוף ומוכנותו להתמודד עם מחלה עתידית. האם הבדיקה יעילה ומדויקת? הבדיקה הסרולוגית היא רק אחד הכלים ולא הכלי המרכזי להערכת מצבה של המערכת החיסונית ולכן היא לא עומדת בפני עצמה ואין להסתמך עליה בלבד כשמבקשים לקבל תשובה לגבי חסינות נגד נגיף הקורונה! לרופאים יש ארסנל שלם של בדיקות והערכות, לא רק הבדיקה הסרולוגית. הבדיקה יכולה לסייע לקבלת תמונה רחבה וגדולה, אבל היא לא חד משמעית. למשל, אם בבדיקה מגלים רמת נוגדנים נמוכה, עדיין יתכן שהאדם מחוסן מפני המחלה, למרות רמת הנוגדנים הנמוכה. משרד הבריאות פרסם נייר עמדה שבו הוא מסתייג מהשימוש שנעשה בבדיקות הסרולוגיות וקורא לכל הגורמים המעורבים בנושא, לנקוט בהסברה על מנת למנוע פגיעה בבריאות הציבור בגלל גישות מטעות שהשתרשו. אז מתי כדאי לבצע בדיקה סרולוגית והאם היא מחליפה את החיסון? ההמלצה החד-משמעית שלנו היא לא לבצע בדיקה סרולוגית. בין אם אתם מחלימים או מחוסנים. אם עוד לא התחסנתם ואתם עדיין בדילמה האם להתחסן או לא – חשוב לדעת – הבדיקה הסרולוגית לא מספיק מהימנה על מנת לקבוע את רמת החסינות שלכם ולכן ההמלצה היא פשוט לגשת ולהתחסן. עדיין חוששים? פנו לרופאי המשפחה להתייעצות עם הרופאות והרופאים שלנו מיומנים ומכירים את הנושא היטב והם ידעו על איזה בדיקות להמליץ, אם בכלל ובהתאם לצורך ישלחו אתכם לבצע אותן, בין אם בדיקה סרולוגית תהיה כלולה בהם או לא, תקבלו מהרופאות והרופאים את המידע הנכון עבורכם. איך תוכלו לדעת אם נדבקת בקורונה? בדיקה סרולוגית יכולה לאתר את "טביעת האצבע" של הנגיף רק אחרי מספר שבועות – כיוון שזה פרק הזמן שלוקח לגוף לייצר נוגדנים. אם אתם חוששים שנדבקתם - הבדיקה שעליכם לבצע היא בדיקת PCR שרובכם מכירים כבדיקת המטוש, שהיא הכלי האמין לאיתור הימצאותו של הנגיף בגוף. ומעבר לכל אלו, אנו שוב קוראים לכל מי שעדיין לא התחסן: גשו להתחסן! זוהי הדרך היחידה והבטוחה לוודא כי תגנו על עצמכם ועל היקרים לכם מפני נגיף הקורונה.
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:28
60% Complete
|
|
בלוג מכבי7 כללים תזונתיים לבריאות הלב |
05:18
|
7 כללים תזונתיים לבריאות הלב
נתחיל בבסיס: מדוע חשוב כל כך לשמור על הלב שלנו? כי מערכת הלב וכלי הדם בגופנו, אחראית למגוון רחב של פעולות חשובות וחיוניות לתפקוד הגוף, כמו הובלת חמצן לכל תא ותא בגוף. לכל כשל במערכת, יש השפעה אדירה על יכולת התפקוד של הגוף, עד כדי סכנת מוות.
כל אלו ועוד - מהווים גורם המוות מספר 2 בישראל.
במשקעים שנוצרים על דפנות כלי הדם וגורמים להיצרות של כלי הדם עד כדי חסימתם המלאה. זרימת דם לקויה תגרום לאיבר שאותו כלי הדם אמורים להזין, לתפקוד לקוי עד כדי הפסקת תפקוד. אם מדובר בכלי הדם שמזינים את שריר הלב, הרי שאחד כזה שנסתם, יגרום ללב לאבד את יכולתו להתכווץ כראוי ויביא להתקף לב. בנוסף - התהליך הטרשתי, יוצר מצב דלקתי בכלי הדם ועלול ליצור קרישי דם שעלולים להיסחף ו"להתקע" בכלי דם קטנים במוח וליצור שבץ מוחי. אילו בדיקות חשוב לבצע כדי לעקוב אחר בריאות הלב?
צריך לעקוב אחרי פרופיל שומנים לא תקין בבדיקות הדם, שמהווה גורם סיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. בנוסף, רמות טריגליצרידים, השומנים בדם ורמות LDL, הכולסטרול הרע, גבוהות מדי יכולות להוות גורם סיכון להיווצרות טרשת עורקים. בעוד שרמות HDL, הכולסטרול הטוב, תקינות, מהוות גורם מגן לתחלואה לבבית. בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על מעקב אחר לחץ הדם. ערכי לחץ דם גבוהים צריכים גם הם להדליק נורה אדומה ולסמן לנו שכדאי לערב את רופא המשפחה ולברר את העניין. איזו תזונה מומלצת לשמירה על בריאות הלב?
אם תקפידו על שלושה כללים בסיסיים, תוכלו להקטין את הסיכון לחלות במחלות לב.
בהקשר של תזונה, חשוב שתדעו שמחקרים רבים מצאו ששמירה על עקרונות דיאטה ים תיכונית תורמת מאוד לבריאות הלב.
במקביל, הפחיתו שימוש בשמנים רוויים ומעובדים כגון שומן מהחי, מרגרינה ושמן דקלים. זכרו שרוב השומן המעובד נמצא במזונות מעובדים כגון חטיפים, ממתקים, רטבים מוכנים ומאפים עתירי שומן.
המידע המקצועי בכתבה באדיבות: לודה נבו, דיאטנית קלינית במכבי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:18
60% Complete
|
|
בלוג מכביחודש המודעות לסרטן השד: אבחון מוקדם יכול להציל חיים |
03:53
|
חודש המודעות לסרטן השד: אבחון מוקדם יכול להציל חיים
חשוב לדעת שאבחון מוקדם של סרטן השד יכול להגדיל באופן משמעותי את הסיכויים לריפוי. לרגל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד, ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, מנהלת ארצית של תחום האונקולוגיה במכבי שירותי בריאות, ריכזה את כל המידע החשוב בנושא. נתחיל ב: מהו סרטן השד? סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, וגידולי שד פולשניים אחראים לכשליש מתחלואה בסרטן בקרב נשים בישראל. מהי חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד? הגילוי המוקדם מאפשר זיהוי גידולים בשלבים מוקדמים של המחלה, מגביר את הסיכוי להירפא מהמחלה ולרוב גם מאפשר גישה טיפולית קלה ונוחה יחסית. אפשר לגלות גידולים באמצעות בדיקות סקר בדימות – שמטרתן לזהות גידול בצילום עוד לפני שהוא מתפתח. הבדיקה המקובלת לנשים בסיכון ממוצע היא בדיקת הממוגרפיה שהיא בדיקה פשוטה של צילום כל שד בשני מנחים, שמסייעת להבדיל בין גושים שמייצגים ציסטה (חלל נוזל צלול, שפיר) לבין גושים סולידיים שחלקם בעלי מראה שפיר וחלקם עם מאפיינים החשודים לגידול. באיזה גיל לעשות את הבדיקה ובאיזו תדירות? ביצוע ממוגרפיה בנשים בנות 50-74 המפחית תמותה מהמחלה ונמצא בסל הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים בשנות ה-40 לחייהן, אם הן משויכות לקבוצות בסיכון העולה על הממוצע. בדיקת סקר נוספת, רגישה מאוד, היא בדיקתMRI שדיים, המומלצת החל מגיל 25 או כעשור לפני הגיל שבו חלתה קרובת משפחה מדרגה ראשונה, בקרב נשים בעלות סיכוי גבוה מאוד לחלות בגידולי השד על רקע תורשתי. איך לזהות שינויים במבנה השד? דרך נוספת לגילוי מוקדם מלבד בדיקות דימות היא באמצעות זיהוי שינויים במבנה השד או הפטמה בזכות ערנות האישה או הרופא או הרופאה שלה. כיצד עוד אפשר להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד? מומלץ לשמור על אורח חיים בריא שכולל שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון, תזונה נכונה עם הגבלה של שומנים מן החי וצריכת ירקות ופירות יומית, והגבלת צריכת אלכוהול. עבור חלק מהנשים בעלות סיכון גבוה, מומלץ לשקול טיפול תרופתי בתכשירים שחוסמים באופן סלקטיבי קולטנים להורמוני השד למספר שנים במטרה להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה. מי מצויות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד? נשים מוגדרות כמצויות בסיכון גבוה מאוד כאשר הסיכון במהלך החיים (עד גיל 70) לחלות הינו מעל 20%. בקבוצה זו נכללות נשים עם סיכון מוגבר על רקע שינויים מולדים בגנים BCRA1 או BRCA2 וגנים נוספים היכולים להיות קשורים בעליה בתחלואה, נשים שקיבלו קרינה לחזה בעיקר בגיל ההתבגרות וגם נשיות שלא נמצאו נשאיות אבל יש להן רקע משפחתי של סרטן השד. האם גם גברים עלולים לחלות בסרטן השד? כן, כאחוז אחד מסך מקרי סרטן השד המאובחנים הינו בקרב גברים, כאשר למעלה ממחצית הגברים שחלו, הם בעלי היסטוריה משפחתית של גידולי שד אצל קרובי ו/או קרובות משפחה. לגברים שחלו בסרטן השד מומלץ לפנות לרופא המטפל לצורך הפנייה לייעוץ גנטי. בברכת שנה של בריאות שלמה וטובה! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:53
60% Complete
|
|
בלוג מכבייום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך |
03:13
|
יום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך
http://summur.ai/lFYVY
יום הבריאות הבינלאומי: כיצד להנחיל הרגלים בריאים כבר מגיל צעיר – מדריך
איך נחנך את ילדינו לאורח חיים בריא? איך נפתח מודעות אישית ואחריות חברתית?
רבים מאתנו לא מצליחים לחשוב קדימה כשזה נוגע בבריאות שלנו. העיסוק בבריאות מתרחש רק כשהמצב מחמיר ודורש טיפול. לנו ההורים יש כוח להשפיע על הבחירות הבריאותיות של הדור הצעיר. מומלץ להתחיל להנחיל הרגלים בריאים כבר בגיל הינקות של הילדים. רכישת מיומנויות אכילה מתרחשת בשנות החיים הראשונות.
המעבר לאכילה עצמאית תלוי בהתפתחות הנוירולוגית, אבל גם בחוויית הלמידה של התינוק. כשאנחנו כהורים מתחילים לדאוג, עשויה להתפתח דינמיקה "לא בריאה" סביב השולחן.
כדי לייצר דינמיקה חיובית - קודם כל חשוב להקפיד על ארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם ביום. מחקרים מראים שמשפחות שאוכלות ארוחה משפחתית יחד מדי יום, צורכות מזונות בריאים יותר.
חשוב לחלק את האחריות בין הילדים להורים לגבי נושא האכילה: ההורה אחראי על בחירת המזונות הזמינים בבית, איפה נאכלת הארוחה ובאיזה זמן. ההורים מחליטים אם יש חטיפים וממתקים בבית, האם במקרר יש שתייה ממותקת או מים והאם יש ארוחת צהריים בריאה או שהילד אוכל לצהריים מזון מעובד. ההורה אחראי על מה הילד אוכל בשעות אחה"צ, האם זה חטיף או ממתק או פירות.
הילדים לעומת זאת אחראים על כמה הם אוכלים. בהקשר הזה לפעמים להורה קשה לקבל את העובדה שלילד יש את היכולת לעשות ויסות עצמי. הורים שמעירים לילד על כמות המזון, עשויים להוביל בדיוק לתוצאה ההפוכה. חשוב לסמוך על הילד שיש לו יכולת ויסות עצמי ולעזור לו להתחבר למנגנון רעב ושובע. חשוב לעודד את הילדים ללעוס ולאכול לאט, ולא לאכול בזמן צפייה במסך.
איך נעודד אכילת ירקות?
בואו נדבר רגע על קינוחים.
ומה לגבי הצפייה במסכים? אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:13
60% Complete
|
|
בלוג מכביהתמכרות: קווים לדמותה |
03:07
|
התמכרות: קווים לדמותה
כשחושבים על התמכרות חושבים בדרך כלל על חומרים כמו סמים ואלכוהול, אבל התמכרות מגיעה בעוד צורות רבות כיצד נוכל לזהות התמכרות, ומה אפשר לעשות? לכבוד השבוע העולמי למאבק בסמים, כמה דברים שכדאי לדעת מהי התמכרות? התמכרות היא מצב של תלות בחומר או במצב מסוים. כשהחומר או המצב אליו מתמכרים וממנו שואבים הנאה אינם זמינים, נוצרת תחושה קשה שמלווה בתסמיני גמילה. ככל שהתלות בחומר או במצב הממכר עולה, כך עולה גם כמות ותדירות הצריכה שלהם, משום שהגוף "מתרגל" למצב או לחומר – ודורש לצרוך עוד ועוד. מהם הסיכונים בהתמכרות? התמכרות יכולה לנבוע מסיבות נפשיות או כתוצאה משימוש בחומר ממכר כמו אלכוהול, ניקוטין או סמים. למעשה אפשר להתמכר כמעט לכל דבר. החומר או המצב הממכר, מייצרים תחושת סיפוק מיידית, אך בטווח המתמשך יוצרים השפעות גופניות ונפשיות מזיקות, ומשליכים על היחסים עם הסביבה, לרבות יצירת בעיות בעבודה, בבית הספר או בבית. האם אוכלוסייה מסוימת נוטה יותר להתמכרות? הנטייה להתמכרות שונה בין אדם כזה לאחר. מה שמשפיע לרוב על נטייה זו היא הגנטיקה. ברוב המקרים, אדם אשר קיימת אצלו הנטייה הגנטית להתמכרות לא יהפוך למתמכר פעיל, אלא אם ייחשף לגורם המסוים שיעורר אצלו את ההתמכרות. אילו גורמים יכולים להגביר את הסיכון להתמכרות? גורמים סביבתיים שונים עלולים להגביר סיכון זה, כמו למשל: מצבי לחץ נפשי, עומס רגשי, עוני, אבטלה, חיים לצד הורה שסובל מהתמכרות כלשהי, ועוד. במצבים אלה עשוי להיווצר "פיתוי" לצרוך את החומר או המצב הממכרים כיוון שהם מהווים לכאורה דרך להתמודדות עם הקושי, ועונים על הצורך ב"אסקפיזם", בריחה ממציאות לא פשוטה. איך נזהה התמכרות? בזמן שרוב האנשים יצרכו חומרים שונים במידה וללא בעיה, מתמכרים יחוו צורך מתמשך לצרוך אותם בצורה מוגזמת, בלי שליטה. כך למשל שתיית כוסית יין בזמן מפגש עם חברים, היא התנהגות שמגיעה ממקום של בחירה, בעוד שהצורך לשתות בלי הגבלה, ומצב של אי שקט כאשר אין אלכוהול בנמצא, יכולים להעיד על קיומה של בעיה. חשוב לדעת! כל התמכרות נחשבת לבעיה ודורשת טיפול מתאים. המחלקה לטיפול בהתמכרויות באגף בריאות הנפש במשרד הבריאות, ממונה על מתן שירותי אבחון, טיפול, ייעוץ ושיקום למשתמשים ולמכורים לסמים, אלכוהול ולחומרים פסיכואקטיביים אחרים וכן אבחון וטיפול בהתנהגויות ממכרות אחרות. זיהיתם בעיה? אל תהססו לפנות לקבלת עזרה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:07
60% Complete
|
|
בלוג מכביכל הסיבות לאכול עגבניות דווקא בקיץ |
03:09
|
כל הסיבות לאכול עגבניות דווקא בקיץ
יוליה אבידור דיאטנית קלינית ממחוז השרון במכבי שירותי בריאות, מסבירה כיצד ליקופן, בטא-קרוטן ורכיבים תזונתיים נוספים יעזרו לכם להגן על הגוף מבפניםֿ. לִיקוֹפֶּן הליקופן הוא החומר שנותן לעגבנייה את הצבע האדום שלה. במחקר אנגלי מהשנים האחרונות גילו כי קיים קשר בין אכילה של 50 גרם עגבניות מרוסקות עם שמן זית להגנה טובה יותר מפני השמש. חשוב להדגיש כי על מנת לנצל את הליקופן מהמזון אנחנו צריכים לאכול מזון העשיר בו עם מקור של שומן כדוגמת שמן הזית. גברים מרוויחים מהליקופן פעמים מכיוון שהוא ידוע גם כמסייע במניעת סרטן הערמונית. המקור הטוב ביותר לליקופן הם עגבניות ומוצרי עגבניות. בין המזונות האחרים שמכילים ליקופן: אבטיח, אשכולית אדומה ופפאיה. בניגוד לרכיבים בריאים אחרים, ליקופן דווקא לא נפגע בתהליך העיבוד ונמצא כי חימום אף הופך אותו לזמין יותר לגוף. בישול העגבנייה מבקע את המבנה התאי שלה ומעלה את זמינות הליקופן ואת שיעור ספיגתו. לכן מומלץ לאכול עגבניות מבושלות, נוסף על עגבניות טריות. מוצרי עגבניות – כמו רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות, רוטב עגבניות ומיץ עגבניות מומלצים יותר מעגבניות טריות בהקשר של צריכת ליקופן. הליקופן אינו מסיס במים, אך מסיס בשומן. לכן עדיף לאכול מאכלים המכילים ליקופן יחד עם כמות קטנה של שמן איכותי, כדי להגביר את כמות הליקופן שייספג בגוף. מאכלים נוספים המגינים מפני השמש פרי הגוג'י ברי (goji berry)– סגולותיו הבריאותיות ידועות ברפואה הסינית. בהקשר של הגנה מהשמש הוא ידוע כמונע חימצון השומן בעור וגם את הבצקת הנגרמת מהכוויה מהשמש. ירקות ופירות כתומים – בטא קרוטן הוא החומר שמעניק את הצבע הכתום לגזר ומאכלים אחרים, בדומה לליקופן גם את הבטא קרוטן יש לצרוך עם שומן כדי לנצל את יתרונותיו הבריאותיים. שזיפים, ענבים אדומים, תה ירוק – כולם מכילים נוגדי חימצון חזקים ביותר. רכיבים אלה אינם זקוקים לשומן כדי לפעול. טבעי זה הכי את כל הרכיבים הללו אפשר לצרוך כתוספי מזון באמצעות כדור, אבל חשוב לזכור ששום כדור לא ישווה באופן מושלם ליכולות של הטבע. הליקופן, הבטא קרוטן, נוגדי החימצון – כל אלה לא נמצאים בפרי, בירק או בתה לבדם, הם עובדים בשילוב עם מרכיבים טובים אחרים, במינון מסוים, שהרבה פעמים משפר את יעילותם. וכמובן שיש לזכור שצריך גם את הרכיבים האלה, כמו בכל דבר אחר, לצרוך במידה ואם לוקחים ויטמינים מומלץ להיוועץ עם איש/אשת מקצוע מתאימים.
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:09
60% Complete
|
|
בלוג מכבילמה חשוב להתחסן נגד וירוס הפפילומה? |
04:27
|
למה חשוב להתחסן נגד וירוס הפפילומה?
כ- 80% מהגברים והנשים הפעילים מינית ידבקו במהלך חייהם בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). אז למה אנשים עדיין לא מתחסנים? כל המידע על הפפילומה בכתבה. ב-2018 מכבי שינתה את שיטת בדיקת הסקר לסרטן צוואר הרחם ועברה לבדיקה של נגיף הפפילומה לכל האוכלוסייה. השיטה הזו הוכיחה את עצמה בגילוי משמעותי יותר של שינויים טרום-גידוליים, אבל גם גרמה לחרדה מיותרת אצל חלק גדול מהאוכלוסייה, שהתגלה אצלם הנגיף. ד"ר אדוארדו שכטר, מנהל מרכז לבריאות האישה מכבי השלום ומומחה בצוואר הרחם מסביר על דרכי האבחון של הפפילומה ומנפץ מיתוסים לגבי החיסון: נגיף הפפילומה מאוד שכיח באוכלוסייה. גברים הם נשאים של הווירוס באחוזים אפילו גבוהים יותר מאשר נשים אבל אין דרך למצוא את הנגיף אצל גברים. מטרת בדיקת הנגיף אצל נשים היא לגלות באותה קבוצה שינויים טרום גידוליים ולטפל בהם כדי למנוע התפתחות של שינויים גידוליים, אבל אין לזה משמעות מבחינת התנהגות מינית. חשוב שתדעי שאין סיבה לחשוש. בחיסון אין נוכחות של הווירוס, אלא רק חלבון לא פעיל מבחינה ביולוגית. ארגוני הבריאות העולמי, האירופאי והאמריקאי קבעו שמדובר באחד החיסונים הבטוחים הקיימים כיום בעולם, והוא מציל חיים מאז 2007. החיסון ניתן בבתי ספר גם לבנים וגם לבנות בכיתה ח' ומאושר לאוכלוסייה בוגרת בקרב נשים וגם גברים עד גיל 45, ומדינות בהן האוכלוסייה חוסנה בצורה נרחבת כמו שוודיה, הוכיחו ירידה משמעותית בסרטן אשר קשור לפפילומה בקרב האוכלוסייה שחוסנה. החיסון הוא חיסון מניעתי וחשוב לקבל אותו לפני החשיפה לנגיף. אמנם אין לו השפעה טיפולית על נגיף קיים, אבל הוא מספק הגנה נגד זנים רבים של הנגיף. לכן גם אם למישהי יש זן מסוים של הנגיף היא עדיין חשופה לזנים אחרים שלו. גם במקרה שהנגיף עובר מעצמו, הגוף אינו מחוסן נגד אותו זן בעתיד ותיתכן הדבקה עתידית שתימנע באמצעות מתן חיסון. נגיפי הפפילומה מערבים את דרכי המין התחתונות אבל אינם משפיעים על הפריון. ולמרות זאת, כשמתגלה נוכחות של הנגיף בצוואר הרחם לפני הכניסה להריון, צריך להתייעץ עם רופא הנשים המטפל כדי לשלול נוכחות של שינויים טרום-גידוליים שדורשים טיפול. במידה ויש שינויים טרום גידוליים, רצוי לטפל בהם לפני הכניסה להריון, כיוון שבזמן הריון אי אפשר לטפל בהם, וזה ידחה את הטיפול לטווח הרחוק יותר. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:27
60% Complete
|
|
בלוג מכביהכל אודות בדיקת דם סמוי לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס |
03:45
|
הכל אודות בדיקת דם סמוי לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים ונשים בישראל, והוא יכול להתפתח ללא סימני אזהרה מוקדמים או תסמינים. לרוב, בשלב ראשון, מתפתחים במעי פוליפים – גידולים שפירים קטנים שעלולים להפוך לממאירים, אם לא מטפלים בהם - בשלב מתקדם, גידולים ופוליפים טרום ממאירים עלולים לדמם ועקבות הדימום יכולים להופיע בצואה. מהי בדיקת דם סמוי בצואה? בדיקת דם סמוי בצואה נועדה לאתר דימום שלא נראה לעין ולסייע באבחון מוקדם של גידולים במעי הגס. הבדיקה לא פולשנית ולא כרוכה בהכנות מיוחדות או בכאב. הבדיקה מתבצעת באמצעות ערכה ייעודית אותה ניתן לקבל במרכזים הרפואיים של מכבי ללא תשלום. הדגימה נאספת בבית ולאחר מכן נשלחת למעבדות מכבי. אין צורך בהפניה לביצוע הבדיקה. למי מומלץ להיבדק ומתי? הבדיקה מומלצת לכלל האוכלוסייה מגיל 50 עד 74 פעם בשנה. למה כדאי להיבדק?
כיצד מתבצעת הבדיקה?
איך אפשר לקבל ערכת בדיקה? ניתן לאסוף ערכת בדיקה מהמרכז הרפואי של מכבי ולהחזירה לאחר לקיחת הדגימה. אין צורך בתיאום מראש. מה משמעות התוצאות? ערכים תקינים הם תוצאה שלילית. כלומר, אין עדות לדם סמוי בצואה. תוצאה חיובית לא מעידה בהכרח על סרטן המעי הגס או פוליפ. זיהוי דם סמוי מעיד על קיומו של דימום כלשהו במערכת העיכול. הדימום יכול לנבוע ממקורות שונים, או תוצאה חיובית שאיננה נכונה (False positive). במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה יש צורך לפנות לרופא המשפחה או ישירות לרופא גסטרואנטרולוג לייעוץ רפואי ולקבלת הפניה לבירור המתאים לך. הבירור יכול לכלול הפניה לבדיקת קולונוסקופיה ו/או בדיקות אחרות. במקרים הבאים חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה על מנת לברר האם הבדיקה מתאימה לך:
למידע נוסף ניתן לפנות לרופא המשפחה. המידע המקצועי בכתבה באדיבות: פרופ' רויטל קריב, מנהלת תחום גסטרואנטרולוגיה במכבי אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:45
60% Complete
|
|
בלוג מכבימה יותר בריא: תה או קפה? ואיפה יש יותר קפאין? |
04:06
|
מה יותר בריא: תה או קפה? ואיפה יש יותר קפאין?
תה הוא המשקה השני הנפוץ בעולם אחרי מים. התה הובא לאירופה כבר במאה ה-15 והפך למשקה פופולרי בשל תכולת הקפאין שבו. כל סוגי התה הנפוצים כיום מיוצרים מעלי השיח Camellia Sinensis, שמוצאו בדרום מערב אסיה. ומה עם הקפאין? אם כך, מה כדאי יותר לשתות? לרוויה! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:06
60% Complete
|
|
בלוג מכבישומרים על הורות שפויה בימי הקורונה |
04:24
|
שומרים על הורות שפויה בימי הקורונה
יהיה בסגר: שומרים על הורות שפויה בימי קורונה משבר הקורונה נכנס בסערה לחיינו, ויצר סדר יום ושגרה (או אי סדר וחוסר שגרה) חדשים. אז איך מסבירים לילדים את המצב החדש? מה עושים איתם כל היום בבית? האם אנחנו ההורים צריכים לשעשע את הילדים כל היום בבית? ואיך אנחנו ההורים מאפשרים זמן לעצמנו על מנת לאגור כוחות להמשך התקופה שסופה עדיין אינו ידוע? ביום ראשון 29.3.2020 התקיימה הרצאת "וובינר" עם מיכל ביטון, מנחת הורים ומרפאה בעיסוק במכון להתפתחות הילד בכפר סבא במכבי שירותי בריאות. סיכמנו עבורכם את ההרצאה לכדי כלים פשוטים שיעזרו לכם בימים האלה:
אז מה בעצם חשוב לדעת ומהי הדרך הנכונה לפעול עם הילדים? הנגשת המידע- התמקדות בהנחיות פשוטות – מתן תפקידים – הגדרת גבולות – יצירת פעילויות – ארגון הבית – שימור קשרים חברתיים – קחו אחריות – ותזכרו – בסוף גם זה ייגמר ונחזור כולנו לשגרה מבורכת!
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:24
60% Complete
|
|
בלוג מכביהגיע זמן לישון |
03:41
|
הגיע זמן לישון
ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת משפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, עונה על כל השאלות שמדירות שינה מעינינו לכל גיל יש נורמות מקובלות באשר ל-איך ילד צריך לישון, מתי הוא צריך לישון וכמה הוא צריך לישון. ילדים שאינם ישנים לפי אותן "נורמות" למעשה סובלים מהפרעות שינה שיכולות לבוא לידי ביטוי בכל מיני מישורים: בהירדמות, כמו למשל, לא לישון בשעות ובכמות שמצפים מהם או בהתייחס לרצף השינה ביחס לגיל הנוכחי; ובהפרעות שפוגעות ביכולת השינה כמו בעיות נשימה או תנועה . מהי כמות השעות המומלצת לילדים לישון? עד גיל חצי שנה מומלץ לישון עד 17 שעות ביממה, וזאת מאחר שלאורך תקופה זו מתרחש בגוף תהליך של התבססות השינה כשנת לילה. עד גיל 5 מומלץ לישון כ-11 שעות ביממה, כולל שנת צהריים; בגיל בית ספר יסודי ההמלצה היא ל-10 שעות בלילה ועבור מבוגרים – כ-8 שעות. בפועל, רוב האוכלוסייה המבוגרת בעולם המודרני לא ישנה מספיק. מה יכול לגרום לילדים לקום באמצע הלילה? מהרגע בו תינוקות לומדים לישון בלילה, אין שום סיבה שהם לא ישנו ברציפות. חלומות רעים בעקבות חרדה או מחשבות טורדניות עשויים להעיר אותם, אבל גם אם תינוקות וילדים צעירים יפקחו עיניים בסוף מחזור שינה הם יחזרו לישון, אלא אם יש משהו שמעודד אותם לחפש את נוכחות ההורים, כמו אינטראקציה או אי-הצבת גבולות. דבר נוסף שיכול לגרום לילדים להתעורר הוא תיזמון שינה שאינו נכון להם. ישנם בני אדם עם שעון ביולוגי שעובד קצת אחרת ושולח את הדחף לישון בשעות יותר מאוחרות. אנשים אלו נחשבים חיות לילה. במקרה שכזה, טיפול במלטונין, דרך כדור או סירופ, יכול לסדר את השעון הביולוגי ולתזמן אותו מחדש בשעות הרצויות. איך החשיפה למסכים פוגעת בשינה שלנו? החשיפה ההולכת וגוברת למסכים לא רק גורמת לנו לוותר על שעות שינה אלא שבשעות הערב היא ממש יכולה "לשבש" את השעון הביולוגי ולפגוע בהירדמות שלנו, מאחר והיא מאריכה את שעות האור. לכן, חשוב להגביל אותה בעיקר בחושך ובמקביל להגביר את החשיפה לאור ביום. לדוגמה, אם רוצים להשכיב את הילדים לשנת צהריים יש להרגיל אותם לשינה עם תריסים פתוחים. מתי בעיות שינה יוצאות מגדר הנורמלי? ישנן מספר דרכים לבדוק זאת:
למה חשוב להציב גבולות במיטת ההורים? ההחלטה לקום בלילה כדי "לארח" את הילדים במיטה יכולה להיות בסדר לתקופה, אבל בטווח הארוך היא לא טובה לא לילד ולא לכם ההורים. אז אמנם הפחד לצלק את הילדים בתחושת דחייה חי וקיים, אבל בפועל ילדים שההורים שלהם העמידו להם גבולות וישנים לבד מתפתחים בדיוק באותה שפיות של ילדים להורים שקמו לפי כל רעש שילדיהם עשו באמצע הלילה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:41
60% Complete
|
|
בלוג מכבימה חשוב שתדעו על צליאק? |
05:17
|
מה חשוב שתדעו על צליאק?
לרגל יום הצליאק הבינלאומי ריכזנו לכם את כל המידע שחשוב לדעת על מחלת הצליאק: איך מאבחנים? איך מטפלים? ומה ההנחיות שחשוב לעקוב אחריהן? ויש גם בונוס: מתכונים למאפים שווים ללא גלוטן! צליאק, המכונה בעברית "דגנת", היא מחלה אוטואימונית דלקתית של המעי הדק הנובעת מחוסר היכולת של הגוף לעכל את חלבון הגלוטן הנמצא במזון. הגלוטן מורכב משני חלבונים: גליאדין וגלוטנין. תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את חלבון הגליאדין שבגלוטן כגוף זר התוקף את הגוף ובראש ובראשונה נפגעת רקמת המעי הדק. המחלה גורמת לדלקת ולפגיעה ברירית המעי, שלה תפקיד משמעותי בספיגת המזון. איפה מצוי הגלוטן וממה חשוב להימנע? הגלוטן נמצא בדגנים פופולריים כמו חיטה, שיפון, שעורה ואפילו שיבולת שועל. שיבולת שועל לכשעצמה אינה מכילה גלוטן, אך היא מכילה חלבון הדומה במבנה שלו לגליאדין ולחלק מהאנשים הסובלים מצליאק תהיה רגישות גם לחלבון זה. מרגע האבחון של צליאק חשוב להקפיד להימנע לחלוטין מכל חשיפה לגלוטן ובתחילת הטיפול מומלץ להימנע גם משיבולת שועל בגלל הסיבה האמורה לעיל. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם דיאטנית לגבי תזונה נכונה ומאוזנת ללא גלוטן ובהמשך לבחון צריכת שיבולת שועל ובמידה ומחליטים לצרוך, לבחור בשיבולת שועל נקיה מגלוטן. מדוע חשוב לאבחן מוקדם וכיצד מאבחנים?
כיצד מטפלים? יש רק טיפול אחד במחלת הצליאק והוא תזונה נטולת גלוטן. חשוב מאוד שהתזונה תהיה מאוזנת הכוללת הקפדה על צריכת כל אבות המזון, שמירה על גיוון, וכן צריכה נאותה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים בדגש על סידן וברזל. בצליאק אין הנחות. חשוב להדגיש כי לא מספיקה דיאטת "דלת גלוטן" או "מופחתת גלוטן" היות וגם כמויות זעירות של גלוטן יכולות לגרום נזק, שכן דין מולקולה אחת של גליאדין דינה כדין אלף מולקולות. לרוב, כבר בתחילת הדיאטה ניכר שיפור קליני ולאחר מספר שבועות ניתן לראות גם שיפור ברקמת המעי. יש לשים לב כי לאחר 6 חודשי טיפול, המדדים יורדים משמעותית בבדיקות הדם אך לרוב חוזרים לנורמה רק לאחר שנה ולעיתים אף עד שנתיים. מה מוגדר כמזון ללא גלוטן? מוצר מזון ללא גלוטן חייב להכיל פחות מ-20 חלקים למיליון (ppm 20) של גלוטן. ppm20 היא הכמות המקובלת כזיהום בגלוטן בתהליך ייצור המזון ובקמח ללא גלוטן. אחת מעבודות המפתח שנעשו בנושא הראתה כי גם צריכה של 50 מ"ג ליום הספיקה על מנת ליצור נזק ברירית המעי אחרי 3 חודשים בלבד. בדיאטה ללא גלוטן חשוב לשים לב לעקרונות הבאים:
לסיכום התרופה למחלת הצליאק היא הימנעות מוחלטת מגלוטן לכל החיים. על מנת לעשות זאת בצורה הטובה ביותר יש לדאוג לסביבת עבודה "סטרילית", לקנות מוצרים "בטוחים לשימוש" ובמקרה שיש ספק, אין ספק. חשוב להגיע לייעוץ אישי עם האבחון, אצל דיאטנית קלינית המומחית לטיפול במחלות מעי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:17
60% Complete
|
|
בלוג מכביכל הסיבות לאמץ כלב! |
03:26
|
כל הסיבות לאמץ כלב!
לרגל יום הכלב הבינלאומי שחל החודש, אספנו לכם שש סיבות בריאות במיוחד לאמץ כלב: בשביל השמחה לפני הכל, כלבים הם יצורים מלאי שמחת חיים, הם מתרגשים מכל דבר גם אם הם עשו אותו אלף פעמים קודם. רק תראו מה קורה לכלב כשבעליו לוקח בידו את הרצועה לפני צאתם לטיול, את הזנב המתקשקש, ההתנשפות והקפיצות עד שאפשר לחשוב שזה הטיול הראשון שהוא זוכה לו בחייו, וההתרגשות הזאת כל כך גדולה ואמיתית שהיא פשוט מדבקת. בקטע טוב. בשביל הכושר, והאוויר אנשים רבים סבורים בטעות שבעלי כלבים מוציאים את כלביהם לטיול, אבל האמת היא הפוכה – הכלבים הם אלה שמוציאים את בעליהם. חורף, קיץ, גשם, שמש, הכלבים שלנו מכריחים אותנו לקום מהספה ופשוט לצאת החוצה. מעבר לכך שזה מרענן, במיוחד היום כשאנחנו סגורים שעות ארוכות עם המזגן, בישיבה ממושכת מול המחשב, חשוב לחלץ עצמות ופשוט לנשום אוויר. בשביל השגרה הצורך להוציא את הכלב שלוש פעמים ביום (ולכל הפחות פעמיים) מייצר סדר יום גם בימים שבהם אין סדר וימי הקורונה הם בהחלט דוגמה לאי סדר אפשרי. אז נכון, לפעמים בא לנו לישון עד מאוחר ולא מתחשק לצאת מהשמיכות, אבל קימה מוקדמת יותר, ועוד כזאת שמתחילה את היום בטיול, בריאה יותר לגוף ולנפש הרבה יותר משינה מאוחרת. ואם אתם מאלה שממש קשה להם לקום, תמיד אפשר להוציא את הכלב מאוחר יותר בלילה. בשביל הלב מחקרים מראים שבעלי כלבים בריאים יותר וסובלים פחות מבעיות לב. קודם כל כי בעלי כלבים נוטים ללכת יותר (ולהיות באוויר הפתוח כמו שכבר אמרנו), אבל מסתבר שלא רק הכושר תורם לבריאות, אלא גם התרומה החברתית של הכלב לבעליו. ממחקר שנערך בשוודיה עלה כי בקרב אנשים שלא נמצאים במערכת זוגית ומחזיקים כלב, הסיכוי למות ממחלות לב נמוך ב- 33% ממי שאינו בעל כלב, בעוד שהסיכוי של מי שמצוי בזוגיות, ואינו בעל כלב, ללקות במחלות לב נמוך רק ב 11%! בשביל הילדים קודם כל לגדל כלב זה כיף, אבל ילדים שגדלים עם כלבים, ובמיוחד כאלה שגם שותפים לגידול הכלב (גם אם זה רק לשים לב שיש לו מים בצלוחית), גם גדלים להיות יותר אמפטים ואחראים. במחקר שנערך באוטרליה עלה שילדים שגדלים בבית עם כלב מפתחים יותר כישורים חברתיים ביחס למקביליהם וסובלים פחות מבעיות התנהגות באופן כללי, מחקרים נוספים מצביעים על כך שילדים שנחשפו לכלב בתחילת חייהם נטו לפתח פחות בעיות בריאות ובכלל זה אסטמה. בשביל הנשמה כאשר אתם נותנים בית לכלב, לא רק שאתם עושים מעשה טוב וחשוב, אלא שהנתינה תורמת לכם בראש ובראשונה! מחקרים רבים מצביעים על כך שאנשים שיודעים לתת, מאושרים יותר ומאריכים חיים יותר. ועדיין אימוץ של כלב הוא החלטה כבדת משקל, לפני שאתם מחליטים בדקו האם ביכולתם להתחייב לחברות ארוכת שנים… אימוץ בריא ומוצלח! אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
03:26
60% Complete
|
|
בלוג מכביהבידוד כהזדמנות: פעילויות בבית לגיל השלישי |
04:40
|
הבידוד כהזדמנות: פעילויות בבית לגיל השלישי
עכשיו כשעדיין אי אפשר לשמור על הנכדים, או להיפגש עם חברים, יש הרבה מאוד זמן פנוי, אולי יותר מדי זמן פנוי, אבל זה בדיוק הזמן להשקיע בכל אותם דברים שאמרתם לעצמכם שתעשו כשתגיעו לפנסיה, עד שגיליתם שגם בפנסיה אתם מאוד עסוקים. אספנו עבורכם כמה רעיונות לדברים שאפשר לעשות בבית, לא רק כדי שהם "יעבירו לכם את הזמן", אלא כי ביצוע פעילויות פנאי שונות חשוב לבריאות, מונע דיכאון, ומסייע לפיתוח ושמירה על יכולות קוגניטיביות
אלבום התמונות זוכר/ת שהבטחת לעצמך שתעשי סדר בכל התמונות של המשפחה ששוכבות במגירה? אז עכשיו זו הזדמנות מצוינת- אם יש לכם כבר אלבום שתוכלו להשתמש בו מצוין, או שתבקשו ממישהו שיביא לכם, ואם אין לכם אפשרות התחילו בינתיים רק למיין את התמונות לפי נושא וסדר כרונולוגי וסדרו בערמות נפרדות. אם יש סיפור מאחורי התמונה רשמו אותו בכמה מילים, יש ערך רב לסיפורים שמאחורי התמונות עבורכם ועבור המשפחה כולה. עבודת שורשים הפרויקט שבדרך כלל מוטל על ילדים בחטיבת הביניים הוא למעשה פרויקט שחשוב לעשות בכל גיל – הוא מחבר אותנו לשרשרת ארוכה של אנשים ומחזק את תחושת השייכות שלנו, והוא גם מעניין. איך קראו לאמא של הסבתא שלכם? מהיכן היא הגיעה? מה הסיפור שלה ושל משפחתה? ערכו אילן יוחסין משפחתי והכניסו לתוכו מידע – אפשר להכין בעצמכם או להשתמש בתבניות או אפליקציות שקיימות ברשת. בפעם הבאה שהנכד או הנכדה יבקשו את עזרתכם לצורך עבודת השורשים שלהם, אתם כבר תהיו מוכנים ויהיה לכם הרבה יותר פשוט לסייע להם בעזרת אילן היוחסין שהכנתם. מחדשים קשרים יש את החברה הזאת מהתיכון שפעם ב… אתן מדברות, בחגים או כשנולד נכד, יש את ההוא מהעבודה הקודמת שעם הזמן הקשר איתו התנתק ויש גם הזוג ההוא שפגשתם פעם בטיול המאורגן לפורטוגל והיה חיבור ממש טוב, אבל למרות שהבטחתם לעצמכם שתשמרו על קשר, זה פשוט לא קרה. אז הנה הגיעה שעת הכושר, הרימו טלפון לאנשים שאתם מתעניינים בשלומם, שתפו אחד את השני בהתמודדות שלכם עם התקופה המשונה הזאת. אם תתמידו הקשר יישמר הרבה אחרי שהקורונה כבר תעזוב אותנו ואין מספיק מילים שיתארו עד כמה קשרים חברתיים ושימורם חשובים לבריאותנו הנפשית והפיזית. מתחזקים תחביבים הציור שהתחלת לצייר ועומד על הכן, השידה שהתחלת לבנות והשמלה שרצית לתפור לנכדה, הסיפור שהתחלת לכתוב, כולם ממתינים לכם ויקבלו אתכם באהבה. התחביבים שלנו לא שופטים אותנו גם כשאנחנו עוזבים אותם לזמן ארוך וממתינים לנו בסבלנות אין קץ שניזכר בהם, כי הם יודעים שאנחנו אוהבים אותם גם כשאנחנו לא בקשר. עשו משהו חדש אכלו מאכל חדש, בשלו משהו שלא בישלתם קודם, אתם חובבי רומנים? התחילו לקרוא ספר עיון, או כל ז'אנר אחר. לימדו! הערך של לימוד דבר חדש לא יסולא בפז מבחינת התרומה שלו למצב הנפשי והקוגניטיבי שלכם. הגדילו לעשות והתחילו ללמוד שפה חדשה- למידה של שפה חדשה עובדת על מגוון יכולות קוגניטיביות. פתחו אלבום שלא פתחתם זמן רב והיזכרו במקומות וסיפורים מהעבר. אתם אוהבים סודוקו? זה הזמן לנסות גם תשבצי הגיון. קשר משפחתי נדמה שהכל כבר נאמר על שימור הקשר עם המשפחה, התקופה הזו מציבה אתגר לא פשוט, בלי חיבוקים ונשיקות ובלי ארוחות משפחתיות, אבל הטכנולוגיה מאפשרת לנו לגשר על המרחק במידה מסוימת. הקפידו לדבר עם בני המשפחה, עם האחים, הילדים, הנכדים, האחיינים ואם אתם בני מזל אז כמובן עם הוריכם. אל תחששו להיות "נודניקים", הילדים שלכם אוהבים אתכם גם אם לפעמים אין להם זמן או סבלנות לדבר, זכרו שגם עליהם עוברים עכשיו ימים לא פשוטים. לימים של בריאות וחזרה לשגרה למידע נוסף על שימור תפקוד קוגניטיבי >> *הכתבה הוכנה בשיתוף עם ד"ר זוריאן רדומיסלסקי, האחראי על גריאטריה במכבי שירותי בריאות
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:40
60% Complete
|
|
בלוג מכביאיך מטפלים ברפואה המשלימה בתסמיני פוסט קורונה? |
05:57
|
איך מטפלים ברפואה המשלימה בתסמיני פוסט קורונה?
מחלימי קורונה רבים מדווחים על השלכות ארוכות טווח של המחלה. מהם התסמינים הנפוצים של פוסט קורונה ואיך הרפואה המשלימה יכולה לסייע לטפל בהם? מצטברים יותר ויותר מחקרים ודיווחים שמעידים שכשליש מהמחלימים מקורונה המשיכו לסבול מתסמינים שונים במשך חודשים אחרי שהחלימו, בלי קשר לגילם או למצבם הבריאותי לפני שחלו במחלה. תסמיני פוסט קורונה הופיעו גם אצל מחלימים שעברו את המחלה בקלות יחסית.
מהם התסמינים האופייניים לפוסט קורונה? ככל הידוע עד כה, התסמינים הנפוצים ביותר הם עייפות ממושכת, כאבי ראש, קשיי ריכוז וזיכרון, חשיבה 'מעורפלת' (foggy thinking) והפרעות שינה.
יש גם מי שסובלים מבעיות בתפקוד הלב, חלקן סמויות, קשיי נשימה, שיעול ממושך, ירידה בכושר הגופני ואפילו נזק ממשי לרקמת הריאות.
יש גם מי שמדווחים על דיכאון וחרדה, חום נמוך, נשירת שיער, פגיעה בחוש השמיעה או טנטון, כאבי בטן ממושכים, כאבי שרירים ומפרקים, אובדן חוש טעם וריח ואפילו עלייה בסיכון להתפרצות של סוכרת.
הטיפול בתסמיני פוסט קורונה כדי להתמודד עם התסמינים האופייניים לסובלים מתסמיני פוסט קורונה קמו ברבים מבתי החולים בארץ יחידות לטיפול במחלימי הקורונה. גם אצלנו, במכבי שירותי בריאות, קמה מרפאת מחלימים בבני ברק, והוקמה מרפאה וירטואלית ארצית, הכוללת צוות יועצים לתחומי הטיפול השונים.
לפי מחקרים, גם הרפואה המשלימה יכולה לסייע רבות למחלימים מקורונה, ולפעמים דווקא במתן מענה לתלונות שהרפואה הקונבנציונלית לא יכולה לסייע בהן ובשנה האחרונה פורסמו מחקרים שאכן מאששים את זה.
מרבית המחלימים שהגיעו למרפאות מכבי טבעי טופלו בדיקור, רפלקסולוגיה, נטורופתיה או טווינא. לאחר כארבעה טיפולים, נרשם שיפור של כ-50% בממוצע בתסמינים שבגללם הגיעו לטיפול.
אילו טיפולים ברפואה משלימה יכולים לסייע בהפחתת תסמינים שלאחר קורונה? רפואה סינית לפי מחקרים מהשנה האחרונה, הרפואה הסינית יכולה לסייע בתסמיני Long Covid שציינו קודם לכן. כבר ב-220 לספירה תיאר רופא סיני בשם Zhang Zhongjing גישה לטיפול בתסמינים מתמשכים של מגפות. זו תאוריה שמשמשת עד היום כבסיס לטיפול במצבי מחלה כרוניים שמופיעים לאחר מחלות ויראליות כמו תסמונת העייפות הכרונית (Chronic Fatigue Syndrome), שמופיעה אחרי מחלת הנשיקה ופיברומיאלגיה.
נטורופתיה נטורופתיה היא שיטת טיפול שמשלבת מספר גישות, שהתפתחו לאורך השנים בכמה מקומות בעולם, בעיקר בארצות הברית ובגרמניה. אמצעי הטיפול העיקריים בגישה הם צמחי מרפא, תוספי מזון, הנחיות תזונה והמלצות לאורח חיים בריא.
מחקרים מראים שתזונה נוגדת דלקת, שכוללת צריכה מוגברת של ירקות, פירות, קטניות, דגים, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים, במקביל להפחתת הצריכה של מזון מעובד, מסייעת לסובלים מדיכאון והפרעות חשיבה ומשפרת את תפקוד הריאות. שימוש בשמנים אתריים ובצמחי מרפא תורמים לחיזוק מערכת החיסון והריאות ולכושר הגופני. לפי מחקרים אחרים, אורח חיים בריא, טיולים בטבע ואפילו חשיפה רבה לצבע ירוק מזרזים את ההחלמה ממצבי מחלה.
אוסטאופתיה אוסטאופתיה היא שיטת מגע שאינה מתמקדת באיבר הכאוב אלא מתייחסת לקשרים בין מערכות הגוף השונות, בהן מערכת השרירים, האיברים והעצמות. דיווחים ממגפת השפעת הספרדית בתחילת המאה העשרים הראו ששיעורי התמותה ירדו מ-30% ל-10% בקרב חולים שטופלו באוסטאופתיה. מחקרים שפורסמו בשנה האחרונה מצאו שהאוסטאופתיה יעילה בשיפור התפקוד הנשימתי אצל מחלימי קורונה.
ביופידבק ומיינדפולנס מחקרים מלמדים כי שיטות טיפול אלו, הנעזרות בתרגולי נשימות, דמיון מודרך ודרכים נוספות להרפיית מתחים, מסייעות בהפחתת תגובת סטרס, הגברת תחושת רגיעה, הפחתת תגובות דלקתיות של הרקמות ואפילו הגברת הפרשת אינסולין.
גם שיטות טיפול נוספות מתוך הרפואה המשלימה, כמו טיפולי מגע, הומאופתיה ורפלקסולוגיה, עשויות לסייע למחלימים מקורונה ולהקל עליהם.
אם אתם סובלים מתסמיני פוסט קורונה, אנו ממליצים לכם לפנות אלינו ולהיעזר בטיפולי הרפואה המשלימה. בריאות שלמה! לתיאום תור אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:57
60% Complete
|
|
בלוג מכבימה זה MRNA ואיך עובד חיסון הקורונה? |
05:16
|
מה זה MRNA ואיך עובד חיסון הקורונה?
ובכן, ישנם כמה סוגי חיסונים שפועלים בכל מיני דרכים, בהן 4 שיטות עיקריות: בכל השיטות, הרעיון הוא לגרום ל"משטרת הגבולות" של הגוף – קו ההגנה הראשון של צבא מערכת החיסון, לזהות את הפולשים. למה הדבר דומה? לתחנת משטרה שמפיצה קלסתרון של חשוד מבוקש. עכשיו, כל שוטר שמסתובב על הגבול, לא משנה אם הוא מוצב באף, בריאות או במעיים, יוכל לזהות מיד את הפולש ולהזעיק את הצבא כדי שילחם בו. החיסון נגד נגיף הקורונה מתבסס כאמור על שיטה של הזרקת מולקולה שאינה מכילה את הנגיף או אפילו חלקיק ממנו, אך מה הוא אותו חלק? ה-RNA גם הוא חלק מהמנגנון הגנטי שכותב את ספר הוראות ההפעלה שלנו, אלא שבניגוד ל-DNA, ה-RNA קטן יותר וגם בעל אורך חיים קצר יותר מאחר והוא הרבה יותר שברירי. גם ה-DNA וגם ה-RNA מתפקדים כמו רשימת הוראות. בכל תא בגופנו יש מפעלים קטנים הקרויים ריבוזומים, אשר מייצרים את החלבונים השונים המרכיבים את גופנו. החלבונים הללו הם אבני הבניין של גופנו וכמו במשחק הלגו, ניתן לבנות איתם הכל, ובין היתר, גם את כלי הנשק המיוחדים שישמשו את צבא מערכת החיסון כדי להילחם בפולשים מחוללי המחלות. נגיף הקורונה בנוי ממטען גנטי, שבשונה מתאי גופנו מכיל מולקולת RNA ולא DNA, ממעטפת ומחלבונים, שנמצאים על המעטפת. החלבונים הם אלו שעוזרים לנגיף להיכנס לתאי גופנו והם גם אלו שמערכת החיסון יכולה לזהות כפולש. הנגיפים הם "יצורים" מאד נבזיים. הם לא פעם מתחזים למישהו אחר ונכנסים לגוף שלנו במרמה. כל עוד צבא מערכת החיסון שלנו לא מוכן לקראתם ויודע לזהות אותם, הם מצליחים להסתנן לתא בעורמה, מייצרים עותקים נוספים של הנגיף, וגורמים להשמדתו של התא. חלק מהאתגר בהנדסת החיסון המתאים הוא העובדה שה-RNA שליח הוא רגיש ולא יציב, כך שקשה לו יותר להיכנס לתא. החוקרים שהמציאו את שיטת החיסון הצליחו להתגבר על המכשול, ולהכין ל-RNA שליח מעטפת שומנית מיוחדת ששומרת עליו ועוזרת לו להיכנס לתוך התא, שם הוא הופך לחלבון אשר מוצג על מעטפת פני התא האנושי. מערכת החיסון מזהה חלבון זה בדומה למה שמתרחש בהדבקה אמיתית, וכך מופעלות כל זרועות מערכת החיסון, הכוללות את זיהוי הנגיף, ייצור נוגדנים כנגדו והשמדת התאים הנגועים בו. אז בואו נסכם: * החיסון אינו מכיל את הנגיף ולא את המטען הגנטי שלו, אלא שליח זמני שאין ביכולתו להיכנס לגרעין התא ועל כן אין חשש לשום שינוי גנטי אצל המתחסן. * מדובר בשיטת חיסון שאינה חדשה אשר מיושמת כבר מספר שנים בחיסונים שונים, והוכחה כיעילה ובטוחה באופן ספציפי במחקרים שנעשו על החיסון הנוכחי. * הכנת החיסון הספציפי נגד נגיף הקורונה התרחשה מהר יחסית לחיסונים אחרים מכמה סיבות: ראשית כל מדובר במשימה בינלאומית לה הוקצו משאבים רבים שאפשרו התמקדות ויעילות שקיצרו את זמני העבודה. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
05:16
60% Complete
|
|
בלוג מכביסוכרת למתחילים: שאלות, תשובות, דרכי מניעה וטיפול |
04:23
|
סוכרת למתחילים: שאלות, תשובות, דרכי מניעה וטיפול
אילו סוגי סוכרת קיימים? איך מזהים כל סוג? כיצד מטפלים ומה מותר לאכול? יוליה אבידור, דיאטנית קלינית במכון הסוכרת של פתח תקוה במכבי, עונה על שאלות נפוצות וממליצה על דרכי טיפול ומניעה: קיימים מספר סוגי סוכרת: סוכרת היריון – סוכרת מסוג זה מתפתחת במהלך ההיריון ונגרמת משינויים הורמונליים המתרחשים בהריון. סוכרת מסוג זה מתפתחת בעיקר בשליש השלישי של הריון ועוברת אחרי הלידה. בקרב כחמישים אחוז מנשים אלו תתפתח סוכרת מסוג 2 במהלך 10-20 השנים שלאחר ההיריון. מהם תסמיני מחלת הסוכרת וכיצד ניתן לזהות אותם? מהן דרכי הטיפול המומלצות בסוכרת? במקרה של תנגודת לאינסולין – ישנן תרופות המיועדות לשיפור אי סבילות הגוף לאינסולין. תרופות אחרות מעודדות הפרשת אינסולין לפרקי זמן שונים. על מה עוד חשוב להקפיד באורח חיים סוכרתי? מהי התזונה הנכונה לסוכרתיים? אף על פי כן, ישנם מספר דפוסי אכילה שעשויים להתאים לחולי סוכרת: תזונה ים תיכונית, תזונה דלה בפחמימות, תזונה צמחונית או טבעונית. על מנת לבחור את התזונה המתאימה למטופל הספציפי, מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי אישי. אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
04:23
60% Complete
|
|
בלוג מכבילישון על זה: טיפים לשינה טובה יותר עם ההחלפה לשעון קיץ |
02:15
|
לישון על זה: טיפים לשינה טובה יותר עם ההחלפה לשעון קיץ
בסוף החודש נעבור לשעון קיץ ונישן שעה אחת פחות. ד"ר לילך קמר, מומחית ברפואת המשפחה במכבי ומנהלת רפואית במכוני השינה של אסותא, מפריכה מיתוסים על שינה ומרכזת טיפים לשינה בריאה יותר מה היא השפעת המסכים על השינה?
אנחנו רק צריכים את הטלפון שלך…
אחרי הזנת המספר, כפתור השליחה לנייד יהיה זמין עבורך בכל האייטמים. שלח לנייד שלי
אחרי הרשמה חד פעמית קצרה, ייפתחו בפניך כל המאמרים
ונוכל לשלוח לך את התכנים ישירות לנייד (SMS) בקליק.
שלחנו לך!
האפשרות לבטל את השליחה למייל ולנייד תהיה זמינה במייל העדכונים שיישלח.
00:00
02:15
60% Complete
|
הממשק הקולי לשמיעת המאמרים חדש גם לנו. נשמח לשמוע מה חשבת על זה.
שמחים ללמוד ולהשתפר בשבילכם.