היום נאמל"ק את סקר מפתחי ההדרכה השני לשנת 2019 שנערך על יד HIT - המכון הטכנולוגי חולון. הסקר מתפרס על פני 21 עמודים והנתונים בו כל כך מעניינים שהחלטנו שנחרוג קצת מהזמנים. מקווים שתישארו איתנו עד הסוף. אחרי הכל, הסקר הזה זה אנחנו!
תודה לעדי מטס שעזרה לאמל"ק את הסקר הזה.
את הסקר ערכו מ-HIT: גילה קורץ, ערן גל ומיטל אמזלג. וכן וינאי זגורי מאקספרטים, גדעון זיילר ממתודיקה ועידן טפירו משקד.
מהסקר עולה שחמשת מרכיבי התפקיד, שמהווים את ליבת העבודה של המפתח הם: פיתוח מיקרו, פיתוח מקרו, תחקור מומחה תוכן, ניהול פרויקטים ותיקוף תוכן קיים. כלומר מהות העבודה היא לתכנן, לייצר, להפיק ולעצב תוכן לימודי.
הבחנה בין מרכיבי התפקיד לפי גילאים, מלמד כי ישנו מסלול התפתחות טבעי של המפתח - צעירים יותר, עוסקים במיקרו ועוד מבוגרים יותר, עוסקים בפיתוח מקרו.
בסקר השנה נשאלו המשיבים לגבי מיומנויות אישיות קריטיות של המפתח. כל המיומנויות סומנו כחשובות במידה רבה - רבה מאד. בראש הרשימה, מופיעה החשיבה היצירתית המצריכה אינטליגנציה רגשית גבוהה, ולאחריה תקשורת בינאישית. תכנון וארגון, ניהול ממשקים, אוריינות דיגיטלית והעברת מסר בכתב, חשובות באותה מידה ומעט אחריהם יכולת השפעה ושכנוע.
מבצעי המחקר טוענים שההבדל בין הדירוג הגבוה של חשיבה יצירתית בהשוואה אל מול חשיבה אנליטית כאחת מחמשת המקומות הראשונים, מסמן את הדרישה של הארגונים לפתרונות חדשנים יותר ויותר. נקודה נוספת לניתוח היא הצורך להפגין חשיבה יצירתית, לבין החשיבות שתופסים מפתחי הדרכה את התקשורת עם הסביבה. דבר שבא לידי ביטוי בציונים הגבוהים בתקשורת בינאישית, ניהול ממשקים ויכולת השפעה ושכנוע.
חסמי התפקיד המרכזיים של מפתחי הדרכה, קשורים לרובד הגלוי של התרבות הארגונית, כתהליכי עבודה ארגוניים איטיים, חסמים טכנולוגיים או תשתיתיים, מחסור בתקציב או כוח אדם, ומחסור בהקצאת זמן לעובדים ללמידה, וכן לרובד הסמוי כדוגמת תפיסות ארגוניות מסורתיות ללמידה. הממצא האחרון - תפיסות ארגוניות מסורתיות ללמידה - אינו מפתיע לאור תמונת המצב השמרנית העולה משילוב מתודות וטכנולוגיות למידה בארגונים. בעצמה מעט פחותה מופיעים חסמים הקשורים ישירות לתפקודם המקצועי של מפתחי הדרכה. את הרשימה סוגרים חסמים הנוגעים להערכתם המקצועית האישית, ולתמיכת קהיליית ההדרכה. הציפייה לחדשנות באמצעות שילוב כלים טרנדיים מסבירה עצמת חסמי תפקיד רבים ובראשם: חוסר תקציב/כוח אדם, היעדרות זמינות מומחה תוכן, פיתוח פתרונות למידה עוקפים על-ידי השטח, חסמים טכנולוגיים/תשתיתיים ותקשורת לקויה עם גורמי פנים וחוץ.
כפי שהזכרנו קודם, בטח לא תופתעו שדרכי הלמידה המסורתיות, מובילות את רשימת מתודות ההדרכה בארגונים: למידה תוך כדי תפקיד, סדנא פרונטלית והרצאה פרונטלית. רק מהמקום הרביעי מופיעה מתודת למידה דיגיטלית אסינכרונית. את הרשימה סוגרות מתודות הדרכה מתפתחות: למידה חברתית דיגיטלית, כיתה הפוכה, משחקי למידה דיגיטליים, VA/AR וסוגרים את הרשימה קורסים פתוחים מרובי משתתפים MOOCs - . מתודת הסימולציות, המופיעה לראשונה בסקר ונמצאת במקום שישי. המיקום הגבוה מוסבר, בהיותה מתודת למידה מעשית המוכיחה את עצמה כאפקטיבית.
באופן יחסי נמצא מעט שילוב מתודות חדשניות כדוגמת למידה ניידת, למידה חברתית, כיתה הפוכה ומשחקים. עוד עולה מהסקר שטכנולוגיות הלמידה הוותיקות - יישומי מחשב אישי -כדוגמת לומדות, ומערכת ניהול למידה הן השכיחות. עוד בסקר התגלתה ירידה מובהקת בהיקף השימוש ב- LMS, אך עם זאת נמצא ששימוש ב- LMS מנבא שילוב טכנולוגיות למידה רבות, למעט טכנולוגיות מתפתחות כדוגמת כלים שיתופיים, רשתות חברתיות, מציאות מעורבת וצ'אט בוט.
ומה ההבדל בשימוש בטכנולוגיות למידה בארגונים ציבוריים, מבוזרים או גלובליים?
ארגונים מבוזרים עושים שימוש רב בכלים שיתופיים ואמצעים ניידים לעומת ארגונים ללא סניפים. המגזר הציבורי שנחשב שמרני ואיטי בתהליך אימוץ טכנולוגיה, נוטה פחות לשלב מערכות LMS, ענן וסימולטורים, שבעצמם הם יותר מורכבים טכנולוגית, ולכן יאמצו אותם, אך מאוחר יותר ביחס למגזר העסקי או הפרטי. חברות גלובליות לעומת חברות ישראליות שנדרשות לספק הדרכה לארגונים ולקוחות ממרחק גיאוגרפי, עושות שימוש רב יותר במערכות למידה דיגיטליות סינכרוניות ומחוללי וידאו, עבור ארגונים מסוג זה הלמידה של הלקוח היא חלק בלתי נפרד מהמוצר, ואמצעי הלמידה הדיגיטלית מהווים יתרון תחרותי עסקי, לכן ארגונים גלובליים משלבים אותם בארגז הכלים ההדרכתי שלהם.
ולקראת סיום.. מה עתיד פיתוח ההדרכה? לאן נתפתח?
הציפיה היא שתפקיד המפתח יתרחב ויתממשק עם יעוץ ארגוני. מפתחי ההדרכה שואפים למצב את עצמם כמומחי הלמידה בארגונים, כפונקציה שאמונה על איתור וזיהוי פערי ידע, תפיסה, מיומנויות והתאמת הפתרון ההדרכתי הנכון ביותר, כשהפתרון הדיגיטלי והמהיר יהוו את ליבת פיתוח ההדרכה. מפתח ההדרכה יהפך לעוגן מוביל לחדשנות בארגון, מומחה טכנולוגי ואוצר, שפועל בסינרגיה עם הפיתוח הארגוני.